Για την κλασική συνταγή για φάβα θα χρειαστείτε:
- 1/4 φάβα (½ πακέτου του ½ κιλού)
- Ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- Λίγη κάπαρη
- Αλάτι
- Λεμόνι
Εκτέλεση
1 Βάζετε σε μια κατσαρόλα τρία ποτήρια νερό και ρίχνετε μέσα τη φάβα. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, η φάβα θα αφρίσει, οπότε την ξαφρίζετε με ένα κουτάλι. Μετά από 2-3 λεπτά κλείνετε το μάτι, σκεπάζετε την κατσαρόλα και την αφήνετε επάνω στο μάτι για περίπου μισή ώρα.
2 Στη συνέχεια σουρώνετε τη φάβα και την ξεπλένετε με κρύο νερό. Την ρίχνετε ξανά στην κατσαρόλα, προσθέτετε άλλα τρία ποτήρια νερό (ζεστό αυτή τη φορά), ένα μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, καθώς και 5-6 κ. της σούπας ελαιόλαδο.
3 Ανάβετε το μάτι και, μόλις το φαγητό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και την αφήνετε να μαγειρευτεί για 25-30 λεπτά, μέχρι να πιει το νερό της. Προσθέτετε ακόμα δύο κουταλιές ελαιόλαδο και όσο αλάτι επιθυμείτε, ανακατεύετε το φαγητό και κλείνετε το μάτι. Σε 2-3 λεπτά αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αναδεύετε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πολτός.
4 Σερβίρετε το φαγητό στολίζοντας το κέντρο του κάθε πιάτου με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και κάπαρη και περιχύνοντας με ελαιόλαδο. Τέλος, διακοσμείτε με φρεσκοκομμένες φέτες λεμονιού οι οποίες θα δώσουν την τελευταία πινελιά νοστιμιάς σε αυτό το βελούδινο, παραδοσιακό πιάτο. Η συνταγή για φάβα κλασική μόλις ολοκληρώθηκε! Καλή απόλαυση!
Πηγή: foodmaniacs.gr