Στο πλαίσιο της εθελοντικής προσφοράς σε ολόκληρη την χώρα και ειδικά σε δυσπρόσιτες περιοχές, μια ομάδα από την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος, επισκέφθηκε την ακριτική Γαύδο σε συνεννόηση με τον Δήμο Γαύδου.
Οι κτηνίατροι στις τρεις ημέρες που παρέμειναν στο νησί προέβησαν σε στειρώσεις και εμβολιασμούς σε γάτες και σκύλους καθώς και σε αιμοληψίες και εμβολιασμούς σε αιγοπρόβατα.
Με την ολοκλήρωση της αποστολής τους, σε ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν τα εξής:
«Και κάπου εδώ (παραμονή Σαρακοστής) τελειώνει το όμορφο ταξίδι στην μακρινή Γαύδο…
Τρεις μέρες με κάθε είδους κτηνιατρική πράξη..
Στειρώσεις & εμβολιασμούς σε γάτες & σκύλους…
Αιμοληψίες & εμβολιασμοί σε κοπάδια Αιγοπροβάτων….
Τα εύσημα στην φιλόξενη & λίαν αγαπητή,Δήμαρχο της Γαύδου,Λίλιαν Στεφανάκη που αγκάλιασε & φιλοξένησε όλη την αποστολή της ΕΔΚΕ & μας έδειξε πως πραγματικά ζουν οι άνθρωποι σε αυτό το απομακρυσμένο δήμο με τον μικρότερο πληθυσμό της Ελλάδος…συναντήσαμε την αξιαγάπητη Γιαγιά Χριστίνη Δαμοράκη με τα 10 εγγόνια & τον ήρωα κτηνοτρόφο Γιώργη Δαμοράκη…
Υποσχόμεθα ότι πάλι & πάλι & πάλι θα ξαναέρθουμε στο φιλόξενο νησί σας & θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε κτηνιατρικό πρόβλημα…»
Η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος είναι ένα μη κερδοσκοπικό, ανεξάρτητο σωματείο. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι «η δράση μας εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα και αποστολή μας είναι να προσφέρουμε ιατρική βοήθεια σε ζώα που έχουν ανάγκη περίθαλψης και είναι αποκλεισμένα από κτηνιατρική φροντίδα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε κτηνίατρο που δραστηριοποιείται μέσα από την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος, είναι να είναι εγγεγραμμένος στον Κτηνιατρικό Σύλλογο Ελλάδος
Έτσι, είμαστε σίγουροι τόσο ότι η κτηνιατρική περίθαλψη εκτελείται από εξειδικευμένους επιστήμονες, όσο και ότι τα ζώα τυγχάνουν της ύψιστης φροντίδας από επαγγελματίες που διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία και γνώση.
Ιδρύσαμε την ΕΔΚΕ γιατί…..μέσα από διαρκή ενημέρωση και παρατήρηση, διαπιστώσαμε ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν ζώα τα οποία δεν τυγχάνουν της απαραίτητης κτηνιατρικής φροντίδας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:
– Τα ζώα να υποφέρουν από ασθένειες, ενώ θα μπορούσαν να θεραπευτούν με την απαραίτητη κτηνιατρική βοήθεια
– Αδέσποτα ζώα να αναπαράγονται ανεξέλεγκτα, επιβαρύνοντας την υγεία τους, αλλά και επηρεάζοντας τη ζωή των τοπικών κοινωνιών
-Λοιμώδη νοσήματα να μεταδίδονται από ζώο σε ζώο, καθιστώντας επικίνδυνη τη συμβίωση με άλλα ζώα, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις με τους ανθρώπους.
Πεποίθηση όλων μας είναι ότι έχουμε υποχρέωση να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας…Σε κάθε ζώο που έχει ανάγκη τη φροντίδα μας…αδέσποτα ζώα συντροφιάς, άγρια ζώα … και είναι αποκλεισμένο από κτηνιατρική παρακολούθηση:
- λόγω απομακρυσμένης τοποθεσίας (άγονη γραμμή, ορεινές τοποθεσίες)
- λόγω έλλειψης κτηνιάτρων στην περιοχή (νησιά, χωριά, αστικές περιοχές)
- λόγω έλλειψης οργάνωσης αρμόδιων φορέων (προγράμματα δήμων, σύλλογοι αδέσποτων)
Θεωρούμε χρέος μας…
– Να είμαστε παρόντες στις τοπικές κοινωνίες, όπου υπάρχει δυσκολία περίθαλψης ζώων.
– Να συμβουλεύουμε και να ενημερώνουμε αφιλοκερδώς όσον αφορά στη διατήρηση της υγείας των ζώων.
– Να ευαισθητοποιούμε και να οργανώνουμε τοπικούς φορείς, ώστε σε συνεργασία μαζί τους να υπάρχει καταγραφή και αντιμετώπιση των κτηνιατρικών αναγκών της περιοχής.
– Να φροντίζουμε έτσι ώστε η συμβίωση με αδέσποτα/παραμελημένα ζώα:
- Να μη δημιουργεί προβλήματα στη Δημόσια Υγεία: Ένας σκύλος, ο οποίος δεν έχει εμβολιαστεί, δεν έχει πάρει ένδο- και έξω- αντιπαρασιτική αγωγή, ενώ συγχρόνως πίνει απόνερα και τρέφεται με σκουπίδια και τρωκτικά, μπορεί κάλλιστα να φέρει λοιμώδεις και παρασιτικούς παράγοντες, οι οποίοι μεταδίδονται στον άνθρωπο. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι ο εχινόκοκκος, η σαλμονέλα, οι ασκαρίδες, η λύσσα και η λεπτοσπείρωση.
2. Να καταπολεμήσουμε ασθένειες μεταδιδόμενες σε άλλους σκύλους: Αρκετές λοιμώδεις και παρασιτικές ασθένειες μεταδίδονται από έναν πληθυσμό αδέσποτων σε έναν πληθυσμό δεσποζομένων σκύλων. Τυπικά τα παραδείγματα της Λεϊσμανίωσης (Καλα-αζάρ) και της Ερλιχίωσης. Οι δύο αυτές ομάδες δύναται να έρθουν σε επαφή άμεσα π.χ. περίπατος, ή έμμεσα, π.χ. εκκρίσεις, με αποτέλεσμα οι εν λόγω ασθένειες να παρουσιάζουν έξαρση και στον πληθυσμό των δεσποζόμενων σκύλων.» - Πηγή: flashnews.gr
-