Υλικά συνταγής:
Άσπρα μικρά φασόλια: 200 γρ.
Φασόλια ξερά μπαρμπούνια: 200 γρ.
Φασόλια μαυρομάτικα: 200 γρ.
Ζωμός λαχανικών: 1 λίτρο (σπιτικός ή από κύβο)
Ελαιόλαδο: 1/4 κούπας
Ψιλοκομμένο κρεμμύδι: 1 μέτριο
Ψιλοκομμένο σκόρδο: 2 σκελίδες
Ψιλοκομμένο καρότο: 1 μέτριο
Ψιλοκομμένο σέλερι: 1 κλαδί
Κονκασέ ή ψιλοκομμένες ντομάτες: 400 γρ.
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει
Ψιλοκομμένο θυμάρι: 4 κλαδάκια
Ψιλοκομμένο μαϊντανό: λίγο για πασπάλισμα
Οδηγίες:
1. Βάζετε από βραδύς τα άσπρα φασόλια και τα μπαρμπουνοφάσουλα να μουλιάσουν. Την επομένη τα στραγγίζετε και τα βάζετε μαζί με το ζωμό λαχανικών σε κατσαρόλα να βράσουν. Τα αφήνετε να σιγοβράσουν και σε 20 περίπου λεπτά προσθέτετε και τα μαυρομάτικα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε επιπλέον νερό.
2. Όταν τα φασόλια έχουν μισοβράσει (σε 15 – 20 λεπτά περίπου) βάζετε σε τηγάνι το ελαιόλαδο και προσθέτετε το κρεμμύδι να μαραθεί. Προσθέτετε και τα το σκόρδο, καρότο, σέλερι και τα μαραίνετε κι αυτά για 3 – 4 λεπτά ακόμη.
3. Προσθέτετε τα λαχανικά από το τηγάνι στα φασόλια, μαζί με τις ντομάτες, το θυμάρι και το αλατοπίπερο. Τα σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς.
4. Σερβίρετε την φασολάδα πολύ ζεστή, πασπαλισμένη με μαϊντανό και με φρυγανισμένο ψωμί.
Πηγή: radicio.com