Εκμέκ κανταΐφι

1 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά
1/2 κιλό κανταΐφι
250 γρ. βιτάμ
1 φυτική σαντιγί με μισή κούπα άχνη
ή 1 μόρφατ με μισό φλ. γάλα και μισή κούπα άχνη
φυστίκια Αιγίνης αλεσμένα
κρέμα
1,5 λίτρο γάλα
12 κουταλιές ζάχαρη
1 κάστερ πάουντερ
2 βανίλιες
2 αυγά
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
σιρόπι
3 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη
φλούδες λεμονιού
Εκτέλεση:
1. Βάζουμε σε πυρέξ το κανταΐφι και το ανοίγουμε καλά. Λιώνουμε το βιτάμ και ρίχνουμε παντού.
2. Το ψήνουμε στον αέρα και κάθε τόσο το κοιτάμε να πάρει χρώμα. Μόλις πάρει χρώμα το βγάζουμε και το γυρίζουμε με ένα πιρούνι για να ψηθεί παντού καλύτερα. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να γίνει χρυσό.
3. Βράζουμε το σιρόπι για 15 λεπτά. Με ένα πιρούνι πατάμε το κανταΐφι για να σπάσει και να γίνει ίσιο. Περιχύνουμε με το σιρόπι.
4. Κάνουμε την κρέμα κλασσικά και τη ρίχνουμε από πάνω.
5. Μόλις κρυώσει χτυπάμε τη σαντιγί και τη ρίχνουμε από πάνω. Γαρνίρουμε με φιστίκια.

Πηγή: zoomblog.org

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Εκμέκ κανταΐφι

3 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

  • Για το κανταΐφι
  • 300 γρ. κανταΐφι
  • 85 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • Για την κρέμα
  • 5 φλ. γάλα πλήρες
  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 8 κουταλιές κορν φλάουερ
  • 9 κουταλιές ζάχαρη
  • 3 κόκκους μαστίχα. κοπανισμένη με 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ζάχαρη βανίλιας
  • 3 αυγά και 5 κροκάδια
  • 85 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • Για το σιρόπι
  • 2 ¼ φλ. ζάχαρη
  • 1 ¾ φλ. νερό
  • φλούδα από μισό λεμόνι
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά μέλι
  • Για την επικάλυψη
  • 1 ¾ φλ. κρέμα γάλακτος
  • 1/3 φλ. ζάχαρη άχνη
  • 1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας
  • 2 κουταλιές φιστίκια Αιγίνης αλεσμένα

Βήματα

Βήμα 1: Φτιάξτε πρώτα το σιρόπι αναμιγνύοντας όλα τα υλικά μαζί εκτός από το μέλι σε μια μικρή κατσαρόλα. Μόλις κοχλάσουν αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το μέλι. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160° C. Ξαίνετε καλά το κανταΐφι. Βουτυρώστε με το λιωμένο βούτυρο ένα πυρέξ μεγέθους 25 Χ 35 εκατοστά. Ανακατεύετε το κανταΐφι καλά με το μισό από το λιωμένο βούτυρο. Το βάζετε στο πυρέξ και το απλώνετε. Περιχύνετε το υπόλοιπο βούτυρο στο κανταΐφι. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Βγάζετε από το φούρνο και περιχύνετε με το κρύο σιρόπι. Αφήνετε να τραβήξει 30 λεπτά περίπου.

Βήμα 2 : Φτιάχνετε την κρέμα: Βάζετε 1 φλιτζάνι από το γάλα σε ένα μπολ.

Βήμα 3 : Προσθέστε στο μπολ το κορν φλάουερ και ανακατέψτε να διαλυθεί. Βάζετε σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, το υπόλοιπο γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη μισή ζάχαρη. Αφήνετε το μείγμα να βράσει μέχρι μόλις να κοχλάσει. Βάζετε στον κάδο του μίξερ τα κροκάδια με την υπόλοιπη ζάχαρη, τη βανίλια και το διαλυμένο κορν φλάουερ. Κτυπήστε να αναμειχθούν. Με το μίξερ σε μετρια-χαμηλή ταχύτητα βάζετε σιγά σιγά το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, κτυπώντας διαρκώς. Μεταφέρετε ξανά όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και προσθέτετε τη κοπανισμένη μαστίχα. Ανακατεύετε με σύρμα σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να πήξει και να αρχίσει να κοχλάζει.

Βήμα 4 : Ανακατέψτε γρήγορα για 1 λεπτό και αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει. Περιχύνετε τη κρέμα πάνω από το κανταΐφι. Απλώστε να πάει παντού.

