Σάββατο, 5 Ιουλίου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Εύκολες πίτες χωρίς φύλλο: 20 συνταγές με ελάχιστο παίδεμα και πολλή νοστιμιά

Από την κασόπιτα μέχρι την μπατζίνα και από τον πλαστό μέχρι την τσιτσανόπιτα. Οι πιο ταπεινές, γρήγορες πίτες, που γίνονται όχι με φύλλο αλλά με χυλό, είναι μερικές φορές και οι πιο νόστιμες

07/02/2024
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Αυγά μάτια από το πρωί ως το βράδυ: 36 λαχταριστές συνταγές
0
SHARES
Share on Facebook

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

Υπάρχει πιο νόστιμος τρόπος να κάνεις φαγητό με το ελάχιστο; Σύμβολο ευρηματικότητας και επιβίωσης, η πίτα όχι μόνο χορταίνει πολλούς με τα λίγα αλλά το κάνει με τρόπο απολαυστικό. Αλεύρι και νερό συν ό,τι υλικό τύχει να βρίσκεται στην κουζίνα μετατρέπεται σε προσφάι, σε γεύμα κανονικό, ακόμα και σε φαΐ γιορτινό. Ειδική κατηγορία στο μεγάλο κεφάλαιο πίτες, οι ταπεινές (και εξπρές!) πίτες που δεν έχουν καν φύλλο. Ένας χυλός στην ουσία που ψήνεται στο καυτό ταψί. Σε κάθε άκρη της Ελλάδας συναντάς και διαφορετική συνταγή: από την κασόπιτα (την ηπειρώτικη τυρόπιτα) μέχρι την αρβανίτικη μ’σούντα και από την μπατζίνα των Αγράφων μέχρι τον πλαστό της Θεσσαλίας. Οι παραλλαγές δε και οι προσαρμογές είναι ατελείωτες.

Αν οι λέξεις κλειδί είναι «γρήγορο» και «εύκολο», οι πίτες χωρίς φύλλο είναι η απάντηση. Ζυμαρόπιτες, ξεσκέπαστες πίτες, τσιτσανόπιτες ή μπατσαριές ή μπλατσάρες… Τα ονόματα είναι πολλά αλλά η ουσία η ίδια: χωρίς πολλά υλικά και δίχως πολύ παίδεμα, σε λίγα λεπτά βγάζεις από τον φούρνο φαγητό.

Μυστικά για το ψήσιμο της ζυμαρόπιτας

Οι πίτες χωρίς φύλλο ενδέχεται να κολλήσουν στο ταψί. Για να το αποφύγουμε, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στη λειτουργία των αντιστάσεων. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα το βούτυρο σε μικρά κυβάκια ή το ελαιόλαδο στο ταψί και το βάζουμε στον φούρνο μέχρι να λιώσει και να ζεσταθεί καλά η λιπαρή ουσία αλλά και το ταψί. Το βγάζουμε προσεκτικά, διότι θα είναι καυτό, ρίχνουμε αμέσως τον χυλό και το φουρνίζουμε. Με τον τρόπο αυτό ροδίζει το κάτω μέρος της πίτας και βγαίνει από το ταψί ευκολότερα.

Δείτε τις 20 συνταγές για εύκολες πίτες χωρίς φύλλο, του gastronomos.gr ΕΔΩ

Previous Post

Αυγά μάτια από το πρωί ως το βράδυ: 36 λαχταριστές συνταγές

Next Post

Ο Όσιος Παρθένιος Επίσκοπος Λαμψάκου, ο προστάτης των καρκινοπαθών

Next Post
Ο Όσιος Παρθένιος Επίσκοπος Λαμψάκου, ο προστάτης των καρκινοπαθών

Ο Όσιος Παρθένιος Επίσκοπος Λαμψάκου, ο προστάτης των καρκινοπαθών

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