Νέο αίτημα για την παράταση της κήρυξης του Δήμου Φαιστού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατέθεσε ο Δήμαρχος Γρηγόρης Νικολιδάκης καθώς λήγει η σχετική προθεσμία χωρίς μέχρι στιγμής δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ για την ανόρυξη γεωτρήσεων με αποτέλεσμα η κατάσταση στην περιοχή είναι εφιαλτική.
Ένα μήνα μετά την κήρυξη της Φαιστού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η δραματική κατάσταση της λειψυδρίας συνεχώς επιδεινώνεται αφού το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης για να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα που θα ανακουφίσουν την άρδευση των καλλιεργειών και θα καλύψουν τις ανάγκες υδροδότησης στις περιοχές που δοκιμάζονται.
Όπως είναι γνωστό ο Δήμος έχει τεκμηριώσει ότι για να μπορέσει η περιοχή της Φαιστού να αντέξει τις πιέσεις που δέχεται στη ζήτηση του νερού, είναι αναγκαίο να ανοίξουν συνολικά δέκα νέες γεωτρήσεις. Από αυτές άμεσα θα πρέπει να προχωρήσουν οι πρώτες πέντε προκειμένου να καλυφθούν οξυμένες ανάγκες ύδρευσης και παράλληλα να
δοθεί νερό στις καλλιέργειες που πλήττονται από την απώλεια νερού που χάνεται μέσα από την παράνομη σύνδεση του φράγματος Φανερωμένης από όπου έχουν κάνει φτερά πάνω από 3 εκατομμύρια κυβικά νερού. Όπως είναι γνωστό η κατάσταση στο φράγμα σήμερα κυριολεκτικά έχει ξεφύγει αφού η στάθμη του νερού έχει πιάσει το όριο ασφαλείας και προχωρά η διαδικασία για να κλείσει το φράγμα.
Ωστόσο αυτό το οποίο ζητά η πλευρά του Δήμου είναι να προχωρήσει η έρευνα που είχε ξεκινήσει με ευθύνη της Περιφέρειας στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκαν οι παράνομες συνδέσεις του φράγματος, αλλά μέχρι
δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και κυρίως η απόδοση ευθυνών για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή. Ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης ξεκαθαρίζει ότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος είναι σε Συμπληγάδες καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες, το φαινόμενο της ξηρασίας με την λειψυδρία έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα
καθώς υπάρχει τεράστια ζήτηση νερού και τα αποθέματα μειώνονται δραματικά, ενώ την ίδια στιγμή, οι προβλέψεις για το νέο υδρολογικό έτος δεν είναι ευοίωνες.
Στο πλαίσιο αυτό όπως τονίζει είναι αδιανόητο να μην αποδοθούν ευθύνες γι αυτό που έχει συμβεί στο φράγμα Φανερωμένης που έχει επιδεινώσει δραματικά τη σημερινή κατάσταση και το μέλλον σημαντικών καλλιεργειών που δεν έχουν καμία άλλη πηγή υδροδότησης όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Γαλιάς που βρίσκεται κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα.
Πηγή: ekriti.gr