Υλικά
Για την πορτοκαλόπιτα
- 1 συσκευασία φύλλο κρούστας
- 4 μεγάλα αβγά
- 200γρ. ζάχαρη
- 220γρ. σπορέλαιο
- 5γρ. μπέικιν πάουντερ
- 5γρ. μαγειρική σόδα
- ξύσμα από 3 πορτοκάλια
- 250γρ. πορτοκαλάδα χωρίς ανθρακικό
- 130γρ. γιαούρτι
Για το σιρόπι
- 400γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 470γρ. νερό
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 1 πορτοκάλι κομμένο στα 4
Διαδικασία
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι και σε μέτρια θερμοκρασία βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι. Βράζετε για 4 λεπτά, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
Για την πορτοκαλόπιτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 90οC, στον αέρα. Σε ένα μεγάλο ταψί απλώνετε ακανόνιστα τα φύλλα κρούστας και ψήνετε για 20-30 λετπά εώς ότου ξεραθούν, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα.
Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 160οC.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε με αβγοδάρτη τα αβγά, με τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα. Συνεχίζετε προσθέτοντας την πορτοκαλάδα, το γιαούρτι και τέλος, αφότου όλα τα υλικά έχουν ομογενοποιηθεί, θρυμματίζετε με τα χέρια το φύλλο κρούστας που έχετε ψήσει στο φούρνο.
Ανακατεύετε πολύ καλά και αφού σιγουρευτείτε ότι το μίγμα έχει αναμειχθεί σωστά, το μεταφέρουμε σε πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 30×25εκ. Ψήνετε στο φούρνο για 35-45 λεπτά, ή έως ότου η πορτοκαλόπιτα αποκτήσει χρυσαφένια επιφάνεια και είναι ψημένη στο κέντρο. Για να σιγουρευτείτε βυθίζετε ένα μαχαίρι στο κέντρο κι αν αυτό βγει στεγνό τότε η πορτοκαλόπιτα είναι έτοιμη.
Βγάζετε από το φούρνο και με μαχαίρι χαράσετε την πορτοκαλόπιτα, ώστε να μπορέσει να εισχωρήσει το σιρόπι. Σιρόπιαζετε την καυτή πορτοκαλόπιτα με το κρύο σιρόπι και σερβίρετε συνοδεύοντας με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.
Πηγή: olivemagazine.gr