Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ελαιόλαδο: Ποια είναι η θέση που κατέχει στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής

26 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς
Share on Facebook

Ανησυχητικές είναι οι προοπτικές διατήρησης στις επόμενες γενιές του προτύπου της μεσογειακής διατροφής στις χώρες που αυτό δημιουργήθηκε, όπως προκύπτει από τις επισημάνσεις που έγιναν στο πλαίσιο εσπερίδας της (4Ε), από την ακαδημαϊκό και επίτιμο μέλος της Εταιρείας Αντωνία Τριχοπούλου, ενώ αναδείχτηκε το ελαιόλαδο στην κορυφή μεσογειακής διατροφής.

Η Ελληνίδα πρέσβειρα της μεσογειακής διατροφής, ανέφερε ότι ενώ τα παιδιά σε σκανδιναβικές και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης δείχνουν μεγάλη προσήλωση στο πρότυπο αυτής της διατροφής, αντίθετα σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου, η προσήλωση αυτή υποχωρεί και μειώνεται, έτσι ώστε να δημιουργείται ο κίνδυνος να «σπάσει η αλυσίδα» της μεσογειακής διατροφής στις χώρες που την δημιούργησαν και την ακολουθούν επί αιώνες.

Η κυρία Τριχοπούλου, σημείωσε ότι θα πρέπει να περιοριστεί η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής και να αποκατασταθεί η διατροφή κατά το πρότυπο της ευεργετικής για την υγεία μεσογειακής διατροφής, ενώ ενθάρρυνε με την δημόσια ομιλία της τους καταναλωτές να επισκέπτονται και να αγοράζουν τρόφιμα από παραγωγούς στις λαϊκές αγορές.

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στην εκδήλωση της 4Ε που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς (26 Νοεμβρίου) και είχε σαν θέμα «Τιμώντας τα 30 έτη της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, το σύμβολο που άλλαξε τις διατροφικές συνήθειες εκατομμυρίων ανθρώπων». Την εκδήλωση αυτή χαιρέτισε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC).

Ευεργετικά συστατικά

Ο Θεοχάρης Θεοχαρίδης, καθηγητής Νευροανοσολογίας και διευθυντής Κέντρου Έρευνας Νευροφλεγμονοδών Παθήσεων στο Πανεπιστήμιο Nova Southeastern στην Φλόριντα των ΗΠΑ, προσπάθησε με εκλαϊκευμένο τρόπο να φωτίσει τους μηχανισμούς μέσω των οποίων δρουν ευεργετικά ορισμένα συστατικά της ελιάς και των εσπεριδοειδών στην αντιμετώπιση του χρόνιου COVID, από τον οποίο νοσεί σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.

Η Βίβιαν Ντετοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου, με σημαντική εμπειρία ως διευθύντρια διαιτολογίας σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, ανέλυσε εμπεριστατωμένα την συνεισφορά του ελαιολάδου στην πυραμίδα της μεσογειακής δίαιτας και παρουσίασε τις ευεργετικές δράσεις των συστατικών του.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με γευσιγνωσία εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων από δείγματα τα οποία είχαν αποστείλει υποστηρικτές της εκδήλωσης.

Η Χριστίνα Μερκούρη – Φράγκου (χημικός, οινολόγος, που διατηρεί ατομική επιχείρηση παραγωγής – τυποποίησης βιολογικού ελαιολάδου) και ο Χαράλαμπος Τζωρτζόπουλος (τεχνολόγος γεωπόνος, μεταποιητής, σύμβουλος επιχειρήσεων, αρχηγός γεωργικής εκμετάλλευσης με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου), ανέδειξαν τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ελαιολάδων των ποικιλιών Αδραμυτινής και Κολοβής από την Λέσβο, Αθηνοελιάς με Κορωνέικη από την Λακωνία, Κορωνέικης από το Κολυμπάρι Χανίων και την Μεσσηνία, καθώς και Χαλκιδικής.

Το παραδοσιακό κέρασμα προς τους συμμετέχοντες περιελάμβανε μια ποικιλία ελληνικών τυριών, αλλαντικών, ψωμιών και επιτραπέζιων ελιών Χαλκιδικής, Κονσερβολιάς (Αμφίσσης), Καλαμών και Δαμασκηνοελιάς με διαφορετικούς τύπους επεξεργασίας.