Βήμα 5 : Καλύπτετε την κρέμα με πλαστική μεμβράνη η οποία πρέπει να εφάπτεται με την επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει πέτσα. Αφήστε να κρυώσει εντελώς. Μεταφέρετε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει καλά. Κτυπήστε την κρέμα γάλακτος με την άχνη και τη βανίλια μέχρι να γίνουν σαντιγί. Απλώστε στην κρύα κρέμα και πασπαλίστε με φιστίκια Αιγίνης.

Πηγή: xrysessyntages.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Εκμέκ κανταΐφι

1 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά
1/2 κιλό κανταΐφι
250 γρ. βιτάμ
1 φυτική σαντιγί με μισή κούπα άχνη
ή 1 μόρφατ με μισό φλ. γάλα και μισή κούπα άχνη
φυστίκια Αιγίνης αλεσμένα
κρέμα
1,5 λίτρο γάλα
12 κουταλιές ζάχαρη
1 κάστερ πάουντερ
2 βανίλιες
2 αυγά
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
σιρόπι
3 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη
φλούδες λεμονιού
Εκτέλεση:
1. Βάζουμε σε πυρέξ το κανταΐφι και το ανοίγουμε καλά. Λιώνουμε το βιτάμ και ρίχνουμε παντού.
2. Το ψήνουμε στον αέρα και κάθε τόσο το κοιτάμε να πάρει χρώμα. Μόλις πάρει χρώμα το βγάζουμε και το γυρίζουμε με ένα πιρούνι για να ψηθεί παντού καλύτερα. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να γίνει χρυσό.
3. Βράζουμε το σιρόπι για 15 λεπτά. Με ένα πιρούνι πατάμε το κανταΐφι για να σπάσει και να γίνει ίσιο. Περιχύνουμε με το σιρόπι.
4. Κάνουμε την κρέμα κλασσικά και τη ρίχνουμε από πάνω.
5. Μόλις κρυώσει χτυπάμε τη σαντιγί και τη ρίχνουμε από πάνω. Γαρνίρουμε με φιστίκια.

Πηγή: zoomblog.org

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Εκμέκ κανταΐφι

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά 

Για το εκμέκ

450 γρ. φύλλο κανταΐφι

150 γρ. λιωμένο βούτυρο

100 γρ. φιστίκια Αιγίνης ψίχα χοντροκομμένα

600 γρ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Κανέλα για το σερβίρισμα

Για την κρέμα

1½ lt φρέσκο γάλα

200 γρ. ζάχαρη

2 αυγά

2 βανίλιες

160 γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια βραστό

2 πρέζα/ες μαστίχα κοπανισμένη

20 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο

60 γρ. κορν φλάουρ

Για το σιρόπι

Φλούδα λεμονιού

Ξύλο κανέλας

3-4 σταγόνες λεμόνι

350 γρ. νερό

350 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Ανοίγουμε πρώτα το φύλλο κανταΐφι με τα δάχτυλα.

Το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και το βάζουμε στρώνοντάς το αφράτα σε ταψί 24x32x6εκ.

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα για 30′ περίπου να ροδίσει καλά.

Αφήνουμε να κρυώσει.

Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε 4′ σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το λεμόνι στο τέλος.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Αφαιρούμε φλούδα και κανέλα.

Περιχύνουμε το κανταΐφι.

Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Για την κρέμα

Κρατάμε 1,5 φλιτζάνι από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί.

Σε ένα μπολ βάζουμε το 1,5 φλ γάλα, τη ζάχαρη, τα αβγά, τις βανίλιες, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ και τη μαστίχα.

Τα ανακατεύουμε με σύρμα, προσθέτουμε χλιαρό γάλα να αραιώσει το μίγμα και όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε συνεχώς για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει.

Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο.

Αδειάζουμε πάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι.

Χτυπάμε την κρύα κρέμα σε σαντιγί και την στρώνουμε στο γλυκό.

Πασπαλίζουμε με κανέλα και το φιστίκι χοντροκομμένο.

Παγώνουμε το γλυκό για μία ώρα και κόβουμε σε κομμάτια.

