Έντονες αντιδράσεις καταγράφονται για το εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε χθες το πρωί στις Μοίρες και στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας 48χρονος εργάτης, πατέρας δυο παιδιών.
Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας έλλειψη μέτρων ασφαλείας:
“Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου για μία ακόμα φορά καταγγέλλει τη έλλειψη μέτρων ασφαλείας, αλλά και την έλλειψη ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που επέφερε τον σοβαρό τραυματισμό ενός αλλοδαπού άντρα.
Το ΕΚΗ παρακολουθεί το σοβαρό αυτό εργατικό ατύχημα, καθώς και την εξέλιξη της υγείας του αλλοδαπού εργάτη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θύμα είναι ένας άντρας, περίπου 50 ετών, ο οποίος κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες, έπεσε από σκαλωσιά κατά την διάρκεια εργασιών, που εκτελούσε στο καμπαναριό του Αγ. Νεκταρίου, στις Μοίρες του Δήμου Φαιστού. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε τον τραυματισμένο εργάτη σε σοβαρή κατάσταση και τον μετέφερε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου αυτή την ώρα υποβάλλεται σε εξέταση στον αξονικό τομογράφο.
Καλούμε για μία ακόμα φορά την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην ενίσχυση του μηχανισμού ελέγχων του ΣΕΠΕ με προσωπικό για την διεξαγωγή ελέγχων και την επιβολή αυστηρών προστίμων σε όλους αυτούς, που παίζουν με τις ζωές των εργαζομένων”
Ανακοίνωση εξέδωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων ν. Ηρακλείου, στην οποία και αναφέρει:
Ένα νέο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην Μεσσαρά. Ήταν λίγο μετά τις 8:00 το πρωί όταν ένας 49χρονος συνάδελφος οικοδόμος, που εργαζόταν στη συντήρηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νεκτάριου Μοιρών, χτυπήθηκε από ρεύμα και έπεσε από τη σκαλωσιά ύψους περίπου 5 μέτρων, με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι.
Ο συνάδελφος, πατέρας δύο παιδιών έχει μεταφερθεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, έχοντας υποστεί βαριά τραύματα κατά την πτώση του.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά, ότι η εργοδοσία, μπροστά στα κέρδη της, αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή, για την ζωή των οικογενειών μας. Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς είναι εκρηκτική. Από την μία δεν παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα για να προφυλαχτούμε εν μέσω πανδημίας και από την άλλη η εντατικοποίηση έχει βαρέσει κόκκινο, η ανασφάλιστη εργασία θεριεύει και οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, αφού οι συγκεκριμένες υπηρεσίες, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, έχουν φτάσει σε τέλμα, με ελάχιστους επιθεωρητές, που είναι αδύνατον να ελέγξουν όλους τους χώρους δουλειάς.
Τις μέρες του καύσωνα οι εργαζόμενοι του κλάδου μας θα κληθούν να δουλέψουν σε ανυπόφορες και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας σε χώρους-καμίνια, πραγματικά κολαστήρια.
Για την εργοδοσία η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα, ενώ η προστασία της υγείας των εργαζομένων πάει περίπατο, μπροστά στο «να βγει η δουλειά», γι’ αυτό και δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα.
Δε χωράει λοιπόν κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση. Απαιτείται η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση όλων μας για την εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας μας. Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων γενικά και ειδικότερα σε συνθήκες καύσωνα.
Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς προτάσσουμε τα δικά μας συμφέροντα, υπερασπιζόμαστε την ιδία μας την ζωή. Με τον οργανωμένο αγώνα, μέσα από τα συνδικάτα μας, δυναμώνουμε την φωνή μας και απαιτούμε:
* Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς
* Να γίνουν άμεσα προσλήψεις σε επιθεώρηση εργασίας
Σε ανακοίνωσή της η Ταξική Πορεία Ηρακλείου αναφέρει:
Ακόμη ένα «εργατικό ατύχημα» έρχεται να προστεθεί στην ατέλειωτη λίστα με τους νεκρούς εργαζόμενους. Το περιστατικό σημειώθηκε σήμερα το πρωί στις Μοίρες, όταν ένας 50χρονος οικοδόμος χτυπήθηκε από ρεύμα και έπεσε από την σκαλωσιά από ύψος 5 μέτρων περίπου. Τρεις μέρες πριν είχαμε άλλο ένα θάνατο από ηλεκτροπληξία σε ξενοδοχείο στην Γεωργιούπολη Χανίων. Ο εργαζόμενος από την πτώση αυτή τραυματίστηκε σοβαρά, μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου λίγο αργότερα πέθανε. Ωστόσο κάθε άλλο παρά εργατικά ατυχήματα είναι όλα όσα συμβαίνουν σε καθημερινή βάση στους χώρους εργασίας. Είναι εργοδοτικά εγκλήματα και σαν τέτοια οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν. Οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, τα ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, οι χαμηλοί μισθοί, η ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας μα πάνω απ΄ όλα η τάση του κεφάλαιου για μεγιστοποίηση των κερδών του θυσιάζοντας ακόμη και τις ζωές των εργαζομένων. Σ΄αυτό το κλίμα συμβάλλει η ένταση της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, με στόχο την κατάργηση των υπολειμμάτων εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Ο ν. Χατζηδάκη, το πάγωμα των συλλογικών συμβάσεων, η απελευθέρωση των απολύσεων, ο έλεγχος των σωματείων, η απαγόρευση της απεργίας κλπ σε αυτό στοχεύουν. Να διαμορφώσουν ένα φτηνό και κυρίως αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, που στο όνομα της επιβίωσης θα δέχεται να δουλεύει σε συνθήκες γαλέρας.
Απέναντι σ΄αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από τους μηχανισμούς ελέγχου του ΣΕΠΕ (που τους επικαλείται το ΕΚΗ, αφού στην λογική του δεν είναι η ανάπτυξη των εργατικών αγώνων). Όσο και αν αυτοί οι μηχανισμοί έδιναν μια χαραμάδα προστασίας για τους εργαζόμενους, αυτοί με την κυβερνητική πολιτική έχουν απαξιωθεί και είναι πλέον ανενεργοί. Δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που δεν χάνουν ευκαιρία να δηλώνουν την υποταγή τους στην κυβερνητική κανονικότητα (πρόσφατο παράδειγμα η στάση τους στην ψήφιση του ν/σ Χατζηδάκη).
Οι εργαζόμενοι μόνο ένα δρόμο έχουν να διαβούν για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη ζωή, στη δουλειά με δικαιώματα. Τον δρόμο της συγκρότησης και μαζικοποίησης των εστιών αντίστασης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας.
Μαζικός αγώνας για δουλειά με δικαιώματα
Αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους εργασιακούς χώρους”.