Το ελαιόλαδο και η μεσογειακή διατροφή

Η εσπερίδα, που πραγματοποιήθηκε στην Εταιρεία των Φίλων του Λαού, άνοιξε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) Jaime Lillo, ο οποίος ανέφερε: «Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς: Μια γιορτή βαθιά ριζωμένη στην ιστορία και τον πολιτισμό της Μεσογείου, με την Ελλάδα να κατέχει μια ιδιαίτερη θέση ως μία από τις γενέτειρες της καλλιέργειας της ελιάς και της μεσογειακής διατροφής. Φέτος, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου τίμησε επίσης αυτή την παγκόσμια περίσταση γιορτάζοντας την 30ή επέτειο από τη δημοσίευση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, ενώ και τα δύο γεγονότα περιλάμβαναν διακεκριμένους διεθνείς επιστήμονες, όπως η Αντωνία Τριχοπούλου, που συχνά αποκαλείται «μητέρα της Μεσογειακής Διατροφής». Το έργο της έχει συμβάλει σημαντικά στην προώθηση αυτού του μοντέλου υγείας, βιωσιμότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Ελλάδα, με τις αιώνες παλιές ελαιοπαραγωγικές παραδόσεις της, συνεχίζει να ενσαρκώνει τις αρχές αυτής της διατροφής, συνδέοντας τον πλούσιο πολιτισμό της με ένα βιώσιμο μέλλον».

Μήνυμα απέστειλε με χαιρετισμό του ο Ανέστης Μαυροειδής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ) συγχαίροντας την 4Ε για την πρωτοβουλία της, υπογραμμίζοντας ότι «το ελαιόλαδο και οι καρποί του ελαιόδεντρου, του ιερού δέντρου που χιλιάδες χρόνια καλλιεργείται στον ελλαδικό χώρο, βρίσκονται στην κορυφή της μεσογειακής διατροφής».

Αυξήθηκαν οι εισαγωγές στο ελαιόλαδο

Ο πρόεδρος της 4Ε, Βασίλης Ζαμπούνης, επεσήμανε πως η μεσογειακή διατροφή άσκησε καθοριστική επίδραση ώστε μέσα στα τελευταία 30 χρόνια πενταπλασιάστηκαν οι εισαγωγές ελαιολάδων των κυριότερων μη ελαιοπαραγωγικών χωρών και διπλασιάστηκε η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου.

Συνέχισε δε λέγοντας πως «για να επανέλθει η ομαλότητα και η ισορροπία στην αγορά, που έχει διαταραχτεί από την απότομη πτώση των τιμών παραγωγού – φαινόμενο το οποίο είχε τεκμηριώσει η 4Ε πριν από 6 μήνες, τον Μάιο θα πρέπει να επιστρέψουν οι καταναλωτές ελαιολάδου, οι οποίοι, προσωρινά όπως ελπίζουμε, «μετανάστευσαν» στα φτηνότερα σπορέλαια. Πάγια θέση της 4Ε αποτελεί η ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Ελαιοκομίας, το οποίο ακριβώς σε εποχές κρίσης θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες συντονισμού ανάλογων δράσεων».

Πηγή: tanea.gr

Related Posts

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 37 χρόνων ο Βασίλης Στυλιανός Σταυρουλάκης, πιλότος της Πολιτικής Αεροπορίας
(Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 37 χρόνων ο Βασίλης Στυλιανός Σταυρουλάκης, πιλότος της Πολιτικής Αεροπορίας

01/07/2025
Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός οι Ανάργυροι
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός οι Ανάργυροι

01/07/2025
Παραίτηση «βόμβα» στην Περιφέρεια Κρήτης «φωτογραφίζει» πτυχή του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Παραίτηση «βόμβα» στην Περιφέρεια Κρήτης «φωτογραφίζει» πτυχή του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ

30/06/2025
Μεσαρά: Εσπερινός στο μνημείο στο πάρκινγκ του Αρχαιολογικού χώρου Γόρτυνας
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεσαρά: Εσπερινός στο μνημείο στο πάρκινγκ του Αρχαιολογικού χώρου Γόρτυνας

30/06/2025
Τα Μάταλα του χθες μέσα από παλιές φωτογραφίες
(Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ

Τα Μάταλα του χθες μέσα από παλιές φωτογραφίες

30/06/2025
Βράβευση των αριστούχων μαθητών του Γυμνασίου Ζαρού από τη ΒΟΤΟΜΟΣ Α.Ε.
(Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ

Βράβευση των αριστούχων μαθητών του Γυμνασίου Ζαρού από τη ΒΟΤΟΜΟΣ Α.Ε.

30/06/2025
Πορτογαλία: Ένα εντυπωσιακό σωληνοειδές νέφος
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πορτογαλία: Ένα εντυπωσιακό σωληνοειδές νέφος

30/06/2025
Μεσαρά: Ο πύργος ή ο κουλές του Ράφτη
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεσαρά: Ο πύργος ή ο κουλές του Ράφτη

30/06/2025
Previous Post

Κρήτη: Ισόβια συν 30 χρόνια σε 41χρονο που βίαζε τις κόρες του από 7 ετών

Next Post

Σεβασμός στην ελιά…

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