Με προληπτική παραμονή στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας κατέληξε μια πολύ επικίνδυνη περιπέτεια για ένα αλλοδαπό εργάτη γης από το Πακιστάν που την περασμένη Δευτέρα χτυπήθηκε από κεραυνό εν ώρα εργασίας μέσα σε θερμοκήπιο στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας.
Ο εργάτης ευτυχώς γλίτωσε τα χειρότερα με το πρόβλημα που πλέον έχει ξεπεραστεί να εντοπίζεται στο ένα του χέρι, όμως πρόκειται για ένα περιστατικό που προκαλεί ανησυχία, αφού όπως συνέβη την περασμένη Δευτέρα, δεν είναι λίγες οι φορές που κεραυνοί κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή.
Το Ράδιο Λασίθι επικοινώνησε με τον Γιώργο Σαρρή ηλεκτρολόγο μηχανικό από την Εύβοια που εξειδικεύεται στην αντικεραυνική προστασία και εκπαιδεύει άλλους ηλεκτρολόγους, ο οποίος έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που κρύβουν οι κεραυνοί και το πως εγκαταστάσεις όπως τα θερμοκήπια μπορούν να προστατευτούν.
Όπως είπε ο τρόπος που προκαλούν προβλήματα οι κεραυνοί όταν φτάνουν στο έδαφος είναι ένα σύνθετο φαινόμενο, όμως υπάρχουν τρόποι για προστασία σε κάθε είδους κτίριο η μεταλλική εγκατάσταση όπως ένα θερμοκήπιο. Πλέον, όπως ανέφερε, οι περισσότεροι ηλεκτρολόγοι γνωρίζουν πως να δημιουργήσουν εκ των υστέρων περιφερειακές γειώσεις σε ένα θερμοκήπιο με σκοπό να οδηγήσουν το πολύ ψηλό ηλεκτρικό φορτίο ενός κεραυνού σε σημείο που δεν υπάρχει κίνδυνος.
Τόσο σε θερμοκήπια όσο και κάθε άλλο μεταλλικό κτίριο η ιδανική προστασία ξεκινάει από την αρχική ηλεκτρολογική εγκατάσταση η οποία αν γίνει σωστά προστατεύει τόσο το κτίριο όσο και τον εξοπλισμό μιας επιχείρησης ή κατοικίας και στη συνέχεια η αντικεραυνική προστασία επεκτείνεται και στα εξωτερικά σημεία των κτιρίων.
Ο κ. Σαρρής τόνισε πως η Ελλάδα είναι μια από τις περισσότερο κεραυνόπληκτες χώρες της Ευρώπης όμως η προστασία των κτιρίων σε όλη τη χώρα γενικά δεν είναι και στο καλύτερο επίπεδο, αν και υπάρχει η γνώση και η τεχνολογία για περισσότερο ασφαλή κτίρια.
Πηγή: radiolasithi.gr