Με προσκόμματα συνεχίζει τη λειτουργία της η Επιτροπή Προσβασιμότητας που συστάθηκε στον δήμο Ηρακλείου, ώστε οι πολίτες ΑμΕΑ να απολαμβάνουν τα συνταγματικά τους δικαιώματα στην ελεύθερη πρόσβαση στους δρόμους και τους δημόσιους χώρους.
Η Μεσαρίτισα (από τον Αμπελούζο) ακτιβίστρια Γεωργία Ξημεράκη, σε ανάρτησή της στο Facebook, διαμαρτύρεται για τη λειτουργία της επιτροπής επισημαίνοντας ότι συστάθηκε “για το θεαθήναι”.
Πιο συγκεκριμένα, η κ. Ξημεράκη τονίζει τα εξής:
“Πρέπει να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε είτε νοιαζόμαστε είτε όχι. Θέλουμε να λεγόμαστε ευρωπαϊκή χώρα οπότε σεβόμαστε τους ανάπηρους, τους θεωρούμε ισότιμους και φροντίζουμε γι’αυτή την ισονομία. Προφανώς αυτό σκέφτηκε ο Δήμος και τυπικά τουλάχιστον σύστησε την Επιτροπή προσβασιμότητας. Από τα λίγα διαδικαστικά που γνωρίζω για να υπάρχει νομική βάση και φυσικά διαφάνεια πρέπει να εκπροσωπούνται όλοι οι πολιτικοί συνδυασμοί που βρίσκονται στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό συνέβη 1 ή 2 φορές. Μετά σταμάτησαν να έρχονται λόγω του ότι από πολιτική εμπειρία κατάλαβαν το θεαθήναι της υπόθεσης. Εγώ παρέμενα ρομαντική ότι κάτι θα γίνει. Μετά όμως από λίγο καιρό και βλέποντας ότι οι συναντήσεις γινόταν σπανιότατα και μετά από πολύ πίεση προς τον προεδρεύοντα και αντιδήμαρχο τεχνικών έργων και αφού ενημερωνόμασταν για τη συνάντηση μια μέρα πριν, εγώ δεν μπόρεσα να πάω σε μια συνάντηση. Έστειλα όμως την κάτωθι επιστολή:
“Μόλις μια μέρα πριν τη σημερινή συνάντηση λαμβάνω στο μέηλ μου πρόσκληση από το γραφείο του αντιδημάρχου που ενημερώνομαι γι’αυτό. Το θεωρώ τουλάχιστον υποτιμητικό και για μένα και για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Κυρίως όμως βλέπω ότι είναι υποτιμητικό για την ίδια τη σύσταση της επιτροπής. Εμείς εδώ δεν είμαστε εδώ απλά φιγούρες που πλαισιώνουν έναν. Έχομε προγράμματα, δουλειές, υποχρεώσεις. Αν επιθυμούμε πραγματικό έργο προτείνω συγκεκριμένες μηνιαίες ή δεκαπενθήμερες συναντήσεις, να ανταλλάξουμε τηλέφωνα και μέηλς γιατί αυτά που μας έχουν δοθεί δεν είναι ακριβή. Θέματα που εγώ έχω ήδη βάλει είναι: 1ον) Να μάθουμε ποιοι δρόμοι χαρακτηρίζονται πεζόδρομοι, ποιοι ήπιας κυκλοφορίας και ποιοι δρόμοι οχημάτων και αν έχει αλλάξει η χρήση τους πως μπορούμε να τους αποχαρακτηρίσουμε, 2ον) Στην οδό Βιγλας 1 υπάρχει μια ράμπα στην οποία η δημοτική αστυνομία αρνείται να ρθει γιατί τη θεωρεί ιδιωτική. Εγώ γνωρίζω από το μάστορα της ράμπας ότι φτιάχτηκε κατ’ εντολή του κυρίου Αναστάσακη. ”
Έκτοτε πάρθηκε η απόφαση κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα να γίνεται συνάντηση κάτι που ουδέποτε τηρήθηκε. Συνάντηση έγινε μετά από δυόμισι μήνες δύο μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές. Όπως καταλαβαίνετε όμως μόνο για θέματα που μας ενδιαφέρουν δε μιλήσαμε. Ήταν περισσότερο ένα προεκλογικό event με δημοσιογράφους, ανθρώπους από το δήμο κτπ. Προσφάτως μάλιστα δύο μέλη της επιτροπής αποχώρησαν δηλώνοντας απογοήτευση. Εγώ συνεχίζω με ή χωρίς την “επιτροπή”.