Από τις 07:00 το πρωί και για τις επόμενες 12 ώρες, οι κάλπες θα είναι ανοιχτές για τους 9.813.595 εκλογείς, εκ των οποίων οι 4.763.264 άνδρες και οι 5.050.331 γυναίκες. Από αυτούς για πρώτη φορά ψηφίζουν 438.595 νέοι (17 -21 ετών).
Συνολικά 21.467 τμήματα στήθηκαν στην Ελληνική Επικράτεια και σε όλα οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν παραλάβει την συσκευή ασφαλούς μετάδοσης με την εφαρμογή srt, ώστε να στείλουν αμέσως με την πρώτη καταμέτρηση το αποτέλεσμα στο υπουργείο Εσωτερικών.
Αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης θα αρχίσουν να φτάνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τα μικρότερα τμήματα που έχουν λιγότερους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους και όσο προχωρά η ώρα θα κορυφώνεται η διαδικασία.
Στις 20.30 ακριβώς εκτιμάται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει ασφαλή εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος καθώς θα έχει ενσωματωθεί το 10% των τμημάτων. Στις 21.30 με 22.00 το βράδυ η ενσωμάτωση θα αγγίξει το 80%. Πριν από τα μεσάνυχτα αναμένεται να έχουμε σαφή εικόνα για τους υποψήφιους βουλευτές που προηγούνται και βρίσκονται σε εκλόγιμες θέσεις.
Πώς ψηφίζουμε
Ψηφίζουμε με αστυνομική ταυτότητα σε φυσική και σε ηλεκτρονική μορφή ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας. Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.
Η Υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών μίλησε για ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού κατά την επίσκεψή της στο κέντρο τύπου στο Ζάππειο, ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των ξένων μέσων για τις ελληνικές εκλογές. 430 έχουν διαπιστευθεί στο Κέντρο Τύπου στο Ζάππειο.
Πόσους σταυρούς βάζω
Μεγάλο ενδιαφέρον και σε αυτές τις εκλογές, όπως συμβαίνει διαχρονικά, έχει και η διαδικασία της εκλογής των βουλευτών. Οι πολίτες εκφράζουν την προτίμησή τους στους υποψήφιους, με το βασικό ερώτημα σε κάθε περιφέρεια να είναι το πόσους σταυρούς βάζω στο ψηφοδέλτιο του κόμματος που επιλέγει ο καθένας να ψηφίσει στις Εκλογές 2023.
Σε κάθε εκλογέα δίνεται ένας και μοναδικός φάκελος, ο οποίος μονογράφεται κατά τη στιγμή της παράδοσής του από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγίζεται με την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής. Μαζί με το φάκελο δίνεται και πλήρης σειρά εντύπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και μεμονωμένων υποψηφίων, καθώς και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.
Ακολούθως, η επιτροπή υποδεικνύει στον εκλογέα να αποσυρθεί στο παραβάν, όπου, χωρίς να είναι θεατός, τοποθετεί το ψηφοδέλτιο της επιλογής του στο φάκελο, αφού προηγουμένως εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίου ή υποψηφίων του συνδυασμού που επιλέγει. Έπειτα ο εκλογέας, αφού κολλήσει το φάκελο, επιστρέφει και, ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής και των λοιπών παρισταμένων, ρίχνει ο ίδιος το φάκελο στην κάλπη (άρθρα 72 παρ. 7 και 83 παρ. 1 και 2 του π.δ. 26/2012).
Κάθε εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό παραπλεύρως του ονόματός τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, ως ακολούθως:
α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας (1) μέχρι και τρεις (3)
βουλευτές, έναν (1) σταυρό.
β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις (4) έως και επτά
(7) βουλευτές, μέχρι δύο (2) σταυρούς.
γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ (8) έως και δώδεκα
(12) βουλευτές, μέχρι τρεις (3) σταυρούς
δ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς
(13) βουλευτές, μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς.
Συνιστάται στους δικαστικούς αντιπροσώπους, η ανάρτηση πινακίδας σε εμφανές σημείο κάθε εκλογικού τμήματος, στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός των σταυρών προτίμησης που τίθενται από τους εκλογείς.
Ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού
Οι Έλληνες του εξωτερικού έκοψαν πρώτοι το νήμα της εκλογικής διαδικασίας. Οι κάλπες για τις εθνικές βουλευτικές εκλογές στήθηκαν σε 35 χώρες ανά την υφήλιο και 99 εκλογικά τμήματα. Συνολικά εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους 22.825 απόδημοι Έλληνες.
Στις 7:00 το πρωί ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στο Βέλγιο. Στην πόλη των Βρυξελλών τα εκλογικά τμήματα ήταν τρία και οι εγγεγραμμένοι 1562.
Ουρά από εκλογείς, σχηματίστηκε έξω από το κτίριο του ΕΟΤ, στο Άμστερνταμ, με 413 Έλληνες της διασποράς να περιλαμβάνονται στους ειδικούς καταλόγους της Ολλανδίας.
Στη Γαλλία ,πάνω από 1000 άτομα ήταν εγγεγραμμένοι στις εκλογικές λίστες, 5 ήταν τα εκλογικά κέντρα, 2 στο Παρίσι, 1 στη Νίκαια, 1 στην Άντη κι 1 στο Στρασβούργο.
Οι εκλογές στα 2 εκλογικά κέντρα της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ κύλησαν ομαλά χωρίς προβλήματα, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Εκεί ψήφισαν και οι δύο πρώτοι Έλληνες της φετινής εκλογικής διαδικασίας.
Στη γειτονική Τουρκία, μόλις 85 άτομα ήταν εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι και το μοναδικό εκλογικό κέντρο λειτούργησε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης.
Ο λόγος που οι ψηφοφόροι ήταν μόλις 85 οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί Έλληνες πολίτες αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αναφέρει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ.
Οι εκλογείς του εξωτερικού επέλεξαν μόνο ψηφοδέλτιο επικρατείας, χωρίς να σημειώσουν σταυρό. Η καταμέτρηση των ψήφων του θα γίνει στο Εφετείο της Αθήνας. Περισσότερα από 900 άτομα συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία. Από αυτά περίπου τα 300 ταξίδεψαν για να καλύψουν τις θέσεις ευθύνης είτε από την Ελλάδα, είτε από πόλη σε πόλη εντός των 35 κρατών.