Πηγή: argiro.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Εκμέκ κανταΐφι

3 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

  • Για το κανταΐφι
  • 300γρ. κανταΐφι
  • 85γρ. βούτυρο λιωμένο
  • Για την κρέμα
  • 5 φλ. γάλα πλήρες
  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 8 κουταλιές κορν φλάουερ
  • 9 κουταλιές ζάχαρη
  • 3 κόκκους μαστίχα. κοπανισμένη με 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ζάχαρη βανίλιας
  • 3 αυγά και 5 κροκάδια
  • 85γρ. βούτυρο ανάλατο
  • Για το σιρόπι
  • 2 ¼ φλ. ζάχαρη
  • 1 ¾ φλ. νερό
  • φλούδα από μισό λεμόνι
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά μέλι
  • Για την επικάλυψη
  • 1 ¾ φλ. κρέμα γάλακτος
  • 1/3 φλ. ζάχαρη άχνη
  • 1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας
  • 2 κουταλιές φιστίκια Αιγίνης αλεσμένα

Βήματα

Βήμα 1: Φτιάξτε πρώτα το σιρόπι αναμιγνύοντας όλα τα υλικά μαζί εκτός από το μέλι σε μια μικρή κατσαρόλα. Μόλις κοχλάσουν αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το μέλι. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160° C. Ξαίνετε καλά το κανταΐφι. Βουτυρώστε με το λιωμένο βούτυρο ένα πυρέξ μεγέθους 25 Χ 35 εκατοστά. Ανακατεύετε το κανταΐφι καλά με το μισό από το λιωμένο βούτυρο. Το βάζετε στο πυρέξ και το απλώνετε. Περιχύνετε το υπόλοιπο βούτυρο στο κανταΐφι. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Βγάζετε από το φούρνο και περιχύνετε με το κρύο σιρόπι. Αφήνετε να τραβήξει 30 λεπτά περίπου.

Βήμα 2 : Φτιάχνετε την κρέμα: Βάζετε 1 φλιτζάνι από το γάλα σε ένα μπολ.

Βήμα 3 : Προσθέστε στο μπολ το κορν φλάουερ και ανακατέψτε να διαλυθεί. Βάζετε σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, το υπόλοιπο γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη μισή ζάχαρη. Αφήνετε το μείγμα να βράσει μέχρι μόλις να κοχλάσει. Βάζετε στον κάδο του μίξερ τα κροκάδια με την υπόλοιπη ζάχαρη, τη βανίλια και το διαλυμένο κορν φλάουερ. Κτυπήστε να αναμειχθούν. Με το μίξερ σε μετρια-χαμηλή ταχύτητα βάζετε σιγά σιγά το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, κτυπώντας διαρκώς. Μεταφέρετε ξανά όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και προσθέτετε τη κοπανισμένη μαστίχα. Ανακατεύετε με σύρμα σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να πήξει και να αρχίσει να κοχλάζει.

Βήμα 4 : Ανακατέψτε γρήγορα για 1 λεπτό και αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει. Περιχύνετε τη κρέμα πάνω από το κανταΐφι. Απλώστε να πάει παντού.

Βήμα 5 : Καλύπτετε την κρέμα με πλαστική μεμβράνη η οποία πρέπει να εφάπτεται με την επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει πέτσα. Αφήστε να κρυώσει εντελώς. Μεταφέρετε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει καλά. Κτυπήστε την κρέμα γάλακτος με την άχνη και τη βανίλια μέχρι να γίνουν σαντιγί. Απλώστε στην κρύα κρέμα και πασπαλίστε με φιστίκια Αιγίνης.

Πηγή: xrysessyntages.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Εκμέκ κανταΐφι…

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά:

Για τη βάση:

  • 1/2 κιλό καταΐφι
  • 250 γρ. μαργαρίνη

Για το σιρόπι:

  • 3 ποτήρια του νερού νερό
  • 3 ποτήρια του νερού ζάχαρη

Για την κρέμα:

  • 1 κουτί κάστερ πάουεντερ
  • 5 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
  • 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

Για τη σαντιγί:

  • 1 κουτί φυτική κρέμα
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη (προαιρετικά)

Για το πασπάλισμα:

  • 150 γρ. καρύδι τριμμένο

Εκτέλεση:

Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε καλά το μεγάλο ταψί του φούρνου. Ξαίνουμε το καταΐφι πολύ καλά, το βάζουμε στο ταψί και το ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.

Ψήνουμε στους 150°C στον αέρα για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Στο μεταξύ βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα, βράζουμε για 8-10 λεπτά και αφήνουμε να χλιαραίνει.

Περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι το χλιαρό καταΐφι, το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε 2 ώρες να ιδρώσει.

Στη συνέχεια βάζουμε, μία κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το κάστερ πάουντερ, τη ζάχαρη, το νερό και ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι να πήξει.

