Σεφέρης – Ρίτσος: η συνάντηση δύο ποιητών την ίδια μέρα, με το ίδιο θέμα.
Γ. Σεφέρη «Επί ασπαλάθων…» – Γ. Ρίτσου «Ούτε η Μυθολογία»
Με τρία χρόνια διαφορά οι δύο ποιητές γράφουν ποιήματα με το ίδιο ακριβώς θέμα! Μεσούσης της χούντας ψάχνουν τρόπους να γράψουν εναντίον της, αλλά με τρόπο συμβολιστικό και μέσα από τις πηγές της ιστορίας του παρελθόντος να μιλήσουν για το σήμερα!
Πρώτος ο Γ. Ρίτσος στις 31 Μαρτίου του 1968 στη Λέρο γράφει το ποίημα αυτό. Ο Ρίτσος δείχνει πολύ απαισιόδοξος για το μέλλον, τα δίχτυα ψαρεύουν στον βούρκο, τα ψάρια είναι μαύρα, κανένα φως, καμιά ελπίδα από πουθενά. Ούτε καν η μέση λύση της Περσεφόνης με το μαγικό ρόδι του Πλούτωνα που την επανέφερε στον κάτω κόσμο, έστω για λίγο, δεν υπάρχει εδώ.
Το 1971, ο Γ.Σεφέρης, χωρίς να γνωρίζει για το ποίημα του Ρίτσου, γράφει το «Επί ασπαλάθων». Εδώ η τιμωρία των τυράννων είναι νομοτελειακή, βασίζεται σε ένα χωρίο από την πολιτεία του Πλάτωνα, όπου τύραννος είχε την τιμωρία που του άξιζε. Με βίαιη εικόνα, γδέρνεται ζωντανός πάνω στους αγκαθωτούς θάμνους, τους ασπάλαθους. Πολιτικό καθαρά το μήνυμα, είναι όμως αισιόδοξο, προμαντεύει το τέλος της χούντας.
Πηγή: Δημήτρης Σταματάκης