Την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα τα έργα αποκατάστασης των ζημιών και ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων στο Αρκαλοχώρι, που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό πριν από περίπου 3 χρόνια, υπερτονίζει σε επιστολή του προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας κ. Μαργαρίτη Σχοινά, την οποία κοινοποιεί στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν, το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών αλλά και της Ένωσης των Δημάρχων Κρήτης Γιάννης Κουράκης.
«Παρότι ήδη έχουν περάσει 2 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό αλλά και την σχετική ενημέρωση που είχατε από την επίσκεψή σας στον παραπάνω Δήμο, τίποτα σχεδόν δεν έχει προχωρήσει σε μελέτες και έργα αποκατάστασης, γεγονός που απομακρύνει κάθε ελπίδα για ορατή επιστροφή της ευρύτερης περιοχής στην επίλυση των ζωτικών της προβλημάτων και την επάνοδό της σε μια, σχετική έστω, κανονικότητα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο κ. Κουράκης, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, καθώς και με Φορείς Εκπροσώπων αλλά και με τον Σύλλογο Σεισμοπαθών «Η ΕΛΠΙΔΑ».
« Όπως ενημερωθήκατε κατά την επίσκεψη σας στο Αρκαλοχώρι για τα 3 σεισμόπληκτα σχολικά κτίρια, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου, το Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου και το διατηρητέο Δημοτικό Σχολείο Θραψανού υπάρχει ανάγκη για την χρηματοδότηση της ανέγερσης νέων για τα δύο πρώτα και της αποκατάστασης για το διατηρητέο αλλά μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφέρει ο κ. Κουράκης απευθυνόμενος στον κ. Σχοινά, κοινοποιώντας τη σχετική επιστολή του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδος, καθώς και την επιστολή του Συλλόγου σεισμοπλήκτων «Η ΕΛΠΙΔΑ», όπου- μεταξύ άλλων- περιγράφεται το μέγεθος της καταστροφής από τον σεισμό, καθώς και τα κτίρια που χαρακτηρίστηκαν μη κατοικήσιμα ή κατεδαφιστέα ανήλθαν στον αριθμό των 5.000.
Παράλληλα, ο κ. Κουράκης ενημερώνει ότι η συνεργασία της νέας Δημοτικής Αρχής με το Υπουργείο Εσωτερικών απέβη γόνιμη ως προς την εύρεση οικοπέδων και την εκπόνηση μελετών.
Επί της ουσίας, με αυτή του την καίρια παρέμβαση ο κ. Κουράκης καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση και « να παράσχει»-όπως σημειώνει χαρακτηριστικά- « κάθε δυνατή συμβολή για την απλοποίηση των χρονοβόρων διαδικασιών και την εξεύρεση των καταλλήλων χρηματοδοτικών εργαλείων για την επίλυση των προβλημάτων που βασανίζουν καθημερινά τους κατοίκους και που λεπτομερώς αναφέρονται στις σχετικές επιστολές ».
«Τη συμβολή σας σ΄ αυτή θεωρούμε καίριας σημασίας για μια ευρεία και ζωτική για το Ηράκλειο και την Κρήτη περιοχή, ενώ ταυτόχρονα θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό παράδειγμα Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης σε ότι αφορά την ανοικοδόμηση μια εξαιρετικά παραγωγικής περιοχής, που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται σκληρά από μια ασυνήθους μεγέθους φυσική καταστροφή», καταλήγει ο κ. Κουράκης.