Θεόδωρος Φουκακης καθηγητής και κύριος σύμβουλος ογκολογίας στο ινστιτούτο Karolinska Σουηδίας (Νοσοκομείο και ερευνητικό κέντρο στη Στοκχόλμη).
Ο σπουδαίος επιστήμονας είναι από τον Πανασό του Δήμου Γόρτυνας ψάχνει για δείκτες που μπορούν να πούμε ακριβώς ποια θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική στον ευαίσθητο σε ορμόνες καρκίνο του μαστού.
Το Ταμείο Καρκίνου χρηματοδοτεί έρευνα για έξι χρόνια.
– Είναι μια πολύ σοβαρή κατηγοριοποίηση και απλά λέει ότι ο όγκος είναι είτε όχι είτε ευαίσθητος στις ορμόνες. Σήμερα, δεν έχουμε δείκτες που μπορούμε να μετρήσουμε, για παράδειγμα, να δούμε πόσο ευαίσθητος είναι ο όγκος για τις ορμόνες. Ούτε οι δείκτες που μπορεί να πει αν ο όγκος είναι του τύπου που αλλάζουν και να σταματήσει να είναι ορμόνη ευαίσθητη στη μέση της θεραπείας, η οποία είναι επίσης παρούσα, δήλωσε ο Θεόδωρος Φουκάκης, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Ογκολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska.
Είναι αυτοί οι δείκτες που μπορούν να πει εκ των προτέρων ποια ειδική θεραπεία απαιτείται με βάση τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του όγκου, θα αφιερώσει τον εαυτό του στην εύρεση.
Ψάχνετε για γονίδια όγκου
Η έρευνα του Θεόδωρου γίνεται κυρίως μέσω αναλύσεων συλλεγμένου ιστού όγκου από ασθενείς, σε μερικές περιπτώσεις τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία. Αναλύοντας τα μικρότερα συστατικά των όγκων του καρκίνου του μαστού, θα βρει τις αναπαραγωγικές αλλαγές σε διάφορους τύπους καρκίνων του μαστού. Ο Θεόδωρος επεξηγεί:
– Εάν βρούμε την ίδια αλλαγή σε όλους τους όγκους του τύπου που σταματά να είναι ορμονικά ευαίσθητοι μετά από λίγο, τότε βρήκαμε ένα δείκτη για αυτό. Τότε ξέρουμε τι αλλαγή θα αναζητήσουμε στους μελλοντικούς ασθενείς και ότι η ορμονική θεραπεία δεν επαρκεί για αυτή την υποομάδα.
Πόσο αποτελεσματικά είναι τα κυτοστατικά σε έναν ορισμένο τύπο ορμονικού καρκίνου του μαστού; Αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα που ο Θεόδωρος προσπαθεί να απαντήσει.
– Για να αποφευχθεί η υποτροπή ή η εξάπλωση του καρκίνου, παρέχονται επίσης κυτταροστατικά. Αλλά οι όγκοι μπορούν επίσης να αντιδράσουν περισσότερο ή λιγότερο στις κυτταροστατικές ουσίες, ούτε μπορούν να μετρηθούν εκ των προτέρων. Δεν υπάρχουν δείκτες για το πώς είναι κυτταροστατικά ευαίσθητο ένα κύτταρο όγκου.
Να προσαρμόζεται σε κάθε άτομο
Σήμερα, επιλέγετε τη θεραπεία με κυτταροστατικά φάρμακα με τον υπολογισμένο κίνδυνο. Μεταξύ άλλων, εξετάζετε το μέγεθος του όγκου και αν υπάρχει διάδοση στους λεμφαδένες και πόσο γρήγορα είναι η διαίρεση των κυττάρων.
– Πρόκειται επίσης για μια πρόχειρη εκτίμηση και εδώ υπάρχει ένα δυναμικό βελτίωσης όταν εντοπίζουμε δείκτες στην κληρονομιά του όγκου του μαστού για ευαισθησία στην κυτταροστατική.
– Η υπόθεσή μου είναι ότι θα βρούμε αυτούς που επωφελούνται περισσότερο από ορμόνες και δεν χρειάζεται χημειοθεραπεία, αλλά και να βρει εκείνους που δεν είναι τόσο ορμόνη ευαίσθητα και πρέπει να αντιμετωπίζεται κυρίως με χημειοθεραπεία.
Μακροπρόθεσμα, η έρευνα του Θεόδωρου Φουκάκη αναμένεται να οδηγήσει σε μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για την εξατομικευμένη θεραπεία σε ατομικό επίπεδο. Μια θεραπεία με καλύτερο αποτέλεσμα, λιγότερες παρενέργειες και μειωμένο κόστος για την κοινωνία ως αποτέλεσμα.
Πηγή και μετάφραση από το cancerfonden.se