Η Τυνησία λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσει την πτώση των τιμών του ελαιολάδου, καθώς ο τομέας του ελαιολάδου στην σημαντική αυτή ελαιοπαραγωγό χώρα της Μεσογείου αντιμετωπίζει μια κρίση τιμών που έχει επηρεάσει τόσο τους παραγωγούς όσο και τα ελαιοτριβεία.
Παρόλο που η συγκομιδή της ελιάς 2024 έφτασε το 27% στα μέσα Δεκεμβρίου, οι τιμές του ελαιολάδου συνέχισαν να πέφτουν. Η κυβέρνηση της Τυνησίας υιοθέτησε μια σειρά έκτακτων μέτρων για τη σταθεροποίηση της αγοράς και τη στήριξη του ελαιοκομικού τομέα.
Τα κυβερνητικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της αγοράς είναι:
- Υποστήριξη παραγωγών. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αγοράς ελαιολάδου μέσω του Office National de l’Huile (ONH), με στόχο να διασφαλίσει ότι οι τιμές συμμορφώνονται με τους τοπικούς και διεθνείς κανονισμούς, παρέχοντας έτσι σταθερότητα στην αγορά.
- Αποθηκευτική ικανότητα. Για να μετριάσει την πίεση στις τιμές και να δώσει στους παραγωγούς περιθώριο, η ΟΝΗ θα διαθέσει συνολικά 80.000 τόνους αποθηκευτικής ικανότητας στους αγρότες και στα ελαιοτριβεία. Το μέτρο αυτό στοχεύει στη μείωση της άμεσης προσφοράς στην αγορά και στη σταθεροποίηση των τιμών τους πιο κρίσιμους μήνες. Επιπλέον, θα θεσπιστεί πρόγραμμα επιδότησης αποθήκευσης που θα παρέχει στήριξη 100 δηναρίων ανά τόνο στους αγρότες και 110 δηνάρια στα ελαιουργεία για περίοδο τριών μηνών. Το πρόγραμμα αυτό θα είναι διαθέσιμο σε παραγωγούς, ιδιοκτήτες ελαιουργείων και εξαγωγείς, με την καταβολή των επιδοτήσεων στο τέλος της περιόδου αποθήκευσης.
- Εκστρατεία για την προώθηση της τοπικής κατανάλωσης. Σε μια προσπάθεια τόνωσης της εγχώριας ζήτησης, θα ξεκινήσει εκστρατεία κατανάλωσης ελαιολάδου σε τοπικό επίπεδο, με προνομιακό συντελεστή 12 δηνάρια ανά λίτρο για μέλη ενώσεων του δημόσιου τομέα και σωματείων αλληλοβοήθειας, που συνδέονται με τα διάφορα υπουργεία. Αυτή η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει τη σταθερότητα της αγοράς στη χώρα.
- Διευκόλυνση Εξαγωγών. Προκειμένου να επεκταθούν οι διεθνείς αγορές, η διαδικασία εξαγωγής έχει απλοποιηθεί με την κατάργηση των προηγούμενων αδειών. Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι ιδιώτες εξαγωγείς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ετήσια ποσόστωση χύμα ελαιολάδου που προορίζεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που θα αυξήσει την παρουσία του τυνησιακού λαδιού στην ευρωπαϊκή αγορά.
- Χρηματοδότηση μικροκαλλιεργητών. Η Banque Tunisienne de Solidarité (BTS) θα παράσχει δάνεια ύψους 20 εκατομμυρίων δηναρίων για μικρούς αγρότες. Τα δάνεια αυτά αποσκοπούν στη διευκόλυνση της συγκομιδής, μεταφοράς και επεξεργασίας της ελιάς, παρέχοντας κρίσιμη οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο αυτής της κρίσης τιμών.
Εξαγωγές τον Νοέμβριο του 2024
Οι εξαγωγές ελαιολάδου της Τυνησίας παρουσίασαν αύξηση σε όγκο τον Νοέμβριο του 2024. Αυτόν τον μήνα, πραγματοποιήθηκαν 14,8 χιλιάδες τόνοι εξαγωγής , με αξία 281,2 εκατομμυρίων δηναρίων, που αντιπροσωπεύει αύξηση 47% σε όγκο και 16,7% σε αξία σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.
Ωστόσο, η μέση τιμή εξαγωγής παρουσίασε πτώση 20,7% , από 23,97 δηνάρια/κιλό τον Νοέμβριο του 2023 σε 19,02 δηνάρια/κιλό τον ίδιο μήνα του 2024. Αυτή η μείωση των τιμών αντανακλά την πίεση της αγοράς, η οποία επιδεινώθηκε από την εσωτερική κρίση τιμών.
Κατά την έναρξη της εκστρατείας 2024/2025, οι κύριοι προορισμοί για το ελαιόλαδο της Τυνησίας ήταν: η Ισπανία με το 33% των εξαγωγών· Ιταλία, 28,7% και Ηνωμένες Πολιτείες με 17,7%.
Όσον αφορά τις εξαγωγές βιολογικού ελαιολάδου, έχουν επίσης θετικές επιδόσεις, φτάνοντας τους 4,5 χιλιάδες τόνους τον Νοέμβριο του 2024, με αξία 78,2 εκατ. δηνάρια. Αυτό το είδος λαδιού αντιπροσωπεύει το 30,5% της εξαγόμενης ποσότητας και το 27,8% της συνολικής αξίας των εξαγωγών ελαιολάδου της Τυνησίας.
Πηγή: oleorevista.com – olivenews.gr