Το ελαιόλαδο μπορεί να εξαχθεί χωρίς την σύνθλιψη της ελιάς, με απόδοση 12% και εξοικονομώντας ενέργεια, σύμφωνα νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιορδανία. Αφήνουν έτσι πίσω τις κλασικές μεθόδους που συνεπάγονται κυρίως την έκθλιψη των ελιών και στη συνέχεια τον διαχωρισμό του ελαίου.
Η έρευνα έγινε από ομάδα του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Έρευνας και Τεχνολογίας και είχε ως στόχο τη μελέτη της υγρής φάσης (μάζας), χωρίς την απώλεια της αρχικής ποσότητας του καρπού.
Ερευνήθηκαν διαφορετικές παραμέτροι συμπεριλαμβανομένης της πίεσης λειτουργίας, της θερμοκρασίας λειτουργίας, και της διάρκειας της εξαγωγής.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι δυνατό να εφαρμοστεί η μέθοδος αυτή για την εξαγωγή ελαιολάδου χωρίς τη σύνθλιψη του ελαιόκαρπου, με μέγιστη απόδοση της τάξης του 12,3%, ενώ φαίνεται ότι η πιο κρίσιμη παράμετρος είναι ο χρόνος εξαγωγής, που ακολουθείται από την θερμοκρασία λειτουργίας και, τέλος, από την πίεση λειτουργίας.
Πηγή: olivenews.gr