Γράφει η Μαρία Μαυρουδή*
Η Τιμία Εσθήτα ή το Ιερόν Μαφόριον ήταν το πέπλο των γυναικών, ένα είδος χιτώνα που κάλυπτε την κεφαλή και έφτανε μέχρι τους αστραγάλους. Μαφόριο ή Εσθήτα της Θεοτόκου ονόμαζαν οι βυζαντινοί το πορφυρό ύφασμα που στις εικόνες της ,βλέπουμε να σκεπάζει το κεφάλι και το σώμα της Παναγίας ,πάνω από τον εσωτερικό χιτώνα.
Το ιερό αυτό ένδυμα της Θεοτόκου μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη κατά τη δεκαετία του 460 μ.Χ. όταν αυτοκράτορας ήταν ο Λέων ο Α΄ ο Μέγας, ο Μακέλλης, Όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες , δύο πατρίκιοι ο Γάλβος και ο Κάνδιδος καθώς πήγαιναν για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους βρέθηκαν σε ένα χωριό κοντά στη Ναζαρέτ όπου συνάντησαν μία ευσεβέστατη χριστιανή Εβραία η οποία είχε στο σπίτι της, σε ένα ειδικό δωμάτιο, την Τιμία Εσθήτα της Παναγίας. Πολύς κόσμος πηγαινοερχόταν εκεί βρίσκοντας με θαυματουργικό τρόπο την ίαση από τις διάφορες ασθένειες. Οι δύο Πατρίκιοι κατόρθωσαν με διάφορα τεχνάσματα να κλέψουν το ιερό αυτό κειμήλιο και να το μεταφέρουν στην Κωνσταντινούπολη. Το τοποθέτησαν σε Ναό που ανήγειραν στην περιοχή των Βλαχερνών επ’ ονόματι των Αποστόλων Πέτρου και Μάρκου, και όχι της Θεοτόκου, φοβούμενοι μη τυχόν δώσουν στόχο για την πράξη τους.
Όμως η Θαυματουργική Χάρη της Παναγίας βοήθησε να αποκαλυφθεί η πράξη Έτσι γύρω στο 473 μ.X, ο αυτοκράτορας Λέων ο Μέγας πληροφορήθηκε για την παρουσία του ιερού κειμηλίου στην Πολη και με μεγάλη χαρά το μετέφερε σε Ναό της Θεοτόκου στις Βλαχέρνες το οποίο είχε ήδη κτιστεί από την αυτοκράτειρα Πουλχερία. Αμέσως έχτισε ένα σφαιροειδές Παρεκκλήσιο με νάρθηκα και τοποθέτησε μέσα σ’ αυτό την Τιμία Εσθήτα.
Το γεγονός αυτό δηλαδή τη μεταφορά της Τιμίας Εσθήτος της παναγίας γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 2 Ιουλίου.
* Η κ. Μαρία Μαυρουδή είναι Δασκάλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών