Ένα από τα πλέον επιφανή μέλη της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, τον Ελληνοαμερικανό συγγραφέα Χάρι Μαρκ Πετράκης (Harry Mark Petrakis) που έφυγε από την ζωή σε ηλικία 97 ετών αποχαιρετά με ανάρτησή του στο Twitter, o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.
Σημειώνει:
«Ο θάνατος αυτή την εβδομάδα του Χάρι Μάρκ Πετράκης, ενός γίγαντα κυριολεκτικώς της Ομογένειας, και ενός αγαπημένου συγγραφέα της ελληνοαμερικανικής εμπειρίας, συνιστά βαθειά απώλεια για την κοινότητά μας και τον κόσμο.
Όμως το έργο του θα διαρκέσει για τις επόμενες γενιές και η μνήμη του θα είναι αιωνία!»
Ποιος ήταν ο Χάρι Μαρκ Πετράκης
Ο Χαράλαμπος Πετράκης θεωρείται ο πιο σημαντικός Ελληνοαμερικανός συγγραφέας της γενιάς του με δέκα βιβλία, έξι νουβέλες, τρεις συλλογές μικρών ιστοριών, και μια αυτοβιογραφία. Υπήρξε δύο φορές υποψήφιος για το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου στις Η.Π.Α. και βραβεύθηκε με τα βραβεία: Friends of American Writers Award, Friends of Litterature Award, Society of Midlands Authors Award και Ο’ Henry Award.Πρόσφατα τιμήθηκε με τοβραβείο FilmHelleneHonoraryAward2013 για την ταινία “Όνειρο Βασιλιάδων” (“ADreamofKings”), βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του, που μπήκε στη λίστα των μπεστ σέλερ των “NewYorkTimes”. Θέμα του βιβλίου είναι η ιστορία ενός Έλληνα του Σικάγου, τρυφερού, αλλά όχι πιστού, συζύγου και πατέρα, ο οποίος μαθαίνει ότι ο γιος του πεθαίνει. Μέρος της ταινίας, στην οποία πρωταγωνιστούν ο Άντονι Κουίν και η Ειρήνη Παπά, γυρίστηκε στην οδό Χάλστεντ στην Greektownτου Σικάγου.
Ο Χάρι Μαρκ Πετράκης δίδαξε σε αρκετά αμερικανικά πανεπιστήμια και ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: To 1916 o πατέρας του Χάρι, ιερέας Μάρκος Πετράκης, εγκαταλείπει την Κρήτη με τη γυναίκα του Στέλλα και τα τέσσερα παιδιά τους για να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μια πολυπληθή παροικία Κρητικών ανθρακωρύχων που βρίσκεται στην πόλη Price της πολιτείας Utah των Η.Π.Α.
Οι νεαροί Κρητικοί είχαν έρθει στην Αμερική μέσω μιας διακρατικής συμφωνίας για επαγγελματική μαθητεία στα ανθρακωρυχεία της Utah. Η εργασία στα ορυχεία εκείνη την εποχή ήταν ιδιαίτερα σκληρή και πολλοί έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα. Είχαν χτίσει μια εκκλησία αλλά δεν είχαν παπά και έγραψαν στον Αρχιεπίσκοπο στην Κρήτη να τους στείλει ιερέα, με την προϋπόθεση όμως να έχει οικογένεια καθώς οι ίδιοι μετανάστευσαν στην Αμερική τελείως μόνοι, χωρίς μανάδες, αδελφές, συζύγους.
Η οικογένειά του ήρθε με το καράβι στη Νέα Υόρκη και ταξίδεψε με τραίνο μέχρι το Salt Lake City. Από εκεί με αυτοκίνητο έφτασαν στον τελικό προορισμό τους, την πόλη Price. Η σκηνή που διαδραματίστηκε στο Salt Lake City ήταν βγαλμένη από γουέστερν: χωρίς να το ξέρουν οι γονείς του 1000 νεαροί Κρητικοί ανθρακωρύχοι τους περίμεναν στο σταθμό του τρένου και μόλις έφτασαν έβγαλαν τα περίστροφα από τις ζώνες τους και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για να το γιορτάσουν. Η μητέρα του σκέφτηκε πως ξαφνικά βρέθηκαν σε εμπόλεμη ζώνη και τρομοκρατήθηκε. Αλλά μόλις άρχισε να κατεβαίνει από το τρένο μαζί με τις δύο αδελφές του, ντυμένες και οι τρεις σε λευκά δαντελένια φορέματα, μια απότομη σιωπή απλώθηκε γρήγορα ανάμεσα στους συναγμένους άνδρες. Συγκινήθηκαν και άρχισαν να κλαίνε κάνοντας το σταυρό τους, ενώ μερικοί φιλούσαν τα κρόσσια του φορέματος της μητέρας του καθώς περνούσε ανάμεσα τους. Μια φωτογραφία ύψους 2.5 μέτρων που αποθανατίζει την έλευση της οικογένειας του στην Αμερική αποτελεί ένα από τα μόνιμα εκθέματα του Αμερικανικού Μουσείου Μετανάστευσης στο Ellis Island της Νέας Υόρκης.
Ο Χάρι ήταν το πέμπτο παιδί της οικογένειας ανάμεσα σε έξη. Γεννήθηκε το 1923 στο St. Louis. Λίγους μήνες μετά τη γέννησή του η οικογένεια του μετακόμισε στο Σικάγο. Ο πατέρας του υπηρέτησε στην ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο SouthSideτου Σικάγου μέχρι και το 1951 που αποδήμησε. Οι γονείς του ανέπτυξαν πρωτοπόρα προγράμματα στηρίζοντας άπορους μετανάστες με συσσίτια.
Στην ηλικία των 11 χρονών ο Χάρι προσβλήθηκε από φυματίωση και αναγκάστηκε να παραμείνει για δύο χρόνια στο κρεβάτι, με συντροφιά τα βιβλία. Όταν ανάρρωσε συνέχισε να διαβάζει βιβλία από την βιβλιοθήκη της γειτονιάς του. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Γυμνάσιο άσκησε σειρά επαγγελμάτων. Μεταξύ άλλων εργάσθηκε στα χαλυβουργεία και ως αχθοφόρος στα τρένα.
Στα είκοσι δύο του χρόνια παντρεύτηκε την Diane Perparos, την οποία γνώριζε από το σχολείο και μαζί της απέκτησε τρεις γιους και τέσσερα εγγόνια.
Στα έργα του περιγράφει τον αγώνα και την αγωνία των Ελλήνων μεταναστών που αναζητούν το αμερικανικό όνειρο. Ήξερε από τον πατέρα του, τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάσθηκαν οι συμπατριώτες του στα ανθρακωρυχεία στη Γιούτα. Ήξερε, από πρώτο χέρι, τις αντιπαραθέσεις με τους Μαύρους στα χρόνια της οικονομικής δυσπραγίας στο Σικάγο. Γνώριζε τους γκάνγκστερ και τους χαρτοπαίκτες μιας κι ο ίδιος είχε εθιστεί στο χαρτοπαίγνιο για κάποιο διάστημα. Ήξερε τα ελληνικά εστιατόρια, τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία, τα ελληνικά ανθοπωλεία..
Το 1970 δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του «Stelmark: AFamilyRecollection» καταγράφοντας τις προσωπικές του εμπειρίες και της οικογένειάς τουστην κεντροδυτική Αμερική.