Σε κατάσταση έντονης ανησυχίας βρίσκεται η κοινότητα Μαγαρικαρίου στον Δήμο Φαιστού, καθώς η σημερινή αυτοψία από τον Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, επιβεβαίωσε την έκταση του γεωδυναμικού φαινομένου που πλήττει την περιοχή. Παράλληλα, επιτόπια αυτοψία πραγματοποιήθηκε και στις Βούτες Ηρακλείου, όπου εντοπίζονται ρηγματώσεις, αν και η κατάσταση εκεί εμφανίζεται πιο σταθερή.
«Η αυτοψία έδειξε ότι το 70% των σπιτιών έχουν υποστεί βλάβες. Πρόκειται για παραμορφώσεις και θραύσεις. Υπάρχει επιφάνεια ολίσθησης σε βάθος 11 μέτρων σε σημεία όπου κυκλοφορεί υπόγειο νερό και προκαλεί αστάθεια στον εδαφικό μανδύα και, στη συνέχεια, στα κτίρια. Το χωριό βρίσκεται ουσιαστικά σε κατάσταση μετακίνησης», δήλωσε ο κ. Λέκκας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της αυριανής ημέρας θα συγκληθεί σύσκεψη των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για άμεση παρέμβαση. Παράλληλα, θα υποβληθεί αίτημα προς τον κ. Κεφαλογιάννη για την κήρυξη του οικισμού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Μιχάλης Μαυράκης, δήλωσε: «Το ότι μετακινείται το χωριό το διαπίστωσε ο κ. Λέκκας. Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον τόσο τον Δήμο Φαιστού όσο και τον ίδιο τον καθηγητή. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα».
Στο ίδιο πνεύμα και ο αντιδήμαρχος, κ. Φασομυτάκης, υπογράμμισε: «Δυστυχώς, οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Ο κ. Λέκκας ήταν ξεκάθαρος: το χωριό πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το πρόβλημα ξεκινά από τη δεκαετία του ’60 και δυστυχώς παρέμενε άλυτο μέχρι σήμερα».
Η σημερινή επίσκεψη του Προέδρου του ΟΑΣΠ στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, που πραγματοποιείται τη Δευτέρα 5 Μαΐου, επικεντρώνεται σε περιοχές με αυξημένη γεωδυναμική δραστηριότητα, με στόχο την καταγραφή της κατάστασης και την εισήγηση άμεσων μέτρων πολιτικής προστασίας.
Μαγαρικάρι: Στο μικροσκόπιο του ΟΑΣΠ οι πολυετείς εδαφικές μετακινήσεις
Στο Μαγαρικάρι, ο κ. Λέκκας εντόπισε ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζεται ως «ερπυστικό», δηλαδή πρόκειται για σταδιακή μετακίνηση εδάφους που έχει καταγραφεί εδώ και πολλές δεκαετίες, με αλλεπάλληλες μελέτες να έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς να έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής μια οριστική λύση.
Όπως δήλωσε: «Έχουμε να κάνουμε με μία έρπουσα κατάσταση από άποψη κατολισθητικού φαινομένου. Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί εδώ και αρκετές δεκαετίες. Πρόκειται για μία δύσκολη περίπτωση, όπου έχουν γίνει αρκετές μελέτες. Έχουν προσεγγιστεί όλα τα θέματα και τα προβλήματα που υπάρχουν. Θα ρίξω και μία ματιά κι εγώ, για να δούμε τι θα κάνουμε.
Δήλωση δημάρχου Φαιστού, Γρηγόρη Νικολιδάκη:
«Τα συμπεράσματα που προέκυψαν σήμερα επιβεβαιώνουν πλήρως όσα είχαμε διαπιστώσει μέσα από τις μελέτες μας, και ειδικότερα μέσα από την τελευταία μελέτη που είχαμε αναθέσει. Το φαινόμενο επιδεινώνεται καθημερινά – αυτό δείχνουν τόσο οι ενδείξεις όσο και η σημερινή αυτοψία. Ο οικισμός πρέπει άμεσα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να μπουν τα πράγματα σε μια τάξη και να ξεκινήσουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.»
Είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση, που είδα στις προηγούμενες μελέτες που έχουν γίνει, και θα δούμε με ποιους τρόπους θα μπορέσουμε να κάνουμε και εκεί κάτι, ώστε να παραμείνουν οι κάτοικοι στο χωριό και να μπορέσει να υπάρξει ένας βιώσιμος οικιστικός τρόπος».
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι μελλοντικές παρεμβάσεις πρέπει να πληρούν τρεις θεμελιώδεις προϋποθέσεις:
- Να είναι τεχνικά αποτελεσματικές,
- Να έχουν εύλογο οικονομικό κόστος, και
- Να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον, εξασφαλίζοντας οικολογική συμβατότητα.
Πηγή κειμένου: neakriti.gr