Υλικά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 12- 15 ΕΚΛΕΡ
ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΛΕΡ:
125 ml γάλα
125 ml νερό
110 γρ. βούτυρο αγελάδος , κομμένο σε κυβάκια, σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. αυγά
Κρόκος από 1 αυγό για το άλειμμα
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
350 ml γάλα φρέσκο
150 ml κρέμα γάλακτος ,35% λιπαρά
80 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
3 κρόκοι
40 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. σοκολάτα 70% κακάο, τεμαχισμένη
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ:
150 ml κρέμα γάλακτος ,35% λιπαρά
150 γρ. σοκολάτα 70% κακάο, τεμαχισμένη
Εκτέλεση
Εκλέρ:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό ,το βούτυρο ,το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Μόλις αρχίσουν να βράζουν ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουταλιά για περίπου 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά ,αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και χτυπάμε με το σύρμα ώστε το μείγμα να κρυώσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά τα αυγά ,ανακατεύοντας συνεχώς ,μέχρι να έχουμε μια λεία και μαλακιά ζύμη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Στη λαμαρίνα του φούρνου στρώνουμε μια λαδόκολλα και με τη βοήθεια ενός κορνέ απλώνουμε τα εκλέρ . Τα αλείφουμε με τον κρόκο αυγού και ψήνουμε 20-30 λεπτά.
Κρέμα:
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με την κρέμα των κορνέ με μία διαφορά: Μόλις η κρέμα είναι έτοιμη, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα και ομογενοποιούμε. Την αφήνουμε να κρυώσει και τη χτυπάμε στο μίξερ για λίγο ώστε να γίνει λεία.
Γλάσο :
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Μόλις πάρει βράση, τη ρίχνουμε πάνω από τη σοκολάτα, ομογενοποιούμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σύνθεση: Μόλις κρυώσουν τα εκλέρ, με ένα κοφτερό μαχαίρι ,ανοίγουμε μια μικρή τρύπα από τη μία πλευρά και με ένα μικρό κορνέ τα γεμίζουμε με την κρέμα. Κατόπιν βουτάμε την πάνω πλευρά του εκλέρ στο γλάσο και τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν.
Πηγή: tasty-day.gr