Το πολύτιμο για τη μεσογειακή διατροφή ελαιόλαδο είναι ένα ακόμη προϊόν που βλέπει τις τιμές του να εκτοξεύονται, λόγω της κλιματικής κρίσης. Τι συμβαίνει στην Ισπανία, τη μεγαλύτερη παραγωγό στον κόσμο
Η τιμή του ελαιολάδου έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ καθώς η μεσογειακή ξηρασία απειλεί τις προμήθειες. Η μέση τιμή του τον Αύγουστο ήταν 130% υψηλότερη από ό,τι πέρυσι, ξεπερνώντας τα επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από το 1996.
«Οι καταναλωτικές και πολιτιστικές προτιμήσεις για το ελαιόλαδο καθιστούν δύσκολη την υποκατάσταση παρά τις άφθονες προμήθειες άλλων φυτικών ελαίων», ανέφερε το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (USDA)
Σύμφωνα με το USDA , οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου εκτινάχθηκαν στα 8.900 δολάρια ο τόνος τον Σεπτέμβριο, καθώς ο εξαιρετικά ξηρός καιρός στη Μεσόγειο αύξησε τον κίνδυνο διακοπής του εφοδιασμού. «Η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν 130% υψηλότερη από ό,τι πέρυσι, με τις τιμές να ξεπερνούν γρήγορα το προηγούμενο ρεκόρ των 6.242 δολαρίων/τόνο που σημειώθηκε το 1996 χωρίς σημάδια χαλάρωσης», ανέφερε το USDA.
Η άνοδος της τιμής του αγαπημένου λαδιού μαγειρικής ακολουθεί παρόμοια άλματα κόστους σε πολλά άλλα προϊόντα διατροφής – όπως το κακάο, ο χυμός πορτοκαλιού, το σιτάρι και η σόγια.
Η αύξηση του κόστους σε αυτά τα εμπορεύματα απειλεί να ανακόψει τις προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό των ΗΠΑ. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή έφτασε στο 3,7% τον Αύγουστο, πολύ κάτω από τα υψηλά του περασμένου έτους, πάνω από το 9%, αφού η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια αναφοράς κατά περισσότερες από 500 μονάδες βάσης από τις αρχές του 2022.
«Ενώ η έντονη αύξηση των τιμών στην αγορά θα βοηθήσει στην περαιτέρω μετριασμό της ζήτησης αυτή τη σεζόν, η μεταφορά για το επόμενο έτος θα είναι σπάνια, ειδικά στην ΕΕ (τον μεγαλύτερο παραγωγό, καταναλωτή και εξαγωγέα ελαιολάδου). 2023/24, ειδικά εάν η επόμενη συγκομιδή επηρεάζεται με παρόμοιο τρόπο από κακές συνθήκες», ανέφερε το USDA.
Tι συμβαίνει στην Ισπανία
Οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία έχουν εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα από τα μέσα του 2020. Παρά το γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο με μεγάλο περιθώριο,ακόμα και μετά από μια ιστορικά φτωχή συγκομιδή την περίοδο 2022/23, οι τιμές στη χώρα είναι πολύ υψηλότερες από ό,τι σε άλλες χώρες παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου από τον Ισπανικό Οργανισμό Καταναλωτών και Χρηστών (OCU), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό παρακολούθησης των τιμών καταναλωτή, επιβεβαίωσε ότι οι τιμές του ισπανικού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στη λιανική παραμένουν υψηλότερες από ό,τι στη Γαλλία, την Ιταλία ή την Πορτογαλία.
Με βάση μια μελέτη 20 διαδικτυακών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, η OCU βρήκε ότι η μέση τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο λευκής ετικέτας στην Ισπανία είναι 8,72 ευρώ ανά λίτρο, ενώ η τιμή έφτασε τα 8,21 ευρώ στην Ιταλία, 7,52 ευρώ στη Γαλλία και 6,86 ευρώ. Πορτογαλία.
Οι ερευνητές της OCU και άλλοι εμπειρογνώμονες αναφέρουν αρκετούς λόγους για τους οποίους οι τιμές του ελαιολάδου παραμένουν υψηλότερες στην Ισπανία από άλλους παραγωγούς της Δυτικής Ευρώπης. Ένας από αυτούς είναι η τεράστια ζήτηση για ελαιόλαδο, η οποία είναι βαθιά ριζωμένη στην ισπανική κουλτούρα και γαστρονομία.
Ένα προϊόν λευκής ετικέτας είναι ένα προϊόν γενικής χρήσης ή χωρίς επωνυμία που κατασκευάζεται από μια εταιρεία αλλά πωλείται σε άλλες εταιρείες, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να το μετονομάσουν και να το πουλήσουν ως δικό τους. Επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εμπορεύονται και να πωλούν ένα προϊόν χωρίς να χρειάζεται να επενδύσουν στην ανάπτυξη ή την κατασκευή του.
