Γράφει η Μαρία Μαυρουδή
Η σημαία μας, θεωρείται το ιερότερο σύμβολο του Έθνους, αφού περικλείει μέσα στις πτυχές της ολόκληρους τους αγώνες, τις θυσίες και τις μαρτυρίες της γενναίας ελληνικής ψυχής, εκφράζοντας την εθνική μας ενότητα, τη βαθιά θρησκευτική μας πίστη, ενσαρκώνοντας τα οράματα του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία, εμπνέοντας και μεταμορφώνοντας τους πολεμιστές σε ήρωες και τέλος προχωρώντας μας όλους μαζί ενωμένους μπροστά, μόνο με σκοπό τις νικηφόρες μάχες. Η σημαία δίνει υλική υπόσταση στην γενικότερη έννοια του Έθνους και σε αυτή τα στρατευμένα νιάτα ορκίζονται με πίστη και αφοσίωση στην Μητέρα Πατρίδα.
Η Ελληνική σημαία περιλαμβάνει εννέα ισοπαχείς, οριζόντιες και εναλλασσόμενες λευκές και κυανές παράλληλες λωρίδες. Ένας λευκός σταυρός μέσα σε ένα κυανό τετράγωνο πλαίσιο στολίζει το πάνω προΐστιο μέρος.
Οι εννέα λωρίδες αντιστοιχούν στις συλλαβές της ιστορικής φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος», όπως παράλληλα και στα γράμματα της λέξης «Ελευθερία». Ο σταυρός συμβολίζει τον σταυρό του χριστιανισμού και της ορθόδοξης πίστης.
Η ελληνική σημαία με το λευκό σταυρό σε μπλε φόντο υψώθηκε από το στόλο, που με αρχηγό τον Γιάννη Σταθά και υπαρχηγό τον Νικοτσάρα, πραγματοποίησε επιδρομές στο βόρειο Αιγαίο το 1807. Αυτή ευλογήθηκε και υψώθηκε το 1807 στη μονή Ευαγγελιστρίας στη Σκιάθο.
Τον πρώτο χρόνο της Ελληνικής Επανάστασης δεν υπήρχε κάποια ενιαία διοίκηση και για το λόγο αυτό κάθε στρατιωτικό σώμα είχε τη δική του σημαία.
Οι επαναστατικές σημαίες είτε ήταν τρίχρωμες (άσπρο-μαύρο-κόκκινο) με τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας, είτε ακολουθούσαν τα μπαϊράκια και τα φλάμπουρα των αρματολών έχοντας σταυρό μαζί με αγίους ή τον αετό, ενώ πολλά χωριά έκαναν εξεγέρσεις χρησιμοποιώντας το λάβαρο της εκκλησίας της ενορίας τους.
Το 1822 πραγματοποιήθηκε η Α’ Εθνική συνέλευση κατά την οποία ψηφίστηκε το πρώτο ελληνικό σύνταγμα. Ταυτόχρονα πάρθηκε η απόφαση για την πρώτη Ελληνική σημαία. Το κυανό και το λευκό καθιερώθηκαν ως τα χρώματα της Ελληνικής σημαίας. Αυτή η επιλογή των χρωμάτων συμβολίζει το μπλε του Αιγαίου και το άσπρο των κυμάτων του. Αποτελούσε, δε, την επίσημη Ελληνική Σημαία έως το 1978 και καθιερώθηκε με νόμο στις 21-12-1978, οπότε και υιοθετήθηκε η ναυτική, με τις οριζόντιες λευκές και γαλάζιες γραμμές.
Κάθε φορά που ατενίζουμε τη γαλανόλευκη πρέπει να θυμόμαστε το εθνικό μας χρέος. Την υποχρέωση που έχουμε απέναντι στους αιματοβαμμένους αγώνες των προγόνων μας, στην ένδοξη ιστορία μας, στον περίφημο πολιτισμό μας και τέλος στην εθνική μας ταυτότητα .Για όλους αυτούς τους λόγους οφείλουμε παντού και πάντοτε να τιμούμε, να προσέχουμε και να διατηρούμε ακέραια, την Ελληνική Σημαία μας . Όπως της αρμόζει. Για να μην ξεθωριάζει και ξεφτίζει η ιστορική μας μνήμη και η πίστη μας προς τα ιδανικά του έθνους και της ελευθερίας.Advertisement