Συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της Σχολής Ασωμάτων, το οποίο συγκροτήθηκε πριν από λίγες ημέρες και έχει να διαχειριστεί όλα τα εκκρεμή ζητήματα των μελετών που θα οδηγήσουν στην επαναλειτουργία του πρότυπου κέντρου αιγοπροβατοτροφίας στην Κρήτη.
Συγκινημένη και περήφανη δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, η οποία είναι και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, δεδομένου ότι η ίδια εδώ και 10 χρόνια έχει κάνει στόχο την επαναλειτουργία της Σχολής σε πρότυπα 21ου αιώνα, όπως είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του Team FM.
«Με επιμονή και υπομονή φτάσαμε στο τέλος, έγινε ο φορέας διαχείρισης, ορίστηκε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο στο οποίο έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος. Σήμερα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του 7μελους συμβουλίου στο Αμάρι και θα γίνει μία ενημέρωση σε όλα τα μέλη για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα και ποιες είναι οι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες ενέργειες που πρέπει να κάνει η Σχολή.
Θα πρέπει να τελειώσουν τα διαδικαστικά του φορέα διαχείρισης, θα ενημερωθεί το Δ.Σ. για το σχεδιασμό της περιφέρειας, η οποία περιλαμβάνει τη δημοπράτηση των μελετών για τα κτήρια εντός του Απριλίου ή του Μαΐου. Έχουμε δεσμεύσει γι’ αυτό το λόγο 800 χιλ. ευρώ, ενώ στο νέο τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας περιλαμβάνεται ένα κονδύλι 200 χιλ. ευρώ για να περιφράξουμε όλα τα κτήματα της σχολής με πλέγματα».
ΤΟ ΕΡΓΟ
Το έργο προβλέπει την αναβάθμιση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων και τη λειτουργία του ως «Μεσογειακό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας και Γενετικής Βελτίωσης Επιτόπιων Φυλών», με ειδικό σκοπό τη διατήρηση και αναβάθμιση του γενετικού υλικού των ντόπιων φυλών αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Κρήτης.
Η μελέτη που έχει γίνει προβλέπει την κατασκευή κτηρίων για την ανάπτυξη των δράσεων του κέντρου, διατυπώνει τα σημεία στα οποία θα γίνει η μετεγκατάσταση της σχολής με την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών, σε χώρο που θα έχει τις προοπτικές για τη νομιμοποίησή του, αλλά και την εξασφάλιση της άδειας λειτουργίας, ενώ παράλληλα εκτός από τις εγκαταστάσεις για τα ζώα, το σταβλισμό τους και τα ειδικά εργαστήρια προβλέπεται και ξενώνας κατοικιών, αφού ο στόχος της διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης.
Προετοιμασία για τις αντιπλημμυρικές μελέτες
Η Περιφέρεια Κρήτης δρομολογεί τις μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα σε ποταμούς και ρέματα του Ρεθύμνου, όπως τόνισε στον Team FM η κα Λιονή, η οποία τόνισε πως έχουν δεσμευτεί 11 εκ. ευρώ. Στόχος είναι όταν ανοίξει ο σχετικός άξονας στο νέο ΠΕΠ Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου να είναι πανέτοιμη.
«Προχωράμε πολύ γρήγορα τα αντιπλημμυρικά, τις μελέτες στους ποταμούς και τα ρέματα, κυρίως αυτά που είναι εντός κατοικημένων περιοχών και δημιουργούν τα θέματα με τις πλημμύρες και τις καταστροφές σε περιουσίες. Έχουμε δεσμεύσει γύρω στα 11 εκ. ευρώ.
Τις μελέτες τις τρέχουμε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και ελπίζουμε ότι όταν ανοίξει το πρόγραμμα του νέου ΠΕΠ Κρήτης, που θα έχει άξονα για τα αντιπλημμυρικά, να είμαστε από τις έτοιμες Π.Ε. για να εντάξουμε έργα».
Πάντως, η κα Λιονή επανέλαβε την έκκληση της προς τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να σέβονται το περιβάλλον και να μην πετούν στα ρέματα και τους ποταμούς ό,τι θεωρούν άχρηστο, θυμίζοντας πως όσες φορές κι αν έκανε καθαρισμό η Περιφέρεια, πολύ σύντομα τα ρέματα γεμίζουν και πάλι με σκουπίδια, μπάζα και νεκρά ζώα…
Πηγή: goodnet.gr