Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ελευρωπαΐνη του καρπού της ελιάς: Πικρή, αλλά ωφέλιμη…

01/02/2019
in ΑΓΡΟΤΙΚΑ
0
Ελευρωπαΐνη του καρπού της ελιάς: Πικρή, αλλά ωφέλιμη…
0
SHARES
Share on Facebook

Άρθρο ειδικού συνεργάτη του “e–mesara.gr”

Η ελευρωπαΐνη, συστατικό του καρπού της ελιάς και των φύλλων της ,  δίνει την πικρή γεύση στο  ελαιόλαδο, ευχάριστη ή όχι εξαρτώμενη από την ένταση  και είναι αυτή που  το καθιστά πολύτιμο για την υγεία μας.    Κατά την  ελαιοποίηση ένα μέρος περνά στο ελαιόλαδο   ,ειδικά  στη φάση της μάλαξης.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ποσότητά της ελευρωπαΐνης  στο  ελαιόλαδο είναι η ποικιλία της ελιάς, δηλαδή ελιές με  μεγάλο μέγεθος καρπού    χαρακτηρίζονται με μικρότερη περιεκτικότητα ελευρωπαΐνης όπως η χοντρολιά και μείωση της με την ωρίμανση του καρπού.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν είναι οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, καλλιεργητικές φροντίδες,  ο βαθμός ωρίμανσης του καρπού, η αποθήκευση του καρπού  μέχρι την ελαιοποίηση, ο τύπος του ελαιουργείου  και οι συνθήκες ελαιοποίησης  του ελαιόκαρπου στο ελαιοτριβείο.

Στο στάδιο της αποθήκευσης του ελαιόλαδου έχουμε μείωση της πικρής γεύσης  που οφείλεται στην ενζυματική  υδρόλυση της ελευρωπαΐνης.

Σύμφωνα με έρευνες και μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια  η  ουσία ελευρωπαΐνη έχει   αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών έχει αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή και αντικαρκινική δράση, ακόμα προστατεύει το αναπνευστικό σύστημα.

Η ελευρωπαΐνη  βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες και  στα φύλλα ελιάς, για το λόγο αυτό βρίσκουμε  στην αγορά να κυκλοφορούν ευρέως  συμπληρώματα διατροφής από  εκχυλίσματα φύλλων ελιάς .

Για τα παραπάνω  είναι καλό να υπάρχει η ελευρωπαΐνη   στο ελαιόλαδο παρά την πικράδα που του προσδίδει, που δεν θεωρείται ελάττωμα σε καμία περίπτωση.

 

 

 

Previous Post

Ενισχύθηκε σημαντικά με νέες μεταγραφές ο Α. Ο. Μελάμπων

Next Post

Μικρό αφιέρωμα στη μνήμη του! Ο Χριστόδουλος Χαλάρης στην Πόμπια τον Αύγουστο του 2003…

Next Post
Μικρό αφιέρωμα στη μνήμη του! Ο Χριστόδουλος Χαλάρης στην Πόμπια τον Αύγουστο του 2003…

Μικρό αφιέρωμα στη μνήμη του! Ο Χριστόδουλος Χαλάρης στην Πόμπια τον Αύγουστο του 2003…

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