Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικός μπακλαβάς με μέλι

30/04/2023
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Αρνάκι με αγκινάρες
0
SHARES
Share on Facebook

Υλικά

  • 1½ πακέτο φύλλο κρούστας
  • 600γρ. καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας γεμάτη, κανέλα τριμμένη
  • 1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλα κοπανισμένα
  • 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
  • 1 νεροπότηρο εκλεκτό μέλι
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι λεπτοαλεσμένο

Διαδικασία

Ετοιμάζετε πρώτα τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε την ψιλοκοπανισμένη καρυδόψιχα, τη ζάχαρη, την τριμμένη κανέλα, τα κοπανισμένα γαρίφαλα, καθώς και το λεπτοαλεσμένο πιπέρι. Τα ανακατεύετε καλά.
Κρατάτε 6 ολόκληρα φύλλα κρούστας και τα υπόλοιπα τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Παίρνετε το ταψί που θα ψήσετε τον μπακλαβά και απλώνετε στον πάτο του 3 φύλλα κρούστας αλάδωτα. Ρίχνετε επάνω τους 2-3 κουτ. σούπας από το μίγμα της καρυδόψιχας. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία ώσπου να τελειώσει όλο το μίγμα καρυδόψιχας και τα φύλλα, τοποθετώντας τα εναλλάξ. Όταν τελειώσει η καρυδόψιχα, σκεπάζετε το ταψί με 3 ολόκληρα φύλλα κρούστας αλάδωτα.
Παίρνετε ένα κοφτερό μαχαίρι και κόβετε το μπακλαβά διαγώνια σε κομμάτια φτάνοντας το μαχαίρι μέχρι τον πάτο του ταψιού.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι ώσπου να αρχίζει να καπνίζει. Με ένα κουτάλι της σούπας, περιχύνετε το μπακλαβά με το καυτό λάδι, αδειάζοντάς το στα σημεία που τον κόψατε. Θα δείτε ότι το καυτό λάδι, καθώς ακουμπά το φύλλο, το ψήνει.
Ψήνετε το μπακλαβά στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου ώσπου να αρχίσουν τα φύλλα να ροδοκοκκινίζουν καλά. Στη συνέχεια τον βγάζετε από το φούρνο.
Μέσα σε ένα μπρίκι, ζεσταίνετε καλά το μέλι μέχρι να γίνει ιδιαίτερα υδαρές. Περιχύνετε τον μπακλαβά και πάλι επάνω στα κοψίματα και όσο είναι ακόμα καυτός. Τον αφήνετε μέσα στο ταψί για τουλάχιστον ½ ώρα, να ρουφήξει όλο το μέλι. Μετά τον βγάζετε κόβοντάς τον σε μερίδες και τον σερβίρετε σε πιατέλα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food Styling: Tina Webb
Tips

Τη συνταγή τη βρήκα στον πέμπτο τόμο του έργου «Βυζαντινών Βίος και Πολιτισμός» του Φαίδωνα Κουκουλέ, όπου αναφερόταν ότι μεταξύ δύο φύλλων ζύμης έβαζαν καλά κοπανισμένα αμύγδαλα, φουντούκια με μέλι, πιπέρι, σουσάμι και παπαρουνόσπορο.

Πηγή: olivemagazine.gr

Previous Post

Χοιρινό με ξινόχοντρο

Next Post

Μελιτζάνες και κολοκύθια τηγανιτά

Next Post
Αρνάκι με αγκινάρες

Μελιτζάνες και κολοκύθια τηγανιτά

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