Απέπλευσε στις 2.30 σήμερα, ξημερώματα Τετάρτης από την Καλαμάτα με προορισμό την Καρθαγένη το πλοίο Elbeik με τα 1.780 αιγοπρόβατα και ζωοειδή, το οποίο μετά από μία “Οδύσσεια” μηνών στην Μεσόγειο βρέθηκε στην Ελλάδα για ανεφοδιασμό.
Βρισκόταν στο αγκυροβόλιο του λιμανιού αφού δεν του επετράπη ο κατάπλους όπως συνέβη και στον Πειραιά. Προμηθεύτηκε ζωοτροφές και καύσιμα και έλυσε κάβους. Στο πλοίο επιβαίνει πλήρωμα 18 ναυτικών.
Το πλοίο είχε περάσει από χώρες της Μεσογείου ζητώντας να ελλιμενιστεί, όμως το αίτημά του δεν γινόταν δεκτό υπό τον φόβο ασθενειών των ζώων που μεταφέρονται.
Τον περασμένο Δεκέμβριο το Elbeik και ένα ακόμα πλοίο, το Karim Allah, επρόκειτο να μεταφέρουν τα ζώα μεταξύ των οποίων και νεαροί ταύροι προς αναπαραγωγή στην Ταραγόνα και την Καρθαγένη της Ισπανίας.
Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο όταν και το Elbeik και ένα ακόμα πλοίο, το Karim Allah, επρόκειτο να μεταφέρουν τα ζώα μεταξύ των οποίων και νεαροί ταύροι προς αναπαραγωγή στην Ταραγόνα και την Καρθαγένη της Ισπανίας. Κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν έγινε ποτέ -τουλάχιστον για το Elbeik.
Και οι δύο αποστολές αντιμετώπισαν προβλήματα όταν τους αρνήθηκε να εισέλθουν σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Λιβύης, λόγω του φόβου ότι τα ζώα είχαν μια ασθένεια, όπως ο καταρροϊκός πυρετός, η οποία προκαλεί χωλότητα και αιμορραγία μεταξύ των βοοειδών, αλλά δεν επηρεάζει τους ανθρώπους.
Αυτό κινητοποίησε τις ισπανικές αρχές που δήλωσαν πως εάν τα ζώα έφταναν στην Ισπανία θα έπρεπε να θανατωθούν υπό των φόβο των ασθενειών. Οι ιδιοκτήτες των πλοίων και των ζώων ξεκίνησαν να ψάχνουν λύση προκειμένου να μην χάσουν χρήματα από την θανάτωση. Το βασικό σκεπτικό είναι ότι τα ζώα του Elbeik δεν θα μπορούσαν να βρεθούν ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Elbeik κατά την διάρκεια του ταξιδιού του έχει περάσει από Τουρκία, Λιβύη, Αίγυπτο και την Κατεχόμενη Κύπρο για να δρομολογήσει τελικά την επιστροφή του στην Ισπανία.
Ωστόσο κατά την διαδρομή του, ευρισκόμενο στα ανατολικά της Κρήτης, ζήτησε από την ελληνική πλευρά να πλεύσει προς τον Πειραιά και να ελλιμενιστεί. Αμέσως σήμανε συναγερμός και κινητοποιήθηκαν το Λιμενικό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το υπουργείο Ναυτιλίας.
Όπως λέει στο protothema.gr, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή, το περιστατικό, η κυβέρνηση το χειρίστηκε σεβόμενη τους κανόνες ευζωίας των ζώων αλλά και με γνώμονα την προστασία του ελληνικού ζωικού κεφαλαίου. Περιγράφοντας τις διαπραγματεύσεις που έγιναν σημείωσε πως «στις 4 Μαρτίου λάβαμε κλήση από το πλοίο που βρισκόταν ανατολικά της Κρήτης για ελλιμενισμό στον Πειραιά για ανεφοδιασμό, ζωοτροφές και ανταλλακτικά».
Το αίτημά του, ωστόσο δεν ικανοποιήθηκε καθώς είχε περάσει από τρίτες χώρες οι οποίες δεν είναι απαλλαγμένες από τον αφθώδη πυρετό. Έτσι βρέθηκε στα διεθνή χωρικά ύδατα έξω από την Μήλο έως το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω της διεύθυνσης Κτηνιατρικής, σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και τον αρχηγό του Λιμενικού τελικώς προέκρινε την λύση του ανεφοδιασμού στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης εάν λάμβανε σχετικό αίτημα. Το αίτημα εστάλη και τελικώς το Elbeik κατευθύνθηκε στην Κρήτη και στην συνέχεια προς την Καλαμάτα για αγκυροβόλι.
Πηγή: protothema.gr