Άρθρο ειδικού συνεργάτη του “e–mesara.gr”
Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή το ελαιόλαδο αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το ότι δεν αποτελεί μόνο το απαραίτητο συστατικό της σύγχρονης υγιεινής διατροφής, αλλά και το ότι μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που περνάμε, δίνει εισόδημα (επιδότηση +εμπορική αξία) σε περίπου 600.000 χιλ. οικογένειες στην χώρα μας.
Ελαιόλαδο
˝Μέγιστον αγαθόν προ πάσαν του βίου θεραπείαν˝(Σόλων).Το ελαιόλαδο, ο πολύτιμος χυμός της ελιάς, αναπόσπαστο στοιχείο της Ελληνικής κουζίνας, στο μαγείρεμα, νωπό στις σαλάτες , στο τηγάνισμα συνεχίζει μια παράδοση αιώνων.
Η μυθολογία θέλει την ελιά να έρχεται από την Αίγυπτο , και τη θεά Αθηνά να προσφέρει το δέντρο της ελιάς ως πηγή πλούτου δίνοντας το όνομα της στη πόλη των Αθηνών. Η ιστορία της ελιάς είναι επίσης συνδεδεμένη και με τη μακραίωνη ιστορία της Κρήτης. Στο παλάτι της Κνωσού βρέθηκαν τοιχογραφίες που δείχνουν την κατανάλωση των ελιών, τη χρήση του λαδιού στο φαγητό, σαν καύσιμη ύλη –φωτισμό.
Ανεκτίμητη θρεπτική αξία
Το ελαιόλαδο, κυρίαρχο στοιχείο της υγιεινής διατροφής με ιδιαίτερα πολύτιμες βιολογικές και θρεπτικές ιδιότητες περιέχει τη βιταμίνη Ε και Α
απαραίτητα στοιχεία για μικρούς και μεγάλους και ιδιαίτερα για εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν. Θεωρείται η κορωνίδα των λιπαρών ουσιών αφού περιέχει σε μεγάλο ποσοστό μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (76%), κυρίων ελαϊκό οξύ ανθεκτικό στις οξειδώσεις , μικρή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα ,σημαντική παρουσία των απαραίτητων πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και απουσία χοληστερόλης. Έχει την ίδια θερμιδική αξία όπως όλα τα φυτικά έλαια , 1 γραμμάριο περιέχει 9 υγιεινές θερμίδες, λάθος λοιπόν εικόνα ότι το ελαιόλαδο παχαίνει.
Μοναδικά πλεονεκτήματα
Η γεύση, το άρωμα τα βιολογικά και τα θρεπτικά στοιχεία του το καθιστούν ιδανικό και αναντικατάστατο για πολλές και διαφορετικές χρήσεις.
Αποθηκευμένο σε δροσερό μέρος και αδιαφανή δοχεία για να μην το βλέπει το φως, δεν ταγγίζει όπως τα άλλα φυτικά παρά μόνο μετά από πολύ καιρό.
Η περιεκτικότητα του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυσικά αντιοξειδωτικά το καθιστούν ιδανικό για τηγάνισμα αντέχοντας ακόμη και μέχρι τους 210 βαθμούς χωρίς να διασπαστεί, σε αντίθεση με τα άλλα φυτικά έλαια και βούτυρα.
Όπως αποδεικνύεται από έρευνες και ιατρικές μελέτες συμβάλει αποτελεσματικά στην υγεία των ανθρώπων.