Στρώνουμε την κρέμα χλιαρή πάνω στο καταϊφι και αφήνουμε 1 ώρα, μέχρι να κρυώσει εντελώς. Κατόπιν ετοιμάζουμε τη σαντιγί χτυπώντας στο μίξερ τη φυτική κρέμα με τη ζάχαρη.

Μόλις πήξει η σαντιγί, είναι έτοιμη. Την απλώνουμε πάνω στην κρέμα, πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι, βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 2-3 ώρες και μετά σερβίρουμε.

Πηγή: ieramonopatia.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Εκμέκ κανταΐφι

1 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά
1/2 κιλό κανταΐφι
250 γρ. βιτάμ
1 φυτική σαντιγί με μισή κούπα άχνη
ή 1 μόρφατ με μισό φλ. γάλα και μισή κούπα άχνη
φυστίκια Αιγίνης αλεσμένα
κρέμα
1,5 λίτρο γάλα
12 κουταλιές ζάχαρη
1 κάστερ πάουντερ
2 βανίλιες
2 αυγά
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
σιρόπι
3 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη
φλούδες λεμονιού
Εκτέλεση:
1. Βάζουμε σε πυρέξ το κανταΐφι και το ανοίγουμε καλά. Λιώνουμε το βιτάμ και ρίχνουμε παντού.
2. Το ψήνουμε στον αέρα και κάθε τόσο το κοιτάμε να πάρει χρώμα. Μόλις πάρει χρώμα το βγάζουμε και το γυρίζουμε με ένα πιρούνι για να ψηθεί παντού καλύτερα. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να γίνει χρυσό.
3. Βράζουμε το σιρόπι για 15 λεπτά. Με ένα πιρούνι πατάμε το κανταΐφι για να σπάσει και να γίνει ίσιο. Περιχύνουμε με το σιρόπι.
4. Κάνουμε την κρέμα κλασσικά και τη ρίχνουμε από πάνω.
5. Μόλις κρυώσει χτυπάμε τη σαντιγί και τη ρίχνουμε από πάνω. Γαρνίρουμε με φιστίκια.

Πηγή: zoomblog.org

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Εκμέκ κανταΐφι

3 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

  • Για το κανταΐφι
  • 300γρ. κανταΐφι
  • 85γρ. βούτυρο λιωμένο
  • Για την κρέμα
  • 5 φλ. γάλα πλήρες
  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 8 κουταλιές κορν φλάουερ
  • 9 κουταλιές ζάχαρη
  • 3 κόκκους μαστίχα. κοπανισμένη με 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ζάχαρη βανίλιας
  • 3 αυγά και 5 κροκάδια
  • 85γρ. βούτυρο ανάλατο
  • Για το σιρόπι
  • 2 ¼ φλ. ζάχαρη
  • 1 ¾ φλ. νερό
  • φλούδα από μισό λεμόνι
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά μέλι
  • Για την επικάλυψη
  • 1 ¾ φλ. κρέμα γάλακτος
  • 1/3 φλ. ζάχαρη άχνη
  • 1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας
  • 2 κουταλιές φιστίκια Αιγίνης αλεσμένα

Βήματα

Βήμα 1: Φτιάξτε πρώτα το σιρόπι αναμιγνύοντας όλα τα υλικά μαζί εκτός από το μέλι σε μια μικρή κατσαρόλα. Μόλις κοχλάσουν αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το μέλι. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160° C. Ξαίνετε καλά το κανταΐφι. Βουτυρώστε με το λιωμένο βούτυρο ένα πυρέξ μεγέθους 25 Χ 35 εκατοστά. Ανακατεύετε το κανταΐφι καλά με το μισό από το λιωμένο βούτυρο. Το βάζετε στο πυρέξ και το απλώνετε. Περιχύνετε το υπόλοιπο βούτυρο στο κανταΐφι. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Βγάζετε από το φούρνο και περιχύνετε με το κρύο σιρόπι. Αφήνετε να τραβήξει 30 λεπτά περίπου.

Βήμα 2 : Φτιάχνετε την κρέμα: Βάζετε 1 φλιτζάνι από το γάλα σε ένα μπολ.

Βήμα 3 : Προσθέστε στο μπολ το κορν φλάουερ και ανακατέψτε να διαλυθεί. Βάζετε σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, το υπόλοιπο γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη μισή ζάχαρη. Αφήνετε το μείγμα να βράσει μέχρι μόλις να κοχλάσει. Βάζετε στον κάδο του μίξερ τα κροκάδια με την υπόλοιπη ζάχαρη, τη βανίλια και το διαλυμένο κορν φλάουερ. Κτυπήστε να αναμειχθούν. Με το μίξερ σε μετρια-χαμηλή ταχύτητα βάζετε σιγά σιγά το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, κτυπώντας διαρκώς. Μεταφέρετε ξανά όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και προσθέτετε τη κοπανισμένη μαστίχα. Ανακατεύετε με σύρμα σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να πήξει και να αρχίσει να κοχλάζει.

