Έναν χρυσό μισθό και αρκετά ακριβή προνόμια, λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές, με το ποσό που εισπράττουν στα πέντε χρόνια της θητείας τους.
Οι Ευρωεκλογές του 2024 θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024 και αυτές θα διεξαχθούν σύμφωνα με το εκλογικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που ορίζει την οργάνωση Ευρωεκλογών κάθε πέντε χρόνια, συνήθως κατά την πρώτη πλήρη εβδομάδα του Ιουνίου. Αυτό που απομένει είναι τα κόμματα μέχρι τις 24 Απριλίου να υποβάλλουν τις υποψηφιότητες για τις εκλογές ανάδειξης μελών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με την Κύπρο να εκπροσωπούνται από έξι ευρωβουλευτές.
Ο μηνιαίος ακαθάριστος μισθός των ευρωβουλευτών ανέρχεται, σύμφωνα με το ενιαίο καθεστώς, σε €10 075,18 (Ιούλιος 01/07/2023). Ο μισθός αυτός πληρώνεται από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου. Όλοι οι ευρωβουλευτές πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές της ΕΕ. Μετά την παρακράτηση αυτών, ο μισθός ανέρχεται σε €7.853,89. Επιπλέον, τα περισσότερα κράτη μέλη υποχρεώνουν τους ευρωβουλευτές τους να πληρώνουν πρόσθετο εθνικό φόρο. Ως εκ τούτου, ο τελικός μισθός των μελών του ΕΚ εξαρτάται από τους φορολογικούς κανόνες που ισχύουν στη χώρα εκλογής τους.
Σύμφωνα με το ενιαίο καθεστώς των βουλευτών, που ισχύει από τον Ιούλιο του 2009, όλοι οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν τον ίδιο μισθό, ο οποίος ορίζεται στο 38,5% του βασικού μισθού ενός δικαστή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ευρωβουλευτές έχουν το δικαίωμα σύνταξης γήρατος από την ηλικία των 63 ετών. Η σύνταξη ανέρχεται στο 3,5% του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης της θητείας και δεν υπερβαίνει το 70% του μισθού συνολικά. Το κόστος αυτών των συντάξεων καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το επικουρικό συνταξιοδοτικό καθεστώς που θεσπίστηκε για τους ευρωβουλευτές το 1989 έπαψε να δέχεται νέα μέλη του από τον Ιούλιο του 2009 και εγκαταλείπεται σταδιακά.
Ο μισθός καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου. Όλοι οι ευρωβουλευτές πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές της ΕΕ, μετά το πέρας των οποίων ο μισθός ανέρχεται σε 7.776,06 ευρώ. Επιπλέον, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υποχρεώνουν τους ευρωβουλευτές να καταβάλλουν πρόσθετο εθνικό φόρο. Ένα, ο τελικός καθαρός μισθός ενός μεμονωμένου βουλευτή εξαρτάται από το φορολογικό καθεστώς του κράτους μέλους στο οποίο εκλέγεται ο ευρωβουλευτής. Οι περισσότερες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως οι σύνοδοι ολομέλειας, οι επιτροπές και οι πολιτικές ομάδες, πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο.
Στους ευρωβουλευτές επιστρέφεται το πραγματικό κόστος των εισιτηρίων ταξιδιού για τη συμμετοχή τους στις τελευταίες, κατόπιν υποβολής αποδείξεων, με ανώτατο όριο είτε το αεροπορικό εισιτήριο επαγγελματικής θέσης (ή παρόμοιο), είτε το σιδηροδρομικό εισιτήριο πρώτης θέσης, είτε 0,56 ευρώ ανά χιλιόμετρο για τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο (με ανώτατο όριο τα 1.000 χιλιόμετρα), συν σταθερές αποζημιώσεις με βάση την απόσταση και τη διάρκεια της διαδρομής για την κάλυψη διαφόρων εξόδων ταξιδιού. Τα μέλη πρέπει συχνά να ταξιδεύουν εντός και εκτός του κράτους μέλους στο οποίο έχουν εκλεγεί για την εκτέλεση των επισήμων καθηκόντων τους καθώς και για άλλους λόγους (για παράδειγμα, για να συμμετάσχουν σε εργασία ή σε επίσκεψη). Για δραστηριότητες εκτός της χώρας τους, οι ευρωβουλευτές μπορούν να αποζημιωθούν για τα έξοδα ταξιδιού, τη διαμονή και τα συναφή τους μέχρι το μέγιστο ποσό των 4.716 ευρώ. Για δραστηριότητες εντός του κράτους μέλους εκλογής, επιστρέφονται μόνο τα έξοδα ταξιδίου, μέχρι ένα μέγιστο ποσό που καθορίζεται ανά χώρα.
Το Κοινοβούλιο καταβάλλει κατ’ αποκοπήν αποζημίωση ύψους 338 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων διαμονής και των συναφών εξόδων για κάθε ημέρα που οι ευρωβουλευτές βρίσκονται στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο για λόγους υπηρεσιακούς, υπό την προϋπόθεση ότι υπογράφουν το παρουσιολόγιο. Το επίδομα καλύπτει τους λογαριασμούς ξενοδοχείων, τα γεύματα και όλα τα άλλα συναφή έξοδα. Η αποζημίωση μειώνεται κατά 50% εάν οι ευρωβουλευτές απουσιάζουν από περισσότερες από τις μισές ονομαστικές ψηφοφορίες τις ημέρες που διεξάγονται ψηφοφορίες στα ολομέλεια, ακόμη και αν είναι παρόντες και υπογράφουν το παρουσιολόγιο.
Για τις συνεδριάσεις εκτός ΕΕ, η αποζημίωση είναι 169 ευρώ (και πάλι με την προϋπόθεση της υπογραφής του μητρώου), οι λογαριασμοί ενώ τα ξενοδοχεία επιστρέφονται ξεχωριστά.
Δικαίωμα σύνταξης γήρατος από τα 63 έτη
Οι ευρωβουλευτές έχουν το δικαίωμα σύνταξης γήρατος από την ηλικία των 63 ετών. Η σύνταξη ανέρχεται στο 3,5% του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης της θητείας και δεν υπερβαίνει το 70% του μισθού συνολικά. Το κόστος αυτών των συντάξεων καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το επικουρικό συνταξιοδοτικό καθεστώς που θεσπίστηκε για τους ευρωβουλευτές το 1989 έπαψε να δέχεται νέα μέλη του από τον Ιούλιο του 2009 και εγκαταλείπεται σταδιακά.
Πηγή: philenews.com