H φινετσάτη οξύτητα των εσπεριδοειδών όχι μόνο ταιριάζει αρμονικά στα γλυκά της Άνοιξης αλλά απογειώνει τις δημιουργίες κάθε εποχής.
Οι περισσότεροι συνδέουν τα εσπεριδοειδή με τον χειμώνα (εποχικότητα), υπάρχουν συγκεκριμένα είδη που κυκλοφορούν την Άνοιξη; Θα πρέπει να δούμε το πορτοκάλι με «άλλο μάτι»;
Δεν ξέρω αν είναι τόσο συνδεδεμένα στο μυαλό του κόσμου τα εσπεριδοειδή με τον χειμώνα. Προσωπικά δεν έχω τέτοια γνώμη. Για παράδειγμα, το λεμόνι υπάρχει παντού το καλοκαίρι: συνοδεύει τα ψάρια αλλά και κάθε πιάτο. Μάλιστα στην νότια Ιταλία- από όπου είμαι επηρεασμένος- το λεμόνι χρησιμοποιείται πάντα το καλοκαίρι. Δίνει άλλωστε μια φρεσκάδα και ένα άρωμα Μεσογείου στα γλυκά.
Το ίδιο συμβαίνει και με το πορτοκάλι. Στην Ελλάδα, όπως και στην Ισπανία, τα Βαλέντσια τα καλλιεργούμε όλο τον χρόνο. Επίσης υπάρχουν δύο ποικιλίες, τα Μέρλιν και οι Ναβαλίνες που ωριμάζουν από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο και μετά ξανά από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο. Βέβαια, έχουμε και όλο τον χρόνο πορτοκάλια ψυγείου. Έτσι, το καλοκαίρι μπορούμε παντού να βρούμε έναν φρεσκοστυμμένο χυμό, π.χ. σε ένα ξενοδοχείο. Νομίζω πως το πορτοκάλι και το λεμόνι – ιδιαίτερα το ξύσμα τους- χαρίζουν έντονο άρωμα και μια πολύ ωραία φρεσκάδα στα γλυκά, σε αντίθεση με τον χυμό τους που δίνει περισσότερη οξύτητα. Γι΄αυτό και συνήθως στα κέικ προσθέτουμε ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού για να τα αρωματίσουμε.
Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τις συνταγές από το olivemagazine.gr ΕΔΩ