Βήμα 4 : Ανακατέψτε γρήγορα για 1 λεπτό και αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει. Περιχύνετε τη κρέμα πάνω από το κανταΐφι. Απλώστε να πάει παντού.

Βήμα 5 : Καλύπτετε την κρέμα με πλαστική μεμβράνη η οποία πρέπει να εφάπτεται με την επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει πέτσα. Αφήστε να κρυώσει εντελώς. Μεταφέρετε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει καλά. Κτυπήστε την κρέμα γάλακτος με την άχνη και τη βανίλια μέχρι να γίνουν σαντιγί. Απλώστε στην κρύα κρέμα και πασπαλίστε με φιστίκια Αιγίνης.

Πηγή: xrysessyntages.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Εκμέκ κανταΐφι…

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά:

Για τη βάση:

  • 1/2 κιλό καταΐφι
  • 250 γρ. μαργαρίνη

Για το σιρόπι:

  • 3 ποτήρια του νερού νερό
  • 3 ποτήρια του νερού ζάχαρη

Για την κρέμα:

  • 1 κουτί κάστερ πάουεντερ
  • 5 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
  • 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

Για τη σαντιγί:

  • 1 κουτί φυτική κρέμα
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη (προαιρετικά)

Για το πασπάλισμα:

  • 150 γρ. καρύδι τριμμένο

Εκτέλεση:

Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε καλά το μεγάλο ταψί του φούρνου. Ξαίνουμε το καταΐφι πολύ καλά, το βάζουμε στο ταψί και το ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.

Ψήνουμε στους 150°C στον αέρα για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Στο μεταξύ βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα, βράζουμε για 8-10 λεπτά και αφήνουμε να χλιαραίνει.

Περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι το χλιαρό καταΐφι, το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε 2 ώρες να ιδρώσει.

Στη συνέχεια βάζουμε, μία κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το κάστερ πάουντερ, τη ζάχαρη, το νερό και ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι να πήξει.

Στρώνουμε την κρέμα χλιαρή πάνω στο καταϊφι και αφήνουμε 1 ώρα, μέχρι να κρυώσει εντελώς. Κατόπιν ετοιμάζουμε τη σαντιγί χτυπώντας στο μίξερ τη φυτική κρέμα με τη ζάχαρη.

Μόλις πήξει η σαντιγί, είναι έτοιμη. Την απλώνουμε πάνω στην κρέμα, πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι, βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 2-3 ώρες και μετά σερβίρουμε.

Πηγή: ieramonopatia.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Εκμέκ κανταΐφι

1 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά
1/2 κιλό κανταΐφι
250 γρ. βιτάμ
1 φυτική σαντιγί με μισή κούπα άχνη
ή 1 μόρφατ με μισό φλ. γάλα και μισή κούπα άχνη
φυστίκια Αιγίνης αλεσμένα
κρέμα
1,5 λίτρο γάλα
12 κουταλιές ζάχαρη
1 κάστερ πάουντερ
2 βανίλιες
2 αυγά
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
σιρόπι
3 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη
φλούδες λεμονιού
Εκτέλεση:
1. Βάζουμε σε πυρέξ το κανταΐφι και το ανοίγουμε καλά. Λιώνουμε το βιτάμ και ρίχνουμε παντού.
2. Το ψήνουμε στον αέρα και κάθε τόσο το κοιτάμε να πάρει χρώμα. Μόλις πάρει χρώμα το βγάζουμε και το γυρίζουμε με ένα πιρούνι για να ψηθεί παντού καλύτερα. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να γίνει χρυσό.
3. Βράζουμε το σιρόπι για 15 λεπτά. Με ένα πιρούνι πατάμε το κανταΐφι για να σπάσει και να γίνει ίσιο. Περιχύνουμε με το σιρόπι.
4. Κάνουμε την κρέμα κλασσικά και τη ρίχνουμε από πάνω.
5. Μόλις κρυώσει χτυπάμε τη σαντιγί και τη ρίχνουμε από πάνω. Γαρνίρουμε με φιστίκια.

Πηγή: zoomblog.org

 

Μοιραστείτε το άρθρο