Ξέρουμε τον τόπο μας;
Μικρός αλλά τεράστιος, σε παραδόσεις και ιστορία…
Σε μνημεία και προσκυνήματα…
Σε τόπους λατρείας και τόπους ψυχικής ανάτασης…
Ένας από τους τόπους που είναι λιγότερο γνωστοί, είναι και η Παναγία στη Βήθανο, κοντά στον Κρότο του Δήμου Γόρτυνας, που εορτάζει σήμερα Παρασκευή της Διακαινησίμου…
Ένας μικρός σπηλαιώδης ναός δεμένος με τους θρύλους και τις παραδόσεις του τόπου μας!
Ο Νίκος Ψιλάκης γράφει (αφήνω την ορθογραφία του γράφοντος και εδώ και σε άλλα σημεία) ότι στη Βύθανο των Αστερουσίων συναντάμε εμφανή ίχνη της αρχαίας λατρείας…
Επίσης στην παράδοση του τόπου λέγεται ότι το αγίασμα του βράχου στην Παναγία τη Βύθανο, το οποίο αναβλύζει την ώρα της Θείας Λειτουργίας, οι προσκυνητές το χρησιμοποιούν ως φάρμακο για κάθε νόσο αλλά και για φυλαχτό (Σοφία Α. Σούλη, Θεραπευτικά αγιάσματα στην Ελλάδα, εκδ. Μύρτος, Αθήνα 2005, σ. 145.)
Το χτίσιμο της εκκλησίας…
Ο ναό της Παναγίας, είναι κτισμένος μέσα σε ένα βράχο. Για την κατασκευή της εκεί υπάρχει ένας μύθος (cretanbeaches.com). Σύμφωνα με αυτόν, κάποτε ένας βοσκός βρήκε την εικόνα της Παναγιάς σε ένα χαράκι κοντά στη Λούτρα, κοντά στο φαράγγι της περιοχής. Αφού διέδωσε το γεγονός, η εικόνα μεταφέρθηκε σε μια εκκλησία στην Πεδιάδα της Μεσαράς. Ωστόσο, κάποιος την έκλεψε και κανένας δεν μπόρεσε να την βρει ή να βρει τον κλέφτη. Όταν μια μέρα ο βοσκός ξαναεπισκέφτηκε την περιοχή που είχε βρει την εικόνα, η εικόνα βρισκόταν στο ίδιο ακριβώς σημείο! Για να ευχαριστήσει την Παναγιά για το θαύμα αυτό, αποφάσισε να κτίσει ένα εκκλησάκι μέσα στο βράχο που τη βρήκε. Όμως για την κατασκευή της εκκλησίας, θα έπρεπε να μεταφέρουν νερό από την κοιλάδα, το οποίο ήταν πολύ δύσκολο. Τότε η Παναγιά τους λυπήθηκε και έκανε να τρέχει νερό από τον γυμνό βράχο. Γι’αυτό τον λόγο και οι εικόνες που βρίσκονται μέσα στο ναό αναπαριστούν την Παναγιά δίπλα σε τρεχούμενα νερά.
Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής (Βήθανος)
Για την ιστορία του Ιερού ναού διαβάζουμε στη σελίδα τςη Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας (imga.gr):
Πρόκειται για σπηλαιώδη Ναό που ανακαινίσθηκε το έτος 1999 από την αρχαιολογική υπηρεσία, με την συνδρομή του Δήμου Γόρτυνας.
Στο ημικύκλιο άνωθεν της θύρας του Ναού αναγράφεται η χρονολογία 20 Μαΐου 1765 χωρίς να γνωρίζομαι σε τι αναφέρεται.
Η παράδοση θέλει την Εικόνα της Παναγίας να μεταφέρεται με ανεξήγητο τρόπο στο σπήλαιο από ένα μικρό εξωκλήσι που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτή.
Κάποιος βοσκός μετέφερε την Εικόνα από το σπήλαιο στο εξωκλήσι τρεις φορές.
Την τρίτη όμως φορά η Εικόνα επιστρέφει μυστηριωδώς στο σπήλαιο και το εξωκλήσι γκρεμίζεται.
Η Εικόνα της Παναγίας με τρία βλήματα από Γερμανικά όπλα, κλάπηκε από το Ι. Ν. του Αγίου Δημητρίου που είχε μεταφερθεί για περισσότερη ασφάλεια το έτος 1975.
Πολύς κόσμος επισκέπτεται τον Ι. Ν. της Παναγίας για να ζητήσει την μεσιτεία Της, και να πάρει Αγιασμό που σταλάζει από τον βράχο σε μια μαρμάρινη γούρνα μέσα στο Ιερό βήμα.
Πως θα πας στην Παναγία στη Βήθανο
Για να πας στην Παναγία θα πρέπει να πάρεις το δρόμο προς Λέντα και μετά τη Μιαμού θα στρίψεις αριστερά για τον Κρότο.
Μέσα απ΄ το χωριό στρίβεις και πάλι αριστερά και μετά από μια πορεία 4 περίπου χιλιομέτρων σε στρωτό χωματόδρομο φτάνεις σε ένα ύψωμα με υπέροχη θέα, με το απέραντο γαλάζιο της Κρητικής θάλασσας να σε γαληνεύει…
Προχωράς δεξιά και μετά από μια σύντομη διαδρομή 10 λεπτών (με τα πόδια) φτάνεις στην εκκλησία…
Επίλογος
Πίσω απ΄ όλη την προσπάθεια ανάδειξης του προσκυνήματος και της περιοχής, υπάρχει το όνομα του συνταξιούχου Ιερέα του Κρότου (και μέχρι πρότινος και δασκάλου του χωριού) παπα – Λευτέρη Λαμπράκη.
Του ανθρώπου που χρόνια προσπάθησε με προσωπική δουλειά να κάνει ασφαλή την πρόσβαση στην Παναγία, να διαμορφώσει το χώρο να τον κάνει επισκέψιμο!
Τον ευχαριστούμε…
Ζ. Κ.