Οι εκλογικές αναλύσεις έχουν πάρει φωτιά και τα επιτελεία των κομμάτων σβήνουν και γράφουν έδρες με βάση τα μαθηματικά μοντέλα των αναγωγών και με βάση την μεγάλη δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου. Σύμφωνα με ορισμένες πρόσφατες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν αποκλείεται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις, σε μαθηματικό και θεωρητικό επίπεδο να μπορέσουν να σχηματίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151+ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Για παράδειγμα, στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse, που μεταδόθηκε την περασμένη Τρίτη από το ΣΚΑΪ, η ανάλυση των δεδομένων κατέληξε στο ότι κατά μία εκδοχή και με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων η ΝΔ θα φτάσει στις εκλογές της 21ης Μαΐου στο 36,5%. Σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί στο 29,5% και το ΠΑΣΟΚ στο 10,5%. Με βάση αυτή τη μέθοδο εκτίμησης, η ΝΔ θα καταλάβει 120 έδρες και το ΠΑΣΟΚ 34. Θεωρητικά, δηλαδή, θα μπορούν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση με κοινοβουλευτική στήριξη 154 βουλευτών.
Τα δύο σενάρια με τις έδρες
Με αναλογική κατανομή της λεγόμενης «γκρίζας ζώνης», που υποθετικά περιλαμβάνει εξακομματική Βουλή και «εκτός» των κοινοβουλευτικών εδράνων το 8,5%, η Νέα Δημοκρατία φτάνει τις 120 έδρες που αποτελεί το πρώτο βήμα για την επίτευξη της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 97 έδρες, ΠΑΣΟΚ 34έδρες, ΚΚΕ 23έδρες, Ελληνική Λύση 11 έδρες, ΜέΡΑ25 15 έδρες. Τι σημαίνει αυτό; Πως μόνο η συνεργασία της Πειραιώς με τη Χαριλάου Τρικούπη θα μπορούσε να δώσει μια πλειοψηφία 154 εδρών.
Το άλλο μπλοκ: ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25 συγκεντρώνει περίπου 146 βουλευτές επιβεβαιώνοντας πως μαθηματικά η μια κυβέρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι μια πολύ ειδική συνθήκη που δύσκολα θα μπορούσε να προχωρήσει.
Στο δεύτερο σενάριο, που περιλαμβάνει την κατανομή των αναποφάσιστων με βάση το παραπάνω ειδικό ερώτημα (περί πιο πιθανής ψήφου), η εικόνα αλλάζει, αλλά όχι δραματικά. Με 11% εκτός Βουλής και με έξι κόμματα να παίρνουν το «εισιτήριο» η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 35% (118 έδρες) και ο ΣΥΡΙΖΑ 28,5% (96 έδρες). Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ 10,5% (35 έδρες), ΚΚΕ 7% (24 έδρες), Ελληνική Λύση 3,5% (12 έδρες), ΜέΡΑ25 4,5% (15 έδρες). Το άθροισμα δηλαδή της κοινοβουλευτικής δύναμης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα έδινε και σε αυτή την περίπτωση μια πλειοψηφία 153 εδρών.
Άρα θεωρητικά μπορεί να επιτευχθεί συγκυβέρνηση αυτοδυναμίας από την πρώτη διαδικασία. Πολιτικά όμως είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο; Δύσκολο. Πλειοψηφία από 151 μέχρι 154 με «ασταθή» πολιτικό εταίρο ο οποίος μάλιστα προβάλει και εξωπραγματικούς όρους διακυβέρνησης, δεν είναι ισχυρή λένε έμπειρα γαλάζια στελέχη. Μέχρι στιγμής ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν φαίνεται να βάζει νερό στο κρασί του για το θέμα του ποιος θα είναι πρωθυπουργός, ενώ η επικοινωνία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είναι μηδενική. Δεν υπάρχει καμία προγραμματική συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων και καμία επαφή.
Από τις δημόσιες δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών δεν προκύπτει καμία απολύτως σύγκλιση και συνεννόηση. Η ίδια ακριβώς ασυνεννοησία επικρατεί και στο άλλο μπλοκ της αποκαλούμενης «προοδευτικής συμμαχίας». Οι τρεις βασικοί εν δυνάμει συνέταιροι (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜεΡΑ25) προβάλλουν συνεχώς αναχώματα σε ένα ενδεχόμενο συνεργασίας παίζοντας ένα ιδιότυπο blame game για το ποιος θα πάρει το μουτζούρη του αδιεξόδου σε μια κατάσταση «μη συνεργασίας». Πολιτικά και ρεαλιστικά δεν προκύπτει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Γι’ αυτό και οι δεύτερες κάλπες είναι μονόδρομος. Η ΝΔ φαίνεται να επιθυμεί περισσότερο τη δεύτερη κάλπη αφού έχει βάλει στόχο την αυτοδυναμία, ενώ τα μικρότερα κόμματα είναι βέβαιο ότι προτιμούν τις πρώτες κάλπες αφού εκεί θα καταγράψουν τα μέγιστα υψηλά ποσοστά τους λόγω της απλής αναλογικής.
Επ’ ουδενί τα μικρά κόμματα δεν επιθυμούν να φτάσουν στην δεύτερη κάλπη. Το ίδιο και ο Τσίπρας, αφού λόγω της ενισχυμένης αναλογικής θα πάρουν σαφέστατα λιγότερες έδρες.
Πηγή: newsbomb.gr – Κώστας Τσιτούνας