«Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων», δήλωσε το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Πρόσθεσε δε, ότι «σε αντιδιαστολή με την περσινή χρονιά που τρέχαμε το καλοκαίρι να πούμε στους λογιστές να κάνουν συμπληρωματικές δηλώσεις για την προκαταβολή φόρου, φέτος έχουν ήδη νομοθετηθεί η μείωση της προκαταβολής φόρου και η πρόβλεψη για τα τεκμήρια και θα είναι αυτοματοποιημένα στην συμπλήρωση της δήλωσης», σημειώνοντας σχετικά με τις απαλλαγές για κρατικές αποζημιώσεις λόγω του lockdown και τον συν-υπολογισμό τους στις δηλώσεις, πως «όποιες διευκρινίσεις για τις φορολογικές δηλώσεις έχουν δοθεί ήδη από τις 20 Απριλίου». Ενώ, έχουν ήδη εκδοθεί οι εγκύκλιοι για τις φοροαπαλλαγές ιδιοκτητών ακινήτων που δεν εισέπραξαν ενοίκια λόγω της πανδημίας και για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός ανέφερε παράλληλα ότι «την Παρασκευή θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με ενημέρωση που έχουμε από την ΑΑΔΕ, για τα μηδενικά ενοίκια του Απριλίου. Πρόθεση μας είναι πολύ στοχευμένα να επεκτείνουμε το μέτρο τον Ιούνιο. Θα δούμε πως λειτούργησε η αγορά τον Μάιο και θα λάβουμε τις αποφάσεις».
Σχετικά με την ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές τον Απρίλιο, ο υπουργός είπε ότι «46.096 πολίτες έλαβαν ήδη συνολικά 50 εκατ. ευρώ. Έχουν υποβληθεί συνολικά περίπου 75.000 αιτήσεις και αύριο προγραμματίζεται ακόμη μια καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού».
Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε επίσης ότι «αύριο ή τη Δευτέρα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων, προκειμένου να καλυφθεί τμήμα των πάγιων δαπανών τους. Το διαθέσιμο ποσό είναι 500 εκατ. ευρώ. Η πρώτη φάση υπολογίζεται έως τις 17 Ιουνίου, οπότε θα πρέπει να έχει γίνει η φορολογική δήλωση αυτών των πολιτών, ώστε από τον Ιούλιο να γίνουν οι συμψηφισμοί με φετινές φορολογικές υποχρεώσεις τους».
Αναφορικά με το τέλος επιτηδεύματος, είπε ότι «σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει καμία άλλη πρωτοβουλία για μέτρα, καθώς φέτος ήδη τα 7 δισ. (για μέτρα στήριξης) έχουν γίνει 14- 15 δισ. ευρώ. Το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι περίπου 7%. Θέλει πολλή προσοχή, γιατί η χώρα πρέπει να βγαίνει στις αγορές, να δανείζεται με καλούς όρους για να στηρίζει την κοινωνία. Εξαντλήσαμε πολύ πρόσφατα όλα τα περιθώρια που σήμερα έχουμε για να μειώσουμε τους φόρους. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να προσθέσουμε κάτι». Ερωτηθείς δε εάν εξετάζεται αύξηση του αριθμού των δόσεων στις ρυθμίσεις οφειλών, απάντησε ότι «έχουμε αποδείξει ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά όταν προκύπτουν προβλήματα στην λειτουργία της πραγματικής οικονομίας».
Σε ότι αφορά τις αναστολές στις συμβάσεις εργασίας, ο υπουργός σημείωσε ότι «για τον τουρισμό θα επεκταθούν και το πρόγραμμα αναστολής συμβάσεων και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το καθένα στη χρονική διάρκεια που έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας.
Τέλος, δήλωσε ότι «προσδοκούμε από το καλοκαίρι του 2022 να μην είμαστε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας», προσθέτοντας πως «επί ημερών της σημερινής διακυβέρνησης έχουμε ολοκληρώσει επιτυχώς επτά αξιολογήσεις».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