Τα προηγούμενα πέντε έτη (από το 2017/18 έως το 2021/22, το τελευταίο έτος για το οποίο είναι διαθέσιμο ένα πλήρες σύνολο δεδομένων), η Ισπανία κατανάλωνε κατά μέσο όρο 530.000 τόνους ετησίως, καθιστώντας τη χώρα των 48 εκατομμυρίων κατοίκων τον μεγαλύτερο καταναλωτή στον κόσμο .
Σε αντίθεση με άλλα λίπη, το ελαιόλαδο είναι ένα αναντικατάστατο συστατικό της ισπανικής κουζίνας, συμβάλλοντας στη σταθερά υψηλή ζήτηση. Σύμφωνα με τον Juan Vilar, στρατηγικό σύμβουλο για τον τομέα του ελαιολάδου, οι καταναλωτές δεν αναζητούν εναλλακτικές λύσεις ακόμη και όταν οι τιμές αυξάνονται, αντί να επιλέγουν να μειώσουν την κατανάλωση ελαιολάδου.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια σταθερή ροή ζήτησης για ελαιόλαδο από τους λιανοπωλητές, ακόμη και όταν η προσφορά μειώνεται, δημιουργώντας μια ανισορροπία που δεν υπάρχει σε άλλες χώρες. Ένας άλλος λόγος για τη διαφορά στις τιμές του ελαιολάδου μεταξύ της Ισπανίας και άλλων παραγωγών της Δυτικής Ευρώπης είναι η χρονική στιγμή των αγορών ελαιολάδου από μεγάλους λιανοπωλητές.
Σύμφωνα με την Otilia Romero de Condés, διευθύνουσα σύμβουλο της Παγκόσμιας Έκθεσης Ελαιόλαδου, πολλοί έμποροι λιανικής εκτός Ισπανίας πραγματοποίησαν μεγάλες αγορές ελαιολάδου στις αρχές του καλλιεργητικού έτους 2022/23, όταν οι τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες.
Αντίθετα, οι έμποροι λιανικής στην Ισπανία πραγματοποιούν μικρότερες αγορές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους απευθείας από ελαιοτριβεία – αντί από μεσίτες – που σημαίνει ότι οι έμποροι λιανικής έχουν πληρώσει περισσότερα για το ελαιόλαδο που πωλείται αυτή τη στιγμή στα καταστήματα.
«Η Ισπανία είναι μια αγορά που εναλλάσσεται πολύ γρήγορα για αυτό το προϊόν», δήλωσε στο El Periódico ο Rafael Pico Lapuente, εκτελεστικός διευθυντής της Ισπανικής Ένωσης Εξαγωγέων, Βιομηχανίας και Εμπορίου Ελαιόλαδου (Asoliva). «Αυτό σημαίνει ότι ένα μπουκάλι λάδι δεν θα είναι στα ράφια για περισσότερες από 15 ημέρες», πρόσθεσε. «Σε άλλες χώρες, το ελαιόλαδο δεν καταναλώνεται τόσο πολύ. Ένα μπουκάλι, ένας τενεκές ή ένα κουτάκι αυτού του προϊόντος μπορεί να περάσει περισσότερο από ένα χρόνο στο ράφι».
Ωστόσο, ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τις υψηλότερες τιμές στην Ισπανία, τον οποίο αναφέρει η OCU, σχετίζεται με τη φορολογία. Στην Ισπανία, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υπόκειται σε Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) 5% παρόμοιο με τον φόρο επί των πωλήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εν τω μεταξύ, η Πορτογαλία έχει καταργήσει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, εξηγώντας εν μέρει το μεγάλο χάσμα τιμών. Στην Ιταλία, ο ΦΠΑ στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι 4%
Γενικότερα, οι ειδικοί αναμένουν ότι οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς η αδιάκοπη ξηρασία στη λεκάνη της Μεσογείου έχει ρίξει σκιά στη χρονιά παραγωγής 2023/24, η οποία ξεκίνησε επίσημα την 1η Οκτωβρίου.
Οι αξιωματούχοι στην Ισπανία αναμένουν ότι η παραγωγή θα παραμείνει κάτω από το 1 εκατομμύριο τόνους για μια άνευ προηγουμένου δεύτερη συνεχόμενη συγκομιδή. Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι σοδειές σε άλλες μεγάλες χώρες παραγωγής, ο κόσμος μπορεί και πάλι να καταλήξει εκεί όπου η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024.
Πηγή: newsbomb.gr