Εισηγήσεις για δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που «πνίγουν» εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, στο ύψος των εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ήτοι 13,3% για κύρια σύνταξη, δέχεται ενόψει των καθιερωμένων εξαγγελιών στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, εξετάζεται η αντικατάσταση του ποσοστού των εισφορών για εφάπαξ και επικούρηση –που ακόμη δεν έχουν χρεωθεί στους λογαριασμούς περίπου 200.000 κυρίως επιστημόνων– με ένα προκαθορισμένο ποσό, σημαντικά μικρότερο από αυτό που αντιστοιχεί σήμερα, κυρίως σε όσους έχουν μεσαία και υψηλά εισοδήματα, άνω των 18.000 ευρώ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η πρόταση που κατατέθηκε στο Μαξίμου από το υπουργείο Εργασίας είναι «πλήρως κοστολογημένη» και επιφέρει απώλειες εσόδων της τάξης των 150 εκατ. ευρώ. Ποσό που θα καλυφθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται λόγω του υπερπλεονάσματος και το οποίο βάσει των κυβερνητικών δεσμεύσεων θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.
Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που αναμένεται να ανοίξουν τον «κύκλο των ελαφρύνσεων», όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή υπό τη νέα του, διευρυμένη σύνθεση.
Αναλυτικά, βάσει των εισηγήσεων που ήδη έχουν κατατεθεί στο Μαξίμου, οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, από 20% επί του αθροίσματος του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές, θα πρέπει να μειωθούν στο 13,3%. Αντίστοιχη μείωση θα ισχύσει και για τους αγρότες, οι οποίοι για το 2019 έχει οριστεί ότι θα καταβάλλουν το 18% του φορολογητέου εισοδήματος.
Το κατώτατο όριο εισφοράς που θα μπορούν να καταβάλλουν από το 2019 περίπου 1,4 εκατ. μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, για κύρια ασφάλιση, δεν θα είναι κάτω από 100 ευρώ το μήνα (1.200 ευρώ το χρόνο) από 117,22 ευρώ τον μήνα ή 1.406,64 τον χρόνο, που ισχύει σήμερα. Η «ελάφρυνση» προς τους ασφαλισμένους, που λόγω της υπερφορολόγησης και των υψηλών εισφορών οδηγούνται σε συνθήκες οικονομικής δυσχέρειας, ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη, καθώς οι κατώτατες εισφορές υπολογίζονται βάσει του κατώτατου μισθού. Εάν αυτός αυξηθεί, τότε και οι κατώτατες εισφορές θα αυξηθούν.
Η δραματική καθυστέρηση στον υπολογισμό των εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ, σε περίπου 200.000 κυρίως επιστήμονες αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες, φέρνει, σύμφωνα με πληροφορίες, πιο κοντά και την πρόταση για κατάργηση της εισφοράς ως ποσοστό επί του ασφαλιστέου εισοδήματος (4% για εφάπαξ και 7% για επικούρηση). Στη θέση της, θα θεσμοθετηθεί ένα συγκεκριμένο, ενιαίο ποσό για όλους, το οποίο θα κληθούν να καλύψουν, πιθανότατα σε δόσεις, και για τα έτη 2017-2018.
Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση επανεξέτασης του θέματος των υψηλών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και μη μισθωτούς διαδραματίζει και η αναμενόμενη κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και οι πληροφορίες ότι οι ισχύουσες εισφορές αναμένεται να κριθούν ως αντισυνταγματικές. Στο υπουργείο Εργασίας έχουν εδώ και μήνες αναγνωρίσει ότι υπάρχει πρόβλημα και αναζητούν λύσεις στο πεδίο της περικοπής των ασφαλιστικών εισφορών, εκεί που η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος είναι δυσανάλογα μεγάλη.
Πηγή: kathimerini.gr