Άρθρο ειδικού συνεργάτη του “e-mesara.gr”
Η κλιματική αλλαγή -χαμηλό ύψος βροχοπτώσεων, υψηλές θερμοκρασίες-έχουν συντελέσει ώστε να μην πραγματοποιηθούν οι προσδοκίες για μια καλή παραγωγή στις ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογειακής λεκάνης τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά.
Στην χώρα μας έχει αρχίσει η ελαιοσυλλογή σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές, εκτιμάται ότι θα παραχθούν περί τις 200.000 χιλ. τόνοι.
Στην Κρήτη θα παραχθούν περί τις 60.000χιλ.τόνοι περίπου που επιμερίζονται 15χιλ. τόνοι στα Χανιά,10 χιλ τόνοι στο Ρέθυμνο, 25 χιλ τόνοι στο Ηράκλειο και 10 χιλ τόνοι στο Λασίθι .
Η Ισπανική παραγωγή θα κυμανθεί κάτω των προβλέψεων 1.300.00χιλ τόνοι, λόγω έλλειψη βροχοπτώσεων και υψηλών θερμοκρασιών.
Τα πράγματα είναι καλύτερα στην Πορτογαλία που θα αυξήσει την παραγωγή της και θα φθάσει πιθανά στους 150.000 χιλ τόνους εξ αιτίας των ευνοϊκότερων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν.
Μια καλή χρονιά διαφαίνεται για την Τυνησία, που προβλέπεται να ξεπεράσει τους 200.000 χιλ τόνους.
Στο Μαρόκο λόγω χαμηλών αποδόσεων δεν φαίνεται να ξεπερνά η παραγωγή τους 150.000 χιλ τόνους με ποιότητες όχι και τόσο καλές, λόγω υψηλών θερμοκρασιών που επικρατήσαν.
Η Τουρκία που αυξάνει με ρυθμούς 2% ανά έτος τους ελαιώνες της θα ξεπεράσει τους 200.00 χιλ τόνους .
Η Ιταλία με μεσαία παραγωγή θα κυμανθεί περί τους 300.000 χιλ τόνους.
Τέλος θα αναφερθούμε στις προοπτικές στην αγορά , που δεν είναι και τόσο ευνοϊκές λόγω της στασιμότητας στις εμπορικές πράξεις και της μείωσης στην κατανάλωση.
Με την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου στην χονδρική αγορά οι τιμές έχουν κυμανθεί στα 3,30 -3,50 ανά κιλό ελαιολάδου ανάλογα την ποιότητα.