Διευκρινιστική εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Μεταφορών στο τέλος του 2021, προσπαθώντας να διαλευκάνει λίγο το τοπίο, αναφορικά με το πόσοι επιβάτες επιτρέπεται να μπαίνουν μέσα στο διπλοκάμπινο αγροτικό όχημα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην εν λόγω εγκύκλιο (δείτε εδώ), με αφορμή ερωτήματα σχετικά με τη μεταφορά προσώπων με διπλοκάμπινα οχήματα, σας γνωρίζουμε τα εξής: Με το άρθρο 39 του ν.4313/2014 (Α’ 261), τροποποιήθηκε η περίπτωση ζ της παρ. 1 του άρθρου 4 του β.δ.281/1973 (Α’ 84), ως εξής: «1. Απαγορεύεται… ζ) η μεταφορά προσώπων με όχημα προοριζόμενο για τη μεταφορά εμπορευμάτων πέραν του αναγραφόμενου στην άδεια κυκλοφορίας αριθμού, σύμφωνα με την έγκριση τύπου του οχήματος». Η διάταξη αυτή έχει γενική εφαρμογή για τις μεταφορές με φορτηγά ιδιωτικής χρήσης, δηλαδή καταλαμβάνει και τις μεταφορές με διπλοκάμπινα οχήματα, συνεπώς δεν απαιτείται για τη μεταφορά επιβατών με τα οχήματα αυτά, το ειδικό σημείωμα του άρθρου 2 της υπ’ αριθ.:61512/2900/2002 (Β’ 1548) υ.α., καθώς έχει τροποποιηθεί ο αριθμός που αναγράφεται στο πεδίο S1 του εντύπου της άδειας κυκλοφορίας.
Όπως μας εξήγησαν από τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Μεταφορών, με την εγκύκλιο αίρονται οι περιορισμοί και γενικώς δεν υπάρχει πρόβλημα και κίνδυνος προστίμου, αρκεί να αναγράφεται στην έγκριση τύπου του οχήματος και στην άδεια κυκλοφορίας, πόσα άτομα μπορούν να επιβαίνουν σε αυτό, με βάση τον αριθμό των θέσεών του (4 ή και 5).
Σε περίπτωση που ένα όχημα για κάποιο λόγο έχει 5 θέσεις και η άδειά του έχει κόφτη στους επιβάτες (π.χ. αναφέρει μόνον 2), μπορεί ο αγρότης – ιδιοκτήτης του, να απευθυνθεί στην εταιρεία κατασκευής και να πάρει ένα χαρτί για να πιστοποιήσει την πραγματικότητα, ώστε να εκλείψει κάθε πιθανότητα προστίμου.
Πηγή: agrotypos.gr