Μια μεγάλη και σημαντική προσωπικότητα της Μεσαράς έφυγε από τη ζωή.
Ο αγαπητός φιλόλογος και συγγραφέας Στυλιανός Ταβερναράκης δεν είναι πλέον ανάμεσα μας, ανάμεσα στη Μεσαρά που τόσο αγάπησε και στήριξε με τη διδασκαλία του και το έργο του…
Ένας άνθρωπος που κόσμησε με την παρουσία του την εκπαίδευση στην περιοχή μας και που με το συγγραφικό του έργο έριξε άπλετο φως σε πολλές περιόδους της τοπικής μας ιστορίας.
Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλλεί στις 5:00 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Μοιρών.
Στους γιους του Τίτο και Κωστή το “e-mesara.gr” εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια και εύχεται να είναι η μνήμη του αιωνία κοντά στο Θεό…
Καλοσταρθιά κ. Στέλιο, αγαπημένε καθηγητή της Μεσαράς…
Δημοσιεύουμε το βιογραφικό του, όπως το συνέταξε ο γνωστός Μεσαρίτης Γεωπόνος και συγγραφέας κ. Μύρων Τζαρδής.
Ο Στέλιος Ταβερναράκης γεννήθηκε στο Τυμπάκι το 1943.
Απεφοίτησε από το Γυμνάσιο Πόμπιας και είναι πτυχιούχος του Ιστορικού και Αρχαιολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχόλης του ΕΚΠΑ.
Σαν φοιτητής εργαζόταν στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών.
Μέχρι το 1989 ήταν καθηγητής του Γυμνασίου και του Λυκείου Μοιρών και από το 1989 μέχρι το 2002 διεύθυνε το Γυμνάσιο Ζαρού.
Είναι ο εμπνευστής και πρώτος οργανωτής του ετήσιου εορτασμού της μάχης στο Τραχήλι.
Είναι πατέρας δυο παιδιών του Τίτου, πτυχιούχο φιλοσοφικής και αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και του Κωστή, ο οποίος είναι δάσκαλος.
Ασχολείται πολλά χρόνια με την Μεσαρίτικη ιστορία και έχει αρθρογραφήσει σε συνέχειες στην τοπική εφημερίδα ΑΝΤΙΛΑΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΡΑΣ κείμενα με την τοπική μας ιστορία.
Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι το δίτομο ευμέγεθες βιβλίο με τίτλο “Οι αγώνες των Μεσαριτών στην Κρήτη” υπότιτλο “από την αρχαιότητα μέχρι το τέλος της γερμανικής κατοχής”.
Το βιβλίο εκδόθηκε από την εφημερίδα στις Μοίρες το 2004. Είναι χαρτόδετο και έχει διαστάσεις 17Χ24, αποτελείται από δύο τόμους, όπως προαναφέραμε, ο Α’ τόμος έχει 908 σελίδες και ο Β’ τόμος έχει 930 σελίδες.
Ο Στέλιος Ταβερναράκης αφιερώνει το βιβλίο στη νεολαία της Μεσαράς, σαν χρέος του –σαν εκπαιδευτικός- απέναντι της και της εύχεται: το Μεσαρίτικο αίμα, που χάθηκε στη διάρκεια των αιώνων για την λευτεριά, να κατευθύνει και τα δικά της βήματα.
Στην έρευνα του εστιάστηκε στην συλλογή στοιχείων για το αίμα των αγωνιστών, που χύθηκε στη Μεσαρά αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη από Μεσαρίτες αγωνιστές.
Ο αγαπητός Στελιανός αναφέρει με μετριοφροσύνη ότι δεν φιλοδοξεί να υποκαταστήσει τους ειδικούς επιστήμονες αρχαιολόγους και ιστορικούς αλλά η προσπάθεια του στοχεύει να ενημερώσει τους συντοπίτες μας για τις θυσίες των προγόνων να φωτίσει άγνωστα στοιχεία και γεγονότα και να δώσει την δική του προοδευτική οπτική.
Άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας ο ίδιος, μας έχει δώσει ένα ευανάγνωστο κείμενο, που δεν κουράζει τον αναγνώστη αλλά κινεί το ενδιαφέρον του να φτάσει στο τέλος.