Υλικά συνταγής
800 γρ. φασολάκια πλατιά (καθαρό βάρος, καθαρισμένα)
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 πατάτες, κομμένες σε καρέ
400 γρ. τριμμένη ντομάτα ή 1 κουτί (400 γρ.) ολόκληρα ντοματάκια με τους χυμούς τους ψιλοκομμένα στο μούλτι
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
80 ml ελαιόλαδο + 50 ml επιπλέον για το σερβίρισμα
4-5 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού
4-5 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
400 ml ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Πλένετε τα φασολάκια, κόβετε τις δυο άκρες τους και τις ίνες αριστερά και δεξιά στις πλευρές τους. Αν τα φασολάκια σας είναι πολύ μεγάλα και μακρυά τα κόβετε στη μέση. Κόβετε τα υπόλοιπα λαχανικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής.
Σε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα, ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο και τις πατάτες για 5-6 λ, ανακατεύοντας συχνά. Αυξάνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς υψηλή, προσθέστε τα φασολάκια, τα ανακατεύετε να πάνε στη βάση της κατσαρόλας με το λάδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 5-6 λ ανακατεύοντας συχνά.
Προσθέτετε τη τριμμένη ντομάτα, το πελτέ, τη ζάχαρη και το ζωμό λαχανικών ή νερό και ανακατεύετε. Μόλις πάρουν βράση μειώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια και τα αφήνετε με μισοσκεπασμένη τη κατσαρόλα να βράσουν για 40 λ.
Στη συνέχεια ρίχνετε το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζετε το βράσιμο για άλλα 20-30 λ περίπου ανάλογα πόσο “κρουστά” θέλετε τα φασολάκια σας. Στα τελευταία 12-15 λ βρασίματος ελέγχετε τη ποσότητα των υγρών και αν απαιτείται προσθέτετε λίγο διαφορετικά, αν τα υγρά είναι πολλά, ξεσκεπάζετε τη κατσαρόλα, αυξάνετε τη θερμοκρασία και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά και δέσει η σάλτσα.
Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε τα 50 ml επιπλέον ελαιόλαδο, ανακατεύετε απαλά και σερβίρετε ζεστά τα φασολάκια σας με φρέσκο ψωμί και αν δεν νηστεύετε με τυρί φέτα.
Πηγή: sintayes.gr