Ένα διαφορετικό απόγευμα επιφύλασσαν για τους λιγοστούς Μεσαρίτες που μπόρεσαν να τα δουν, τα μεγάλα μεταναστευτικά πουλιά που βρέθηκαν στον τόπο μας.
Πρόκειται για πελαργούς (και όχι γερανούς, όπως γράψαμε αρχικά) και πελεκάνους, που βρέθηκαν το απόγευμα τόσο στην Ιερά Μονή Παναγίας Καλυβιανής, όσο και στον Αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού.
Μάλιστα τα πτηνά που βρέθηκαν στην Καλυβιανή «φιλοξενήθηκαν» από τις Μοναχές και έκανε εντύπωση η ποσότητα νερού που ήπιαν.
Η ομάδα που επισκέφτηκε το μοναστήρι διανυκτερεύει στο χώρο…
Εντυπωσιακή ήταν η επίσκεψή τους και στον Αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού.
Μάλιστα οι τουρίστες σταμάτησαν την ξενάγησή τους στις αρχαιότητες και φωτογράφιζαν τα αποδημητικά πτηνά, που έκλεψαν την παράσταση…
Ιστορικά, η μετανάστευση είχε καταγραφεί ακόμη και πριν από 3.000 χρόνια, στα έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, συμπεριλαμβανομένων του Ομήρου και του Αριστοτέλη, όπως και στην Βίβλο (βιβλίο του Ιώβ), για διαδεδομένα είδη όπως πελαργούς, τρυγόνια και γεράκια.
Οι αποστάσεις που διανύουν τα αποδημητικά πτηνά ποικίλλουν ευρύτατα και μπορεί να κυμαίνονται από μερικές δεκάδες χιλιόμετρα, μέχρι από πόλο σε πόλο. Πολλά θαλασσοπούλια κατέχουν τα ρεκόρ μετανάστευσης μεγάλων αποστάσεων διότι, εκ φύσεως, πετούν πάνω από τους μεγάλους ωκεανούς, όπου οι αποστάσεις από στεριά σε στεριά (συνήθως νησιά και νησίδες) είναι πολύ μεγάλες. Στον αντίποδα, πολλά πτηνά που ζουν στα ηπειρωτικά, τροπικών κυρίως περιοχών, πραγματοποιούν μικρότερα ταξίδια και, σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, είναι ορθότερο να αναφερόμαστε σε μετακινήσεις και όχι μεταναστεύσεις.
(Με στοιχεία από το wikipedia.org)
Δείτε φωτογραφίες από την Ιερά Μονή Παναγίας Καλυβιανής και από τη Φαιστό
Φωτογραφίες από την Ιερά Μονή Καλυβιανής Κώστας Σαββάκης τον οποίο και ευχαριστούμε, όπως και τον αναγνώστη μας που μας έστειλε τις φωτογραφίες από τη Φαιστό!
Ιερά Μονή Παναγίας Καλυβιανής
ΦΑΙΣΤΟΣ