Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 8ης Μαίου – Παγκόσμιας Ημέρας του Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, αλλά και τη συμπλήρωση 20 ετών προσφοράς στην τοπική κοινωνία του Περιφερειακού Τμήματος Μοιρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Ανήμερα της Παγκόσμιας ημέρας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου 8 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία στο κτίριο του ΕΕΣ Μοιρών όπου πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα και το αποτέλεσμα ήταν για ακόμα φορά πολύ ικανοποιητικό, καθώς οι φιάλες αίματος που προσφέρθηκαν ξεπέρασαν τον μέσο όρο των αιμοδοσιών.
Στη συνέχεια το Σάββατο 11 Μαΐου έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας στις Μοίρες ανοικτή εκδήλωση με ομιλίες και έκθεση φωτογραφίας σχετιζόμενη με τοπικές και παγκόσμιες προκλήσεις και που θα πρέπει μελλοντικά να αντιμετωπιστούν, πως αυτές σχετίζονται με τον Ερυθρό Σταυρό, αλλά επίσης για την προσφορά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Τμήματος Μοιρών στην κοινωνία.
Τα θέματα που αναλύθηκαν και οι ομιλητές ήταν:
– Ο Ερυθρός Σταυρός και η προσφυγική κρίση – πρόκληση για την Ελλάδα και τον κόσμο, με εισηγήτρια και εκλεκτή καλεσμένη την καθηγήτρια κα Μαρούδα Ντανιέλα – Μαρία, Eπίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ά Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI), Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ευρωπαϊκού κέντρου Έρευνας και κατάρτισης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Γενική γραμματέα της Ελληνικής εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, Διεθνή αντιπρόσωπο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Γενεύη και μέλος του Κ.Δ.Σ. του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Μια ομιλία που καθήλωσε και συνάμα συγκίνησε τους παραβρισκόμενους καθώς με απλά λόγια, περιεκτικά και κατανοητά περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί και θα συνεχίσει να προβληματίζει, στον κόσμο και την χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια με την προσφυγική κρίση λόγω των πολέμων και της κλιματικής αλλαγής. Ανέλυσε τον σημαντικό ρόλο του Ερυθρού Σταυρού όλα αυτά τα χρόνια σε όλες τις χώρες του κόσμου σε σχέση με την αντιμετώπιση του προβλήματος και πως μπορεί να βοηθήσει ακόμη και όταν η κρατική μηχανή δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις πραγματικές ανάγκες.
– Ακολούθησε σύντομη ομιλία με θέμα: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, συμβολή και συνεργασία με την Πολιτική Προστασία με εισηγητή τον κ. Λεονταράκη Ιωάννη, Αντιπεριφερειάρχη, Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας ΠΑΜ –ΠΣΕΑ.
Στην ομιλία του ο κ. Λεονταράκης αναφέρθηκε στην σημασία που πρέπει να δίνουμε στα θέματα της Πολιτικής Προστασίας και στην πρόληψη από τη μεριά των πολιτών και των φορέων αλλά στην επιτυχημένη τόσα χρόνια συνεργασία των εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με την Πολιτική Προστασία για θέματα φυσικών καταστροφών και όχι μόνο τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε πανελλαδικό.
– Τέλος για την Προσφορά των Εθελοντών του Περιφερειακού Τμήματος Μοιρών του Ε.Ε.Σ. στην τοπική κοινωνία μίλησε ο κ. Αλεξανδράκης Αντώνιος, Πρόεδρος του Π.Τ. Ε.Ε.Σ. Μοιρών. Αναφέρθηκε στους εθελοντές που συνεχίζουν να εργάζονται ακούραστα από την πρώτη μέρα ιδρύσεως του τμήματος πριν 20 χρόνια αλλά και για όλες τις δράσεις των εθελοντών του τμήματος όπως οι αιμοδοσίες, εκπαίδευση πολιτών στις πρώτες βοήθειες, ενημερώσεις και μαθήματα πρώτων βοηθειών σε σχολεία, διανομή τροφίμων σε ευπαθείς οικογένειες, συνδρομή στην κρατική μηχανή σε φυσικές καταστροφές, υγειονομικές καλύψεις κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. κ. Μακάριος, ο Δήμαρχος Μοιρών κ. Αρμουτάκης Γεώργιος, ο κ. Πρίντεζης Μιχαήλ, κοινωνικός λειτουργός στο Δήμο Φαιστού, Διεθνής Αντιπρόσωπος του Ε.Ε.Σ. και πρώτος Αρχηγός του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών του Ε.Ε.Σ. Μοιρών, οι οποίοι απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό και αναφέρθηκαν στο έργο των Εθελοντών του τμήματος Μοιρών και την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία.
Παράλληλα με τις παραπάνω ομιλίες στον χώρο υποδοχής υπήρχε έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο του καταξιωμένου φωτογράφου και Εθελοντή του ΕΕΣ, κου Ζεμπίλη Σταύρου, αλλά και από το αρχείο του Π.Τ. Μοιρών με επίκεντρο την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση.