Ο γλύπτης Χαράλαμπος Νεονάκης δημιούργησε τον ανδριάντα του σπουδαίου Κρητικού λυράρη Λεωνίδα Κλάδου, ενός καλλιτέχνη ιδιαίτερα αγαπητού, στον τόπο του, αλλά και όχι μόνο. Η τεχνική του χαρακτηριζόταν από ποικίλες και γρήγορες εναλλαγές, ενώ η ποιότητα του ήχου του είχε έντονη γλυκύτητα η οποία συναρπάζει.
Η Κρήτη αποχαιρέτησε τον σπουδαίο αυτό καλλιτέχνη, το 2010.
Ποιος είναι ο Χαράλαμπος Νεονάκης
Η Γλυπτική περίμενε τον Χαράλαμπο Νεονάκη μέχρι το 1990, όταν σταμάτησε το επάγγελμα του οικονομολόγου (είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών) και αφοσιώθηκε λυτρωτικά στην τέχνη.
Μέχρι τότε η καλλιτεχνική του ενασχόληση ήταν προσωπική υπόθεση και περιοριζόταν σε χειροτεχνήματα και μικρογλυπτά.
Την περίοδο αυτή αισθάνεται την ανάγκη να εκφρασθεί μέσα από μεγάλους όγκους και να δαμάσει το βαρύ μέταλλο. Ένοιωσε ότι τα μικρά έργα δεν μπορούσαν πλέον να χωρέσουν τις διενέξεις ψυχής και σώματος, τις ανησυχίες, και την μεγάλη αντίφαση της ουσίας της ζωής με την καθημερινότητα.
Έπρεπε ο μικρός του κόσμος να γίνει ΜΕΓΑΣ. Έτσι η κλίμακα μεγάλωσε και οι μικρότητες χάθηκαν.
Δούλεψε αθόρυβα και διακριτικά μαθαίνοντας τα μυστικά και τους κανόνες της πλαστικής σε μοδελλα με θέματα της φύσης, μορφές και φυσιογνωμίες, ακολουθώντας την κλασσική φόρμα και τον ρεαλισμό, παράλληλα με δόκιμες γεωμετρικές μεταμορφώσεις της πλαστικής της φόρμας.
Στην πορεία κυριάρχησε η “γεωμετρική” περιγραφή του όγκου και έγινε καθολική αντίληψη στα σχέδια και τις δημιουργίες του.
Τα περισσότερα έργα του πέρα από τις προτομές και τις μνημειακές αναφορές προσώπων όπου η ρεαλιστική απεικόνιση είναι εφάμιλλη της πραγματικότητας, χαρακτηρίζονται από τις απόλυτες ευθείες τις έντονες ακμές και τα πολλά επίπεδα με τα οποία ο καλλιτέχνης αντανακλά (εγκλωβίζει) το φως, αποδίδει την κίνηση, τα χαρακτηριστικά, τα αισθήματα και τις εκφράσεις.
Οι καμπύλες υπάρχουν διακριτικά και ανεπαίσθητα ενώ οι κυκλικές εντυπώσεις περιγράφουν συνήθως τα σώματα.
Η Γεωμετρία και η ανθρωπομετρία έχουν κάνει σύζευξη /άλλοτε αποδομώντας και άλλοτε συναιρώντας με την κλασσική φόρμα / αποδίδοντας μόνο με λίγες γραμμές την λεπτομέρεια το μέτρο και το κάλλος.
Δεν χρειάζεται πλέον η μίμηση και ο ρεαλισμός για να καταφανεί η ένταση, η ρώμη, η αγωνία, το χαμόγελο ή πίστη ο αγώνας η θέληση ο φόβος η αγάπη.
Έργα
Τα έργα του Χαράλαμπου Νεονάκη υλοποιούνται σε μέταλλο (κυρίως ορείχαλκο) με την μέθοδο του χαμένου κεριού η της χύτευσης σε άμμο και αφορούν μεμονωμένα γλυπτά, προτομές, μνημειακές συνθέσεις, μικρογλυπτά, αναθήματα, μετάλλια και καλλιτεχνικές προσμίξεις με άλλα υλικά.
Αγαπημένα θέματα είναι οι μυθολογικές και ιστορικές μορφές και η ανάδειξη λησμονημένων αξιών και κοινωνικών εξελίξεων.
Πολλά έργα του είναι τοποθετημένα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με ιδιαίτερη καταγραφή την Κρήτη και το Ν. Ρεθύμνου
Ενδεικτικά αναφέρουμε τοποθεσίες.
Ατσιπόπουλο, Πρινές, Ασί Γωνιά, Περιβόλια, Φόδελε, Γεωργιούπολη, Επισκοπή, Γεράνι, Αλώνες, Αγία Φωτεινή (Σύβριτος) Απόστολοι, Πέραμα Αττικής, Κρέστενα, Λουτράκι, Σούλι, Αγραφα κ.λπ.
Εργαστήριο
Το εργαστήριο του βρίσκεται στα Μελίσσια και σε αυτό αγαπά να μένει και να δουλεύει. Εκεί υπάρχει και η συλλογή των μοδέλλων από γύψο, προπλάσματα, καθώς και η παράθεση (έκθεση) έργων που έχει στην κατοχή του.
Ο ίδιος δεν είχε την φιλοδοξία να καταγραφεί ανάμεσα στους γλύπτες και πολύ περισσότερο να εμπορευτεί την καλλιτεχνική του δημιουργία.
Η αναγνώριση του έργου του και οι συνεχείς αιτήσεις για καλλιτεχνήματα, κυρίως προτομές και αναθήματα, τον οδήγησαν στο δρόμο της καθολικής ενασχόλησης με την γλυπτική με έντονη καλλιτεχνική και κοινωνική δραστηριότητα, παρουσιάσεις και εκθέσεις.
Είναι μέλος του Επιμελητήριου Εικαστικών τεχνών Ελλάδος από το 1999
Έχει διοργανώσει 3 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές.
Πηγή: neakriti.gr