Υλικά συνταγής
Για τη ζύμη
2 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3/4 του φλιτζανιού βούτυρο
λίγο κρύο νερό
Για τη γέμιση
3/4 με 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 1/2 κουταλιά της σούπας αλεύρι
6-8 μήλα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Εκτέλεση συνταγής
Σε μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι. Κόβετε μέσα το βούτυρο και το ανακατεύετε τρίβοντας το μέχρι να γίνει σαν να έχει το αλεύρι μικρά μικρά μπαλάκια. Προσέχετε το βούτυρο να είναι καλά παγωμένο. Καλό είναι τα χέρια σας να είναι κρύα και στεγνά.
Στη συνέχεια προσθέτετε το νερό κουταλιά κουταλιά μέχρι να κρατιέται η ζύμη και να μπορεέιτε να την ανοίξετε. Βάζετε τη ζύμη σε πλαστική σακούλα, την πιέζετε να γίνει επίπεδη και τη βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Σε άλλο μπολ ανακατεύετε τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι. Καθαρίζετε και κόβετε τα μήλα σε κομμάτια.
Τα ρίχνετε στο μπολ να καλυφθούν με το μείγμα καλά.
Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη (το ένα μαγαλύτερο από το άλλο). Ανοίγετε το ένα κομμάτι να γίνει λίγο μεγαλύτερο από το ταψί και το στρώνετε καλά στο ταψί που έχετε βουτυρώσει ελαφρά. Ρίχνετε από πάνω τα μήλα και βάζετε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια από πάνω.
Ανοίγετε και το άλλο κομμάτι της ζύμης σε ανάλογο δίσκο και σκεπάζετε την πίτα. Κλείνετε καλά τις άκρες και χαράσσετε με πιρούνι στο επάνω μέρος της πίτας.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45′-50′. Σερβίρετε σκέτη, αλλά και με χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή παγωτό βανίλια.
Πηγή: icookgreek.com