Έκδηλη είναι η ανησυχία στην Τουρκία για την υπεροπλία που εξασφαλίζει η Ελλάδα στον αέρα με τα 24 γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη Rafale, έξι από τα οποία αναμένεται να προσγειωθούν σε ελληνικό έδαφος εντός του προσεχούς Ιανουαρίου.
Αυτό, άλλωστε, αποτυπώνει η κίνηση της γείτονος να εκπαιδεύσει πιλότους της σε αεροσκάφη -γαλλικής κατασκευής- του Κατάρ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ερευνητικής ιστοσελίδας Nordicmonitor, η οποία επικαλείται έγγραφα που ελήφθησαν από τουρκική κοινοβουλευτική επιτροπή, ένας από τους λόγους για την πρωτοβουλία της Τουρκίας να συνάψει συμφωνία στρατιωτικής εκπαίδευσης με το Κατάρ είναι η εξοικείωση της Πολεμικής Αεροπορίας της με τις δυνατότητες του μαχητικού αεροσκάφους Rafale που θα παραλάβει η Ελλάδα.
Η στρατιωτική συμφωνία, που υπεγράφη από τους αρχηγούς των επιτελείων και των δύο χωρών τον Μάρτιο του 2021, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προσωρινή αποστολή στην Τουρκία έως και 36 στρατιωτικών αεροσκαφών του Κατάρ, καθώς και προσωπικού που μπορεί να φτάσει τα 250 άτομα.
«Μπορούμε να πούμε ότι ένας από τους λόγους για τη συμφωνία Τουρκίας – Κατάρ είναι ότι το Κατάρ θα αποστείλει τα αεροσκάφη Rafale, τα οποία αγόρασε από τη Γαλλία, στην Τουρκία» εξήγησε ο βουλευτής Gülüstan Kiliç Koçyiğit σχολιάζοντας τα άρθρα της συμφωνίας, κατά τις συζητήσεις στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στις 30 Νοεμβρίου 2021.
«Η Ελλάδα πήρε τη θέση να μας προκαλέσει τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στα σύνορά μας, αγοράζοντας αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία» πρόσθεσε.
Ο Ahmet Ünal Çeviköz, βουλευτής από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και πρώην πρεσβευτής, χαιρέτισε τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την ως έξυπνη κίνηση του τουρκικού στρατού. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι προφανές ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία να αναπτύξει τις ικανότητές της στο πεδίο της μάχης κατά των ελληνικών αεροσκαφών γαλλικής κατασκευής.
Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, μέχρι στιγμής δεν είναι σαφείς οι ακριβείς όροι της συμφωνίας μεταξύ του Κατάρ και της Γαλλίας σχετικά με την αποστολή αεροσκαφών Rafale σε τρίτες χώρες και την εκπαίδευση πιλότων σε αυτές. Ενδέχεται, δηλαδή, κάλλιστα το Κατάρ να χρειαστεί την έγκριση της Γαλλίας προτού δώσει οριστικά τα χέρια με την Τουρκία.
Όταν η Τουρκία ζητούσε ξανά τη βοήθεια του Κατάρ
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προσεγγίζει το Κατάρ για τα γαλλικά αεροσκάφη του Κατάρ.
Λίγες μόλις ημέρες μετά τη σύναψη της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας για την αγορά των αεροσκαφών, η Αγκυρα κάλεσε για συμμετοχή σε μια άσκηση στα εδάφη της μαχητικά Rafale από το Κατάρ.
Ειδικότερα, η γείτονα επωφελήθηκε από μια άσκηση στην οποία συμμετείχαν το Κατάρ και το Πακιστάν και η οποία διεξήχθη από τις 21 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου 2021, στην τουρκική αεροπορική βάση στο Ικόνιο.
Οι τούρκοι επιτελείς θεώρησαν ότι αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία ώστε οι τούρκοι πιλότοι να αρχίσουν να εξοικειώνονται με αυτό που θα αντιμετωπίζουν σε λίγο καιρό στο Αιγαίο, τα μαχητικά Rafale.
Στόχος της Αγκυρας ήταν -όπως και τώρα δηλαδή- με αυτή την άσκηση και με τη συνδρομή των καταριανών Rafale να μελετηθεί όσο γίνεται περισσότερο το μαχητικό που θα διαθέτει πλέον η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Πηγή: in.gr