Του Πολυχρόνη Στιβακτάκη
Ο Ευστάθιος Βασιλείου Στιβακτάκης (Ε.V.STIVAS) υπήρξε καταξιωμένος φωτογράφος στο Οχάιο των Ηνωμένων πολιτειών και τα αρχεία που έχουμε απ’ αυτόν αποτελούν σήμερα σπουδαία ντοκουμέντα για την κρητική κοινωνία μιας παλιότερης εποχής. Ο Ευστάθιος Στίβας γεννήθηκε στην Κρήτη στα ορεινά Βορίζα, το έτος 1891. Πατέρας του ήταν ο Βασίλειος Στιβακτάκης και μητέρα του η Ελένη το γένος Παπαδάκη.
Το μικρότερο μέλος της οικογένειας ήταν ο αδερφός του και παππούς του Πολυχρόνη, Πολυχρόνης Στιβακτάκης.
Ο Ευστάθιος (Στάθης) , έμεινε μέχρι τα 21 του χρόνια στην Κρήτη δουλεύοντας στο χωριό σαν χτίστης ενώ στον ελεύθερό του χρόνο ασχολιόταν ερασιτεχνικά με την αγιογραφία.
Το 1912, αφού είχε εκπληρώσει τα στρατιωτικά του καθήκοντα στο Ηράκλειο, έφυγε με τους πρώτους μετανάστες για την Αμερική. Εκεί δούλεψε τα 4 πρώτα χρόνια σε διάφορες δουλειές, όπως εστιατόρια ή παπουτσίδικα και όπου μπορούσε να κερδίσει χρήματα για τα έξοδά του.
Στο διάστημα αυτό γνωρίστηκε με κάποιο φωτογράφο ο οποίος του έβγαζε φωτογραφίες για να στέλνει στην οικογένειά του στην Ελλάδα. Οι δυο τους έγιναν φίλοι σιγά σιγά και ο Στάθης τον βοηθούσε στο φωτογραφείο όποτε μπορούσε.
Έτσι όταν κάποια στιγμή ο φωτογράφος δε μπορούσε να παραβρεθεί σε κάποια φωτογράφηση, παρακάλεσε τον Στάθη να τον καλύψει και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο από το αναμενόμενο.
Αυτή ήταν και η αρχή της καριέρας του Στίβα. Η φωτογράφηση ήταν άψογη, ο φίλος του και εργοδότης του τού έκανε πρόταση να δουλέψει μόνιμα στο μαγαζί με πολύ καλό μισθό και έτσι έγινε. Δούλεψε για κάποιο διάστημα ,μέχρις ότου αποφάσισε να κάνει δικό του φωτογραφικό στούντιο, σε δικό του χώρο.
Ξεκίνησε την επιχείρησή του “STUDIO STIVAS” σαν επαγγελματίας φωτογράφος στο Αkron του Ohio, στη διεύθυνση 283 South Man Street, με το σλόγκαν «We photograph anything-anywhere- anytime» (Φωτογραφίζουμε τα πάντα, οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή).
Η πορεία του σαν φωτογράφος ήταν πολύ επιτυχημένη ενώ επίσης έχει καταγράψει φωτογραφικά την πόλη του Οχάιο και φωτογραφίες του σε μορφή καρτ ποστάλ κυκλοφορούν και πωλούνται στο διαδίκτυο μέχρι σήμερα.
Το 1934 επέστρεψε για πρώτη φορά στα Βορίζια όπου οι συντοπίτες του τον υποδέχτηκαν με λύρες και τραγούδια. Σ’ αυτή του την επίσκεψη μαγνητοσκόπησε τα τεκτενόμενα της εποχής στο χωριό, σε γειτονικά μεγαλύτερα χωριά, σε εκδηλώσεις αλλά και στο Ηράκλειο.
Επέστρεψε στην Αμερική αλλά και πάλι το μυαλό και η καρδιά του έμειναν στην πατρίδα του. Γύρισε για δεύτερη φορά το 1946 μετά τον πόλεμο, οπότε και προσφέρθηκε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του νέου δημοτικού σχολείου Βοριζίων μια και το παλιό καταστράφηκε από τους Γερμανούς στη διάρκεια του πολέμου.
Επίσης δώρισε μία καμπάνα στη Μονή Βαρσαμονέρου, την εκκλησία του Α. Φανουρίου. Επάνω είναι χαραγμένα τα ονόματα των γονιών του Βασιλείου και Ελένης. Μ’ αυτές του τις ενέργειες έγινε ακόμα πιο αγαπητός στην τοπική κοινωνία.
Το 1957 ήρθε για τελευταία φορά στην Κρήτη. Έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Αριζόνα του Τέξας, όπου πέθανε το 1962 από καρδιακό επεισόδιο.
(Οι φωτογραφίες του Ευστάθιου Στίβα που δημοσιεύονται προέρχονται από το φωτογραφικό αρχείο του Στιβακτάκη Πολυχρόνη)
Πηγή: http://stivas.com/polixronis/Stivas.html