Το κόστος καλλιέργειας της ελιάς είναι ο πρώτος σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει το καθαρό εισόδημα του ελαιοπαραγωγού – ο δεύτερος σημαντικότερος είναι η επιλογή του ελαιοτριβείου!
Στο εντυπωσιακό αυτό συμπέρασμα καταλήγει ο Juan Vilar, ένας από τους κορυφαίους αναλυτές – συμβούλων στον τομέα της γεωργίας και ειδικά της ελαιοκαλλιέργειας που έχει την έδρα του στην Ισπανία και δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, στον πλανήτη υπάρχουν περίπου 13.900 ελαιοτριβεία, που αλέθουν κατά μέσο όρο 1,2 εκατομμύρια κιλά ελιές.
Στην Ισπανία υπάρχουν 1.817 ελαιουργεία, τα οποία αλέθουν περίπου 3,3 εκατομμύρια τόνους (μέσος όρος 4 τελευταίων ετών). Με βάση τα στοιχεία και την εμπειρία της εταιρίας JuanVilar, υπάρχει διαφορά στο κόστος απόκτησης ενός κιλού ελαιολάδου έως και 60 λεπτά, μια πολύ υψηλή αξία, που επηρεάζει άμεσα τα καθαρά έσοδα του ελαιοπαραγωγού.
Υπάρχουν ελαιοτριβεία που αλέθουν σχεδόν 50 φορές περισσότερο από τον μέσο όρο, δηλαδή έως και 160 εκατομμύρια κιλά ελιές. Για παράδειγμα, η Πορτογαλία, με 502 ελαιοτριβεία και ελαιόκαρπο περίπου 1,2 εκατομμυρίων τόνων κατά μέσο όρο, μόνο 10 ελαιοτριβεία, αλέθουν το 46% του συνόλου των ελιών, επομένως, υπάρχει μια αξιοσημείωτη συγκέντρωση.
«Συμπερασματικά, είναι απαραίτητο να επιλέξουμε το ελαιοτριβείο όπου θα μεταφέρουμε τις ελιές μας. Αυτό συμβάλλει στη βελτίωση ή στην επιδείνωση του καθαρού εισοδήματός μας ανάλογα με το αν έχουμε επιλέξει ή όχι κατάλληλα. Θα μπορούσε να σημαίνει έως και 12 λεπτά, ή και περισσότερο, πρόσθετο εισόδημα ανά κιλό ελιών», συμπεραίνει η εταιρία Juan Vilar.
Πηγή: juanvilar.com – olivenews.gr