Φακές με πορτοκαλόφλουδα. Το “ταπεινό” τούτο φαγητό, εκτός από ιδιαίτερα νόστιμο, είναι από τις αρχαιότερες τροφές του ανθρώπου και, έχει ευεργετικές ιδιότητες για την καλή μας υγεία! Προστατεύει από στεφανιαίες και καρδιαγγειακές νόσους, πλούσιο σε φυτικές ίνες ενώ 500 γραμμάρια φακής περιέχουν περισσότερες πρωτεΐνες από 500 γραμμάρια βοδινού! Είναι επίσης γνωστές σε όλους για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε σίδηρο, τη στιγμή που έχουν ελάχιστες θερμίδες! Πρόκειται λοιπόν για ένα πραγματικό θησαυρό και πρέπει να τις καθιερώσουμε στην διατροφή μας.
Υλικά
1/2 κιλό φακές
1/2 κιλό ώριμες ντομάτες
1 ξερό κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
2-3 φύλλα δάφνης
αποξηραμένη φλούδα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
Προετοιμασία
Βράζουμε τις φακές για 10 λεπτά.
Τρίβουμε τις ντομάτες, προσθέτουμε ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και τα σκόρδα.
Μετά το 10λεπτο βράσιμο σουρώνουμε τις φακές, ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τις φακές, ανακατεύουμε να λαδωθούν και ρίχνουμε νερό να σκεπαστούν.
Ρίχνουμε το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης και βράζουμε για 20 λεπτά (προσθέτουμε ζεστό νερό αν χρειάζεται)
Προσθέτουμε την ντομάτα και την φλούδα πορτοκαλιού.
Ρίχνω 2-3 κουταλιές ξύδι προς το τέλος, ο καθένας στο πιάτο του όσο θέλει.
Πηγή – βίντεο: creteoftastes.com