Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΠΕΠΙΣ Κρήτης)-Γραφείο Ισότητας, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ηρακλείου-Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου (ΔΕΠΙΣ Ηρακλείου), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, υλοποιούν στις 12 Μαρτίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 11:00 έως 2:00 μ.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας, εκδήλωση με τον τίτλο «Σπάμε την Προκατάληψη. Δικαίωμα στην Ισότητα, Δικαίωμα στη Ζωή».
Η φετινή παγκόσμια εκστρατεία αποσκοπεί στην κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών με σκοπό την άρση των έμφυλων στερεοτύπων και προκαταλήψεων και την ανάδειξη της σημασίας της ισότιμης και ισόρροπης ανάπτυξης στην επίτευξη της οικονομικής και βιώσιμης προόδου και ανάκαμψης, με επίκεντρο τα κορίτσια και τις γυναίκες.
Στο πλαίσιο της δράσης αυτής θα τοποθετηθούν κόκκινα παπούτσια και κορνίζες με αφαιρετικά σκίτσα, με σκοπό το μήνυμα κατά της έμφυλης βίας, κακοποίησης, αλλά και των γυναικοκτονιών να γίνει ακόμη πιο ηχηρό. Γι’ αυτό προτρέπουμε όλους τους πολίτες, γυναίκες και άνδρες, να φέρουν ένα ζευγάρι κόκκινα παπούτσια και να τα τοποθετήσουν την Πλατεία Ελευθερίας, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεση και την αποστροφή τους σε αυτά τα φαινόμενα. Στη δράση θα συμμετέχουν, επίσης, το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, η Ανώτερη Δραματική Σχολή Ηρακλείου Νότος, το Χαμόγελο του Παιδιού, τα Παιδικά Χωριά SOS-Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Ηρακλείου, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινίων.
Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από το «Γυναικείο Σύλλογο Ελληνίδων Ρομά-Μητέρα», το απόγευμα, 6:00-9:00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, στην Αίθουσα του Πειραματικού Θεάτρου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί προβολή του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ «Το κορίτσι γυναίκα» (σκηνοθεσία Ευαγγελία Γούλα) που γυρίστηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, στον καταυλισμό των Τσιγγάνων Ν. Αλικαρνασσού και εστιάζει στη θέση της Τσιγγάνας γυναίκας. Η ταινία έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ και έχει βραβευτεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν δυο ομιλίες, μια με θέμα «Οι άλλοι, εμείς οι Ρομά», από το Μανώλη Ράντη, Πρώην διευθυντή του Δικτύου ΡΟΜΑ, Πρόεδρο Δ.Σ. Εμπορικής Ένωσης Ελλήνων και Ελληνίδων Τσιγγάνων Αγ. Βαρβάρας, Συντονιστή των διαμεσολαβητών της ομάδας δράσης εξυπηρέτησης των «Κέντρων Κοινότητας Ρομά» και μια με θέμα: «Βιώνοντας τα οφέλη της εκπαίδευσης», από τη Γεωργία Καλπαζίδου, Φιλόλογο, Ιδρυτικό μέλος του «Εκπαιδευτικού και Επαγγελματικού Μηχανισμού Στήριξης Νέων» R.E.V.M.A. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων φιλοτεχνημένων από τις γυναίκες του Συλλόγου και προβολή των λαογραφικών στοιχείων της τσιγγάνικης κουλτούρας.
Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης: «Οι καταιγιστικές εξελίξεις και κρίσεις τα τελευταία χρόνια, φέρνουν στο προσκήνιο και στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου τον σημαντικό και ηγετικό ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία. Οι γυναίκες με τρόπο υποδειγματικό, υπηρετώντας διαφορετικούς ρόλους, στάθηκαν πρωτοπόρες και στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στηρίζοντας την κοινωνική συνοχή και τη δημόσια υγεία. Σε κάθε δύσκολη περίσταση είναι παρούσες αναδεικνύοντας το διακριτό τους ρόλο. Ως Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, το Δήμο Ηρακλείου και την αντίστοιχη Δημοτική Επιτροπή, εθελοντικούς συλλόγους και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, το Σάββατο 12 Μαρτίου, με αφορμή το φετινό εορτασμό, διοργανώνουμε μια σημαντική δράση, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα. Δηλώνοντας πως η κοινωνία οφείλει να επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα καταπάτησης των δικαιωμάτων των γυναικών. Τονίζοντας πως οι γυναίκες σήμερα αξίζουν το σεβασμό και την αναγνώριση από το σύνολο της κοινωνίας».
Ενώ από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόεδρος της ΠΕΠΙΣ Κρήτης, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς, επεσήμανε ότι: «Η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας αποτελεί μια σημαντική αφορμή απόδοσης φόρου τιμής στους ιστορικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις των γυναικών για ελευθερία, αυτοδιάθεση, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια αναφορικά με την ισότητα των φύλων, ωστόσο οι γυναίκες και τα κορίτσια συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πολλαπλά εμπόδια και διακρίσεις στην άντληση δικαιωμάτων και ευκαιριών, γεγονός που τις καθιστά περισσότερο ευάλωτες σε μορφές ανισότητας, κοινωνικού αποκλεισμού και βίας. Γι’ αυτό, είναι σημαντική η συνεχής επένδυση σε δράσεις και μέτρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε σχέση με τα ζητήματα αυτά και ενεργοποίησης της κοινωνίας των πολιτών και των κοινωνικών φορέων, της εκπαιδευτικής κοινότητας, σε ένα κοινό αγώνα προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών και βελτίωσης της θέσης τους στην αγορά εργασίας και στο δημόσιο και συλλογικό βίο. Με την παρούσα εκδήλωση και σε συστράτευση με ολόκληρη την κοινωνία στέλνουμε για άλλη μια φορά ένα ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας και υπέρ της άρσης των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που περιορίζουν την ελευθερία και την ολόπλευρη ανάπτυξη και ολοκλήρωση, τόσο των κοριτσιών και των γυναικών, όσο και των αγοριών και των ανδρών».