Γράφει ειδικός συνεργάτης του “e-mesara.gr”
Μια από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία είναι η έλλειψη ηλιέλαιου στην αγορά, και η αύξηση της τιμής του.
Ευκαιρία λοιπόν, για χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και επαγγελματίες , που χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα το ηλιέλαιο στο τηγάνισμα ,να χρησιμοποιήσουν το ελαιόλαδο.
Το ελαιόλαδο χάρη στην σύσταση του, δηλαδή μεγάλη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλά κι πλούσιο σε φυσικά αντιοξειδωτικά υπερτερεί έναντι των σπορέλαιων.
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το ελαιόλαδο αντέχει σε θερμοκρασία έως τους 210c (180c θερμοκρασία τηγανίσματος) χωρίς να διασπαστεί και να σχηματίσει υπεροξείδια και ελεύθερες ρίζες ,που είναι βλαβερά για την υγεία μας, ενώ η αντοχή των σπορέλαιων φθάνει μέχρι τους 170c.
Ακόμα πρέπει να αναφερθεί ,ότι κατά το τηγάνισμα με ελαιόλαδο , αυτό δεν εισχωρεί στις τροφές παραμένοντας στην επιφάνεια με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνονται επιπλέον οι τροφές.
Τέλος αν ληφθούν υπόψιν τα διατροφικά, γευστικά του πλεονεκτήματα , αλλά και το ότι χρειάζεται λιγότερη ποσότητα στο τηγάνισμα, δεν είναι ακριβότερο από τα υπόλοιπα φυτικά έλαια.