Ένας σπάνιος επισκέπτης από τη θάλασσα εντοπίστηκε στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι Ηρακλείου, από πολίτες που ενημέρωσαν το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) του Ελληνικού Κέντρου
Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Ο λόγος για ένα θηλυκό καλαμάρι με μήκος μανδύα 50
εκατοστά και συνολικό μήκος περίπου 1 μέτρου με ανεπτυγμένους βραχίονες.
Το κεφαλόποδο αυτό ανήκει στο είδος Todarodes saggitatus που εξαπλώνεται στον Ανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο και πραγματοποιεί μεγάλες γεωγραφικές μετακινήσεις για θρέψη και αναπαραγωγή, ενώ συχνά συναντάται σε μεγάλα βάθη που ξεπερνούν τα 1000 μέτρα.
Τρέφεται με ψάρια, καρκινοειδή και άλλα κεφαλόποδα. Αλιεύεται περιστασιακά ως παράπλευρο αλίευμα κυρίως από μηχανότρατες και είναι ασφαλές προς κατανάλωση,
παρόλο που πρέπει να σημειωθεί ότι αποτελεί διακριτό είδος από το κοινό Ευρωπαϊκό καλαμάρι Loligovulagaris. Το Κρητικό Πέλαγος αποτελεί σημαντικό πεδίο αναπαραγωγής κεφαλοπόδων, όπως έχει διαπιστωθεί από επιστήμονες του ΙΘΑΒΒΥΚ που καταγράφουν παρουσία αυγών τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες κατά τη διάρκεια ερευνητικών καταδύσεων.
Το άτομο που συλλέχθηκε από τον ερευνητή του ΙΘΑΒΒΥΚ- ΕΛΚΕΘΕ Δρ Θάνο Νταϊλιάνη και τον διδακτορικό φοιτητή Γρηγόρη Σκουραδάκη, ήταν σε άριστη κατάσταση και μεταφέρθηκε στα εργαστήρια του Ινστιτούτου, όπου συντηρήθηκε προκειμένου να χρησιμέψει για συλλογή στοιχείων και δεδομένων που θα συμπληρώσουν την επιστημονική γνώση σχετικά με τη βιολογία και τον κύκλο ζωής αυτού του σπάνιου και εντυπωσιακού είδους.
Πρόκειται για ώριμο θηλυκό άτομο, το οποίο πιθανότατα πρόσφατα ολοκλήρωσε τον κύκλο αναπαραγωγής του και παρασύρθηκε εξασθενημένο στην ακτή, κάτι που παρατηρείται σχετικά συχνά.
Το ΙΘΑΒΒΥΚ βρίσκεται πάντα στη διάθεση των πολιτών σχετικά με
παρατηρήσεις ή ερωτήματα που αφορούν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και την κατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, και ενθαρρύνει τους πολίτες να επικοινωνούν μαζί του στο τηλέφωνο 2810 337801.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) είναι ένα από τα τρία ινστιτούτα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με έδρα το Ηράκλειο, Κρήτη και εγκαταστάσεις στην Ανάβυσσο, Αττικής και Σούδα, Χανίων. Με προσωπικό 120 ατόμων και 27 τακτικούς ερευνητές, δραστηριοποιείται στην θαλάσσια βιοποικιλότητα, γενετική και γονιδιωματική, και τις υδατοκαλλιέργειες.
Πηγή: zarpanews.gr