Σύννεφο ανησυχίας δημιουργείται και διογκώνεται πάνω από τα κεφάλια κυρίως των παραγωγών και γενικότερα στον ελαιοκομικό τομέα καθώς επηρεάζονται οι τιμές ελαιόλαδου και επιτραπέζιων ελιών εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης βροχοπτώσεων που είναι οι βασικές αιτίες για το φαινόμενο εμφάνισης μερικής ή/και ολικής καρπόπτωσης.
Ν. Μεσσηνίας
Στην περιοχή της Τριφυλίας, έπειτα από επικοινωνία με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Παρασκευόπουλο, ενημερωθήκαμε πως στην παραλιακή ζώνη η παραγωγή παραμένει σε πολύ καλά επίπεδα. Οι υψηλές θερμοκρασίες, στις όψιμες περιοχές, σε συνδυασμό με ελάχιστες βροχοπτώσεις (το ύψος των βροχοπτώσεων αυτής της καλλιεργητικής περιόδου είναι το μισό συγκριτικά με την περσινή) και στους ξηρικούς κυρίως ελαιώνες, συνέβαλλαν στη μερική καρπόπτωση. Ελπίζουν στην παροδικότητα του φαινομένου. Επιπλέον, δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν και οι αρδευόμενοι ελαιώνες καθότι έχει μειωθεί το επίπεδο του υδροφόρου ορίζοντα και οι αρδεύσεις θα είναι λιγοστές και προβλέπεται να πούμε το νερό, νεράκι.
Ν. Λακωνίας
Στη Λακωνία, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με το γεωπόνο επόπτη της ΔΑΟΚ κ. Ράλλη, πληροφορηθήκαμε πως καλά κρατάει η παραγωγή, παρόλο των υψηλών θερμοκρασιών. Μεμονωμένα περιστατικά μερικής καρπόπτωσης παρατηρήθηκαν σε ξηρικούς ελαιώνες.
Παραγωγοί, ύστερα από επικοινωνία, μας μετέφεραν την ανησυχία τους καθώς υπήρξε μερική καρπόπτωση. Τα αίτια, σε μεμονωμένες περιπτώσεις, δεν ήταν μόνο οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη νερού αλλά και η κάλυψη των θρεπτικών αναγκών της ελιάς που εφαρμόστηκε με διαφυλλικούς ψεκασμούς σε ξηρικούς ελαιώνες. Η μεγιστοποίηση της παραγωγής δεν επιτυγχάνεται τροφοδοτώντας διαρκώς τις ελιές άσκοπα με λιπαντικές μονάδες, αμινοξέα και φυτορρυθμιστικές ουσίες και ειδικά τους ξηρικούς ελαιώνες που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης εξαιτίας της μη άρδευσής τους. Θα πρέπει να ακολουθείται ένα πρόγραμμα θρέψης με τις πρέπουσες δοσολογίες. Για την ύπαρξη ανθοφορίας και καλής καρπόδεσης, απαιτείται άρδευση και λοιπές καλλιεργητικές τεχνικές (π.χ. κλάδεμα-ψιλοκάθαρο), στις πρέπουσες χρονικές περιόδους, ώστε να διατηρηθεί το ελαιοπαραγωγικό φορτίο. Το σωστό κλάδεμα, ειδικά στους ξηρικούς ελαιώνες, δύναται να ισορροπήσει την έλλειψη νερού και να βοηθήσει στη συγκράτηση του καρπού,(https://www.olivenews.gr/el/episthmh/poiotita/epidraseis-therinoy-kladematos-stin-elaiokomia/).
Οι διαφυλλικοί ψεκασμοί που πραγματοποιήθηκαν σε ξηρικούς ελαιώνες, η δοσολογία των λιπαντικών μονάδων, αμινοξέων, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, και την έλλειψη νερού, στρέσαραν τις ελιές (αβιοτικές καταπονήσεις) με συνέπεια τη μερική ή/και ολική καρπόπτωση. Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία του παραγωγού με το γεωπόνο καθώς και το ιστορικό του κάθε αγροτεμαχίου. Επίσης, αναγκαίο για τη δημιουργία προγραμμάτων θρέψης είναι η πραγματοποίηση εδαφολογικών και φυλλοδιαγνωστικών αναλύσεων σύμφωνα με τις οποίες θα συνταχθούν ετήσια προγράμματα θρέψης τα οποία θα ανανεώνονται σύμφωνα με την ετήσια φυλλοδιαγνωστική ανάλυση. Οι εδαφολογικές αναλύσεις πρέπει να εφαρμόζονται κάθε 3-4 χρόνια ενώ οι φυλλοδιαγνωστικές αναλύσεις ετήσια και φυσικά τις σωστές χρονικές περιόδους.
Προβλήμα σχετικά με την άρδευση και το επίπεδο του υδροφόρου ορίζοντα συναντάται και στη Λακωνία, γεγονός που καθιστά την προσοχή και την ανησυχία των παραγωγών για τη φετινή καλλιεργητική παραγωγή.
Διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την καλλιεργητική περίοδο δε δύναται να εξαχθούν, παρά μόνο σενάρια περιπτώσεων-υποθέσεων, διότι είναι πολυπαραγοντικό το ζήτημα. Συγκεκριμένα εξαρτάται από τις κλιματικές συνθήκες, την έλλειψη ή μη νερού (και πιθανών βροχοπτώσεων), καθώς και την προσβολή ασθενειών και εχθρών. Συνεπώς, αν η παραγωγή δε συγκομιστεί και συλλεχθεί σε δεξαμενές-βούτες ή/και δεν εξαχθεί το ελαιόλαδο για να τη σιγουρευτεί και ο παραγωγός δεν μπορούμε γνωρίζουμε με σιγουριά και οδηγούμαστε σε μαντείες.
Συγγραφή, επιμέλεια και παρουσίαση του άρθρου από τον ΥΔ Σώτηρα Μάριο-Ιωάννη MSc Γ.Π.Α.
Πηγή: olivenews.gr